Domeikavoje padaugėjo nusikaltimų: vietiniai pirštais beda į neseniai įkurdintus nuteistuosius

Lietuvos kalėjimų tarnyba (LKT) pristatė Domeikavos pusiaukelės namų pusmečio rezultatus, tačiau žmonės skundžiasi, kad duomenys iškraipyti, nes nusikalstamumas rajone padidėjo. Iki naujųjų metų žadama dvigubinti gyvenančių nuteistųjų skaičių. Vietiniai prieš tokį sprendimą stojasi piestu.

Bausmę atliekantys nuteistieji Domeikavos pusiaukelės namuose turi laikytis griežtos dienotvarkės – kada eiti į darbą, kada pietauti, kada – laisvalaikis.

Vienas iš nuteistųjų papasakojo, kaip naujai įkurtuose namuose praleido pirmą pusmetį. „Mes gyvenam kaip ir gyvenom. Kaip gyventojai, kurie nesiskiria nuo plačios visuomenės. Mes einame į darbus, einame į parduotuves“, – kalbėjo Domeikavos pusiaukelės namų gyventojas.

Kad į Domeikavą būtų atkelti nuteistieji, bendruomenė priešinosi. Nuteistieji pasakojo, kad su vietiniais nebendrauja, nebent pasiūlo pagalbos. „Mes klausiame, gal padėti kažką patvarkyti, ar kelią pagrėbti, pašluoti, pakasti sniego. Kol kas – niekas nieko“, – tikino nuteistasis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

LKT direktorius Mindaugas Kairys sakė, kad pirmas pusmetis sklandus: „Užtikrinome apykojų kontrolę, neturėjome jokių techninių spragų, kad priemonių trūktų ir panašiai. Visi nuteistieji buvo ir yra su apykojėmis. Jie visiškai kontroliuojami. Ką mes buvome įsipareigoję, tai vaizdo stebėjimą, nuolatinę pareigūnų kontrolę.“

Šiuose namuose apgyvendinti nuteistieji kali už finansinius nusikaltimus ar narkotikų turėjimą, platinimą, gabenimą. Per pusmetį apgyvendinta dvylika nuteistųjų.

„Jokių įvykių, nei nusikalstamų, nei administracinių pažeidimų, susijusių su nuteistaisiais, nėra per pusmetį laiko“, – teigė M. Kairys.

Kumpių-Šakių kaimų seniūnaitė Rima Stabrauskienė sakė pastebinti, kad nusikalstamumas rajone išaugo. „Prieš pusiaukelės namų atidarymą buvome patikrinę, buvo tik trys nusikaltimai, iš jų dvi vagystės. Dabar per tą patį laikotarpį, pusę metų, nuo pusiaukelės namų atsidarymo iki šios dienos, buvo aštuoniolika“, – tikino R. Stabrauskienė.

Esą žmonės kreipiasi ir skundžiasi patyrę nuostolių.

„Tai sandėliukas kažkam išlaužtas, tai vaikšto kažkokie asmenys, panašūs į narkomanus, iš kiemo į kiemą. Tokių dalykų anksčiau nebuvo“, – kalbėjo R. Stabrauskienė.

Patys gyventojai pasakojo, kad pakeitė gyvenimo būdą, nes bijo laisvai vaikščiojančių nuteistųjų.

„Mes tikrinamės, ar kameros veikia kiemuose. Šalia mokyklos gyvenu, tai matau, kiek vaikų anksčiau ateidavo pėsčiomis, o dabar juos tėvai atveža“, – teigė vietos gyventojas Robertas Padleckys.

Tai sandėliukas kažkam išlaužtas, tai vaikšto kažkokie asmenys, panašūs į narkomanus, iš kiemo į kiemą. Tokių dalykų anksčiau nebuvo.

Policija skaičiuoja, kad nusikalstamumas iš tiesų padidėjo, tačiau sakė, kad priežastis – ne naujakuriai.

„Padidėjęs vagysčių skaičius Domeikavos seniūnijoje. Vagystės iš parduotuvių, kurias vykdo kitų miestų gyventojai, jie nesusiję su pusiaukelės namų gyventojais“, – informavo Kauno rajono policijos komisariato viršininkė Monika Puškovienė.

Bendruomenė savo turimą statistiką dėl išaugusio nusikalstamumo grindžia tuo, kad į rajoną nuteistieji pritraukia kitų nusikaltėlių. „Jie pritraukia asmenų į šitą vietą. Nusikalstamumas didėja ne dėl asmenų nepakankamos kontrolės, bet dėl socialinės aplinkos sukūrimo“, – kalbėjo advokatas Saulius Dambrauskas.

Pareigūnai sako, kad pusiaukelės namų nauda nuteistiesiems akivaizdi, nes, pabaigę bausmę, jie grįš į visuomenę.

„Turėjome du lygtinius paleidimus, taip pat per tą laikotarpį turėjome įdomių veiklų. Galėčiau išskirti kelias socialines akcijas“, – sakė Kauno kalėjimo Resocializacijos skyriaus viršininkas Almantas Atkočaitis.

LKT planas – toliau didinti nuteistųjų skaičių Domeikavoje.

„Turime maksimaliai 25 vietas numatę. Mes planuojame skaičių didinti iki 20, tai – maksimalus skaičius, bet nereiškia, kad rytoj bus dar dešimt. Pavyzdžiui, vienas du žmonės per tris keturis mėnesius“, – planu dalijosi M. Kairys.

Prieš tokį sprendimą piestu stojasi vietos bendruomenė. Pusmečio ataskaitos pristatymo metu dėl nuteistųjų skaičiaus didinimo kilo nemažai nepasitenkinimo.

„Ar jūs girdite bendruomenę, ko jūsų prašo? Ar jūs prieš tai negirdėjote ir dabar negirdite? Prašau, išgirskite. Mes bijome ir mes norime įsitikinti, kad situacija kontroliuojama“, – kalbėjo R. Stabrauskienė.

Iki šių namų atsiradimo vietos bendruomenė rengė ne vieną protestą. Anksčiau buvo susitarta, kad nuteistieji bus atkelti ne visi iš karto, o etapais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viduramziai

Viduramziai portretas
zekai robinhudai isdalina grobi lombardu bedziams ir investuoja i laimingesne ateiti ant dozes.

gerovietis

gerovietis portretas
Tai jau negi seimo viešbutyje neatsirado keleto kambarių šitiems ,,keliautojams'' ? jeigu jau jie tokie geri ir paslaugūs ???

zekai

zekai portretas
yra geradariai.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių