Dialogas ir kompromisai leis greičiau atnaujinti Kauno savivaldybei svarbias gatves

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) siūlo Kauno rajono savivaldybei perimti 26 kelius, kurie neatitinka valstybinės reikšmės statuso. Savivaldybė pageidauja, kad kai kurie keliai priklausytų jai, o ne LAKD. Įvykus tokiai rokiruotei, savivaldybės prižiūrimų kelių ilgis padidėtų 4,3 kilometro, tačiau tai leistų greičiau įgyvendinti atnaujinimo projektus.

"Perėmę kelius savo nuosavybėn, kai kuriuose ruožuose galėtume pagerinti jų priežiūrą, sparčiau įgyvendinti tam tikrus eismo saugumo sprendinius", – "Kauno dienai" sakė Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Nesteckis.

Ne paslaptis, kad jau ne vieni metai LAKD priklausančius kelius savo teritorijose, ypač sniegingomis žiemomis, prižiūri seniūnijos, į pagalbą pasitelkusios ūkininkus, kad gyventojai laiku ir saugiai pasiektų vaikų darželius, mokyklas ir darbovietes.

Perėmimo tikslai skirtingi

Liepos 1 d. posėdžiavusi Kauno rajono savivaldybės taryba jau priėmė sprendimą dėl trijų ruožų perėmimo. Valstybinės reikšmės rajoninio kelio Ramučiai–Martinava ruože nuo 0,0 iki 1,4 km arba Centrinėje gatvėje planuojama riboti krovininio transporto eismą. Pasak vicemero, tai leis pagerinti šios gatvės gyventojų, kenčiančių nuo intensyvaus eismo srautų, gyvenimo kokybę.

O štai valstybinės reikšmės krašto kelio Kauno HE–Garliava ruožo nuo 10,33 iki 11,959 km perėmimas leis sutvarkyti infrastruktūrą šalia tarptautinius standartus atitinkančio Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos stadiono. Pasak A.Nesteckio, savivaldybei priklausančioje Vytauto gatvėje ketinama papildomai įrengti parkavimo vietų. Tam reikės savivaldybės investicijų.

Kai savivaldybei priklausys privažiuojamasis kelias prie Miškalaukio nuo kelio Liučiūnai–Pagiriai, bus efektyviau užtikrinama šios atkarpos priežiūra. "Šis kelias yra inventorizuotas, tvarkingas, atitinka reikalavimus, artimiausiu metu jo remontuoti nereikės, todėl sprendimą priėmėme nedvejodami", – patikino mero pavaduotojas.

Perėmę kelius savo nuosavybėn, kai kuriuose ruožuose galėtume pagerinti jų priežiūrą, sparčiau įgyvendinti tam tikrus eismo saugumo sprendinius.

"Šis kelio ruožas kol kas priskirtas rajoninio kelio kategorijai, kurie prižiūrimi pagal antrąjį ir trečiąjį kelių priežiūros lygį. Pagal normatyvus, kelių tarnybos budi, valo sniegą ir barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 9 iki 18 val., tačiau neaišku, kada, kokią valandą, atvažiuos valyti tarnybos šio kelio. Perėmusi šį ruožą seniūnija galės užtikrinti spartesnę, greitesnę priežiūrą, kelio valymą iškritus sniegui", – teigė Kelių ir transporto skyriaus vedėjos Gita Kaminskienė.

Vyksta derybos

Savivaldybė yra numačiusi kelio per Zapyškį rekonstrukciją, parengusi šaligatvių tvarkybos projektą, apimantį lietaus nuotekas ir apšvietimą. "Tačiau kartu reikia atnaujinti ir važiuojamąją dalį, todėl kreipsimės ir dėl šios atkarpos perėmimo, – sakė A.Nesteckis. – Esame išsiuntę ir kitų gatvelių, kurios mums yra prioritetinės, sąrašą."

Tai rajoninis kelias Akademija–1-asis fortas (Šiltnamių g.) bei privažiuojamieji keliai prie Domeikavos seniūnijos nuo kelio Vilijampolė–Žeimiai–Šėta (Bažnyčios g.) ir prie Šlienavos nuo kelio Vaišvydava–Girionys–Žiegždriai (J.Biliūno g.).

Planai: Vytauto gatvėje Zapyškyje suplanuota atnaujinti ne tik šaligatvius ir apšvietimą. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Šiltnamių gatvė savivaldybei yra svarbi dėl patogaus privažiavimo prie rekonstruojamo vaikų darželio, o gyventojai ne kartą yra kreipęsi dėl pėsčiųjų tako įrengimo ir gatvės atnaujinimo, nes ji pastaruoju metu yra labai judri. Bažnyčios gatvėje būtina užtikrinti saugų vaikų patekimą į Domeikavos gimnaziją, todėl planuojama rekonstruoti važiuojamąją dalį, atnaujinti šaligatvius, įrengti apšvietimą. Panašūs darbai numatyti ir J.Biliūno gatvėje.

Perims tvarkingus

Tačiau ne visos gatvės, kurios priklauso LAKD, yra inventorizuotos ir įregistruotos, todėl procesas gali šiek tiek užtrukti. Jas perduoti bus galima tik atlikus šias procedūras.

Vicemeras pabrėžė: ne visi siūlomi ar pageidaujami perimti keliai yra tvarkingi, tačiau nebus taip, kad savivaldybė perims nugyventą turtą. "Kai kuriuos objektus LAKD sutvarkys savo lėšomis, kai kuriuose projektuose mes prisidėsime 20 proc. lėšų. Džiaugiuosi, kad vyksta diskusija su LAKD, manau, kad priimti sprendimai mums leis geriau tvarkytis ir planuoti būsimus darbus", – sakė A.Nesteckis

Per pastaruosius penkerius metus kelių ir gatvių infrastruktūrai remontuoti, rekonstruoti ir įrengti savivaldybė skyrė daugiau kaip 40,1 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dab

Dab portretas
Su turimais nesusitvarko, da reikia. Rokų gatvės tikriausiai niekeno...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių