Ekskursija po teismų virtuvę: kaip viskas vyksta realybėje?

Kaip byla atsiranda ant teisėjo stalo? Kodėl būtent šis, o ne kitas teisėjas nagrinėja bylą? Norėdami išsklaidyti vyraujančią miglą apie bylų paskirstymą teismuose, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmai pademonstravo, kaip tai vyksta realybėje.

Galimas įsikišimas

Po teismų reformos Kauno administracinis teismas buvo paskirtas Regionų apygardos administracinių teismų centru, kurio dispozicijoje atsidūrė Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio administraciniai teismai.

Regionų apygardos administracinio teismo pirmininkas Rimantas Giedraitis neslėpė, kad mintis pademonstruoti bylų skirstymo mechanizmą kilo dėl visuomenės priekaištų, kad teisėjai renkasi bylas. "Teismas gavo 17 bylų ir pademonstruosime, kaip jos yra paskiriamos teisėjams ir kiek tame skirstyme yra skaidrumo", – paaiškino R.Giedraitis.

Lietuvos teismuose jau daugiau nei dešimt metų veikia kompiuterinė programa: tai automatizuotas teisėjų atrankos būdas, kai atsitiktine tvarka bylai parenkamas teisėjas. Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmai paskirsto bylas ir jau minėtiems Klaipėdos, Šiaulių bei Panevėžio teismams.

"Bylas teisėjams paskirsto Marija (Teismo rūmų pirmininko patarėja Marija Varanavičiūtė – aut.past.). Jei kažkas būtų ne taip, atsakomybę tektų prisiimti ir man", – šyptelėjo R.Giedraitis. Tačiau per visą bylų skirstymo kompiuterine programa laiką tokio atvejo teismo pirmininkas nepamena.

Taigi, specialioje kompiuterinėje programoje – visos 17 naujai gautų bylų. Modulis bylą teisėjui priskiria visuomet įvertindamas ir atsižvelgdamas į teisme nustatytą teisėjų specializaciją, teisėjus, kurie negali nagrinėti konkrečios bylos dėl teisės aktuose nustatytų priežasčių, teisėjų nedarbo laikotarpius.

Jei teisėjas bylą jau nagrinėjo iš esmės ir apskųstas sprendimas – tokiu atveju atskirame lange pažymima, kad šiam teisėjui bylos skirti negalima. Kai kuriais atvejais galima nurodyti, kad bylą privalo nagrinėti konkretus teisėjas. Tačiau čia esą išimtiniai atvejai, kai nagrinėjamos vienarūšės bylos, kai apeliacinė instancija panaikina nutartį ir grąžina bylą nagrinėti iš naujo, kai tam tikrus epizodus teisėjas išskiria į atskirą bylą, tada tą bylą jis pats ir turi išnagrinėti.

Patikrino ir paskyrė

"17 bylų – santykinai mažas krūvis, neretai pasitaiko dešimt kartų daugiau", – šyptelėjo Kauno rūmų pirmininkas. Bylų paskirstymo mechanizmo demonstracija pasiekė kulminaciją: ekrane matėsi Kauno rūmams skirtos bylos.

Pagal kompiuterinės programos modulį ekrane pasirodė teisėjo, kuriam buvo priskirta ši byla, pavardė. Marija įsitikino, kad nėra jokių kliūčių šiam teisėjui skirti bylos ir patvirtino automatizuotos atrankos parinkimą.

Šalia Marijos kompiuterio gulėjo keturi popieriniai bylų variantai. "Jos dar nesusiūtos, vėliau gula ant teisėjų stalo. Štai vienas skundas, rašytas ranka", – Marija susižvalgė su teismo pirmininku. "Tokie skundai dažniausiai būna iš įkalinimo įstaigų. 4–5 ranka rašyti popieriaus lapai, rašysena dažniausiai pasvirusi į kairę pusę. Nuteistieji dažniausiai skundžiasi įkalinimo sąlygomis ir prašo kompensacijų", – paaiškino R.Giedraitis.

Regionų apygardos administracinio teismo pirmininkas pabrėžė, kad iš įkalinimo įstaigų gaunami skundai akivaizdžiai atskleidžia, kad jose prekiaujama skundų rašymu. Tai matyti pagal patį raštą, minties dėstymo manierą. Teisingumo ministerija informuota apie galimą prekybą įkalinimo įstaigose, tačiau kol kas situacija nesikeičia.

Marija patikrino, kad šis skundas gautas pirmą kartą ir nėra jokių kliūčių jį skirti Kauno rūmų teisėjams. "Ačiū, Marija", – šyptelėjo teisėjas R.Giedraitis, pamatęs, kad kompiuterinės programos modulis būtent jam skyrė nagrinėti šį skundą. Teismo pirmininko patarėja juokėsi sulaukianti šmaikščių priekaištų, kad jos dėka viena ar kita byla atsidūrė tam tikro teisėjo žinioje, tačiau realiai matytas vaizdas leido įsitikinti, kad tokių galimybių M.Varanavičiūtė tikrai neturėjo.

17 bylų – santykinai mažas krūvis, neretai pasitaiko dešimt kartų daugiau.

Galima patikrinti

Regionų apygardos administracinio teismo atstovai tikino, kad bylų paskirstymą 30 proc. lemia atsitiktinumas. Likusi dalis paremta konkrečiais kriterijais. Modulis kiekvienu atveju suformuoja teisėjo skyrimo protokolą, kuriame nurodomi bylos skyrimo duomenys.

Kitaip tariant, tame dokumente atsispindi pilna teisėjų skyrimo išklotinė, kurioje nurodomi visi konkrečios bylos skyrimo metu nustatyti ir įvertinti kriterijai: teisėjo specializacija nagrinėti paskirtą bylą, priežastys, dėl kurių jis negali nagrinėti skirstomos bylos ir pan.

Dar svarbi detalė, kad teisėjo skyrimo protokolai skelbiami viešai teismų interneto svetainėje. "Bylų skyrimo tvarką tikrina ne tik teismų administracija. Mus stebi ir visi teisėjai, kuriems paskiriamos bylos. Ne paslaptis, kad rezonansinių bylų teisėjai ne itin pageidauja. Tai jau tikrai esame stebimi ne tik administracijos, o ir visų teisėjų", – atsakomybės nesikratė R.Giedraitis.

Vis dėlto teismo pirmininkas sutiko, kad tam tikros manipuliacijos galimos, jei bylas skirstantis teismas leidžia taikyti daug išimčių. Tarkime Vilniaus administracinis teismas neskiria bylų atostogaujantiems ar sergantiems teisėjams, o Kaunas skiria. Tvarką kiekvienas teismas pasitvirtina atskirai.

Tačiau tokios išimtys – mažos blogybės prieš anksčiau galiojusią tvarką, kai teismo pirmininkas gauna krūvą bylų ir savo nuožiūra jas paskirsto teisėjams. Anuomet taip ir būdavo, kad vos keli teisėjai dirba prie rezonansinių bylų ir niekas realiai negali patikrinti, kokiais kriterijais remiantis teismo pirmininkas paskyrė teisėjui tą bylą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kas neturi pinigu, tas laikosi istatymu, o kas turi ju daug tai i istatymus ziuri su sypsena.

tai

tai portretas
spec. t. paslapts L. Matijauskyte uzprogramuotas biorobotas.??

Pornucha

Pornucha portretas
Bylas skirsto Marija, atsitiktinumas 30 procentų, o 70 procentų priklauso nuo daugelio įvedamų ranka aplinkybių. Geras, ar ne? Tai Marija ir atsako, jei kas ne taip?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių