Drama dėl Zoologijos sodo vadovo kėdės: ministerija pripažįsta klaidas

Prieš kelias dienas portalas kauno.diena.lt rašė, kad Lietuvos zoologijos sodo vadovo konkurse buvo gautos trijų kandidatų paraiškos, nors Aplinkos apsaugos ministerija buvo išplatinusi informaciją, kad kandidatų neatsirado. Šiandien ministerijos atstovai pripažino savo klaidas.

Skelbė, kad paraiškų negauta, nors gautos trys

Aplinkos ministerija praėjusį penktadienį pranešė, kad konkursas neįvyko, nes pasibaigus paraiškų teikimo terminui iki liepos 30 dienos konkurse nesulaukta nei vieno kandidato paraiškos. Tačiau portalas kauno.diena.lt išsiaiškino, kad konkurse paskutinėmis dienomis buvo gautos trys paraiškos.

„Nežinau iš kur tokia informacija, kad neatsirado norinčių vadovauti“, – stebėjosi vienas kaunietis, susisiekęs su portalu kauno.diena.lt.

Norinčiųjų dalyvauti konkurse dokumentai buvo priimami iki liepos 30 d. Šis vyras, nenorėjęs viešai atskleisti savo pavardės, žurnalistams atsiuntė įrodymus, kad paraišką užpildė ir pateikė liepos 29 d.

„Atitinkate reikalavimus“, – nurodyta sistemoje. Prašymas užregistruotas, jam suteiktas numeris.

Vieno iš norinčiųjų pateiktas prašymas buvo priimtas. („Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.)

Ir jis – ne vienintelis išreiškęs norą vadovauti Zoologijos sodui.

„Teikiau paraišką“, – portalui kauno.diena.lt patvirtino laikinai einantis sodo direktoriaus pareigas Benas Arūnas Noreikis. Paraišką teikęs sakė ir sodo vyr. biologas Kęstutis Radziulis.

B. A. Noreikis sakė, kad tikriausiai jis pavėlavo pateikti paraišką, todėl ši irgi nebuvo priimta.

„Buvau [išreiškęs norą kandidatuoti], bet norėjau, kad būtų daugiau kandidatų“, – pirmadienį kalbėjo jis.

„Teikiau paskutinę minutę, bet konkursas buvo atšauktas. Gavau pranešimą, kad jis atšauktas. Kad konkursas bus skelbiamas iš naujo“, – sakė B.A.Noreikis.

Pasitikslinome: jis atsiėmė savo kandidatūrą ar jo prašymas galiojo? „Gal ir galiojo. Pateikiau paskutinę minutę. Buvo nurodyta, kad galima teikti iki liepos 30 d., aš tą padariau paskutinę dieną, bet jau po 17 val. Gal tada man neužskaitė? Nežinau“, – sudvejojo laikinasis direktorius.

K.Radziulis irgi spėjo, kad jo paraiška tikriausiai buvo atmesta. Nepamena, kad būtų gavęs patvirtinimą, kad ji buvo priimta. Paklaustas, kaip teikė paraišką, sakė, kad siuntė ne tiesiai Aplinkos ministerijai, skelbusiai konkursą, o per bendrąją e. sistemą.

Priešingai nei B.A.Noreikis, jis dar nenusprendė, ar bandys teikti paraišką dar kartą. „Kaip pasakyti... Žiūrėsim, kokie bus reikalavimai. Noras yra teikti, bet pagyvensim ir pamatysim“, – sakė vyr. biologas. Jis nebuvo linkęs atvirauti apie savo, kaip būsimo vadovo, planus.

Pripažino klaidą

Ministerija, kaip pripažino jos atstovai, buvo išplatinusi netikslią informaciją apie tai, kad esą konkurse nesulaukta paraiškų.

„Paaiškėjus konkurso organizavimo detalėms, nedelsiant tiksliname informaciją. Apgailestauju, jog praeitą savaitę suteikiau ne pilnas faktines aplinkybes. Tikiuosi, kad konkurso pakartotinis skelbimas sulauks dar daugiau kandidatų, o jau pateikę paraiškas padarys tai dar kartą“, – BNS situaciją aiškino aplinkos ministro patarėjas Justas Jaskonis.

„Konkursas buvo sustabdytas ministerijos prašymu, išplečiant išsilavinimo sritis, kad galėtų daugiau kandidatų dalyvauti“, – pridūrė jis.

J. Jaskonio teigimu, konkursas sustabdytas liepos 31 dieną.

Konkursą sustabdė kitą dieną po raginimų jame dalyvauti

Aplinkos ministerijos kancleris Arminas Mockevičius sako, kad stabdyti konkursą nuspręsta dar liepos 28 dieną, kai paraiškos dalyvauti konkurse išties nebuvo pateikęs nei vienas žmogus.

„Informaciją per tarpininkus reikia gauti – per Bendrųjų funkcijų centrą. (...) Gavome informaciją, kad nė vieno kandidato nėra, o į pabaigą ėjo tas konkursas, tai nusprendėme jį stabdyti. (...) Prieš ministrui pasirašant įsakymą dėl sustabdymo sužinojome, kad vis dėlto yra vienas kandidatas, tačiau jau buvo priimtas sprendimas išplėsti galimų kandidatų ratą, todėl procedūrų nenutraukėme“, – aiškino kancleris.

„Iš vieno žmogaus juk ir neišsirinksi, nebūtų jokio skaidrumo“, – pridūrė jis.

Anot kanclerio, kad konkurse dokumentus pateikė iš viso ne vienas, o trys asmenys, sužinota tik pasirašius įsakymą dėl konkurso stabdymo – kitą dieną po dokumentų teikimo termino pabaigos.

„Dėl trijų žmonių sužinojau, kai buvo priimtas įsakymas. Nes mes patys kaip ministerija prie sistemos negalime prisijungti, nes yra Bendrųjų funkcijų centras, tai neaišku, kurioje vietoje nesuvaikščiojo informacija“, – kalbėjo A. Mockevičius.

Jis teigė apgailestaujantis, kad prieš tai buvo pranešta netiksli informacija.

„Reikia prisiimti atsakomybę, kad žinutė buvo išleista ne visai tinkama“, – sakė kancleris.

Be kita ko, dieną prieš nusprendžiant stabdyti konkursą Aplinkos ministerijos interneto svetainėje buvo išplatintas pakartotinis kvietimas kandidatams dalyvauti jame. A. Mockevičius sako, kad taip nutiko todėl, jog informuoti visuomenę apie vykstantį konkursą nuspręsta anksčiau, nei priimtas sprendimas stabdyti konkursą.

Konkurso dalyvius informuos asmeniškai

Pakoregavus konkurso reikalavimus, jame, be kita ko, galės dalyvauti ir pretendentai, turintys žemės ūkio mokslų studijų krypčių grupės ar teisės krypties išsilavinimą (magistro kvalifikacinį laipsnį). Jie apie naują konkursą asmeniškai bus informuoti ir ankstesniojo konkurso dalyviai.

„Paprašysiu, kad jiems nusiųstų pasiūlymą dalyvauti antrą kartą konkurse“, – teigė A. Mockevičius.

Anot kanclerio, susiklosčiusi situacija galbūt ir gali atbaidyti potencialius Lietuvos zoologijos sodo vadovus, tačiau jis teigė manantis, kad geriau turėti tokį konkursą, kuriame galėtų dalyvauti daugiau kandidatų.

Liepos viduryje skelbdama konkursą ministerija teigė ieškanti asmens, turinčio aukštąjį universitetinį biologijos, ekologijos, aplinkotyros, statybos inžinerijos, aplinkos inžinerijos, veterinarijos ar vadybos ir verslo administravimo krypties išsilavinimą (magistro kvalifikacinį laipsnį) ir ne mažesnę kaip 3 metų vadovaujamo darbo patirtį.

Konkursas buvo sustabdytas ministerijos prašymu, išplečiant išsilavinimo sritis, kad galėtų daugiau kandidatų dalyvauti.

Pakoregavus tvarką, dabar konkurse galės dalyvauti ir tie kandidatai, kurie turi žemės ūkio mokslų studijų krypčių grupės ar teisės krypties išsilavinimą (magistro kvalifikacinį laipsnį). Be to, vietoje vadybos ir verslo administravimo krypties išsilavinimo įrašytos trys atskiros galimos išsilavinimo kryptys – vadybos, verslo arba viešojo administravimo.

Anot ministerijos, šiuo metu laukiama, kol Valstybės tarnybos departamentas paskelbs atnaujintą konkursą.

Aplinkos ministerijos teigimu, iš naujojo vadovo tikimasi sumanumo, vadybinių gebėjimų ir ryžto sėkmingai įgyvendinti dideles Lietuvos zoologijos sodo laukiančias permainas. Pernai pradėtas ES finansuojamas jo infrastruktūros atnaujinimo projektas, anot ministerijos, jau įgauna pagreitį. Šio projekto vertė – 18,3 mln. eurų.

Nuolatinio vadovo zoologijos sodas neturi nuo pernai spalio, kai iš šių pareigų atleistas šešerius metus jam vadovavęs Aurimas Didžiokas.

Jis ministro pasitikėjimą prarado dėl vėluojančių zoologijos sodo rekonstrukcijos darbų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Lankėsi TV Aurimui Didžiokui dar vadovaujant Kauno Zoo, žvėrys buvo nuprausti, išvalyti, sušukuoti, tikrai gražu. Nustebau, kad tuoj Aurimas buvo išspirtas. Jis žino, kaip turi būti, bet sąžiningų tam ministeriui nereikia. Sorry. Gal nesuprantu, bet ...

Pritariu,

Pritariu, portretas
kad nei vienas iš minėtų kandidatų, nei Noreikis, nei Radziulis nėra tinkami vadovauti zoologijos sodui.

ministerija

ministerija portretas
žiūri į knygą, o mato špygą :D Čia taip su Zoologijos sodo vadovo pareigoms užimti
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių