Daugiau detalių apie mirusią 23-ejų metų COVID-19 sirgusią gimdyvę: pirmoji tokia mirtis Lietuvoje

Kauno klinikose trečiadienį mirė COVID-19 sirgusi 23-ejų gimdyvė, pranešė gydymo įstaiga. Kūdikis gimė sveikas, koronavirusas jam nėra nustatytas.

Blogėjo moters kvėpavimas

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. dr. Mindaugas Kliučinskas ir Intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. dr. Tomas Tamošuitis specialioje spaudos konferencijoje pateikė daugiau detalių apie mirtimi pasibaigusios gimdyvės atvejį.

M.Kliučinskas minėjo, kad spalio 27 dieną 11 val. mirė gimdyvė, sirgusi COVID-19 liga. Pacientė į Kauno klinikas atvyko spalio 21 dieną, ji buvo pervežta iš Kauno ligoninės, nes blogėjo kvėpavimo funkcija.

„Nuoširdžiai užjaučiame artimuosius, siunčiame stiprybės tiek šeimai, tiek mūsų kolektyvui, kuris teikė pagalbą“, – palaikymo žodžius moters netekusiems artimiesiems nusiuntė Gimdymo skyriaus vadovas.

Kai moteris buvo perkelta į Kauno klinikas, jos vaisiui buvo 39 nėštumo savaitės. Vaisius buvo išnešiotas, todėl buvo priimtas sprendimas atlikti Cezario pjūvį.

„Gimė sveika, išnešiota mergytė. Gimdyvė toliau gydyta Akušerijos skyriuje, COVID-19 padalinyje. Moteriai skirtas gydymas nuo koronaviruso. Tačiau 26 dieną blogėjant moters kvėpavimo būklei, ji perkelta į Intensyvios terapijos reanimaciją“, – kalbėjo M.Kliučinskas.

„Tai neįprastas ir tragiškas atvejis. Pas mus ji pateko 26 dienos naktį, jos būklė ženkliai blogėjo. Buvo taikytos visi įmanomi kvėpavimo palaikymo metodai. Pradžioje jie davė rezultatą, tačiau būklė staigiai pablogėjo ir kitą dieną 11 val. po ilgo gaivinimo ji mirė. Manome, kad pagrindinė mirties priežastis – COVID-19 ligos sukelti plaučių pažeidimai, kurie galimai komplikavosi“, – apie šį įvykį papildė ir T.Tamošuitis.

Medikai nurodė, kad 23 metų moteris buvo sveika, nėštumo metu turėjo klausimų, bet nėštumo komplikacijų nebuvo, neturėjo ir gretutinių ligų.

Mergaitės būklė

COVID-19 liga sirgusi moteris pagimdė sveiką mergaitę. Naujagimė šią infekcija neužsikrėtė, tačiau ji vis dar yra Kauno klinikose ir prižiūrima specialistų.

„Gimdyvės užsikrėtimo šaltinis nežinomas, šeimoje užsikrėtimų nebuvo. Norime pažymėti, kad ne visais atvejais koronavirusu sergančios gimdyvės užkrečia ir naujagimius. Šį kartą gimusi mergaitė COVID-19 liga nesirgo“, – pažymėjo medikai.

Kadangi naujagimė neteko mamos, ji maitinama iš Pieno banko gaunamomis pieno atsargomis. Kai mažylę pasiims artimieji, jie turės spręsti, ar maitinti kitos moters pienu, ar specialiais mišinukais.

Gimdyvė neskiepyta

Kauno klinikų gydytojai pažymėjo, kad tai pirmas atvejis Lietuvoje, kuomet dėl COVID-19 ligos miršta gimdyvė. Ji nebuvo pasiskiepijusi. Medikai įspėja, kad klinikose nuo koronaviruso gydyta daugiau nei 100 gimdyvių ir jos nebuvo pasisiekpijusios. O koronavirusas nėščiosioms yra ypač pavojingas.

Skiepas neturi jokių šalutinių poveikių nei nėščiajai, nei vaisiui ar jo vystymuisi.

„Šiandien yra galimybė kreiptis į nėščiąsias arba planuojančios nėštumą skiepytis. Skiepas neturi jokių šalutinių poveikių nei nėščiajai, nei vaisiui ar jo vystymuisi. JAV yra atlikę tyrimus su nėščiosiomis ir jokių išskirtinių reakcijų, be jau žinomų, nebuvo. Skiepas yra saugus tiek nėštumo metu, tiek planuojant nėštumą ar vaisingumo procedūras. JAV tyrimuose pastebėta, kad gimdyvėms COVID-19 yra pavojingesnė, nei nenėščioms moterims. Taip pat ligos eigą gali sunkinti cukrinis diabetas, hipertenzija“, – dėmesį atkreipė Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas.

Daugiau nei 100 gimdyvių jau buvo gydytos Kauno klinikose nuo COVID-19 ligos. Visos gimdyvės buvo neskiepytos. Medikai pažymi, kad dažna COVID-19 komplikacija gimdyvėms – priešlaikinis gimdymas.

„Labai liūdna, kad iš tokio skaudaus atvejo turime mokytis, kad reikia skiepytis“, – pridūrė M.Kliučinskas.

Medikai reiškia užuojautą moters artimiesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

WWW

WWW portretas
Jeigu klausai kilerio fauci, tai reikia skiepyti, o po to praneša daug persileidimų ir mirčių. Jeigu paklausai neparsidavusių gydytojų, tai prevencija ir susirgus Americas front line doctors protokolai, kuriais remiantis per parą kitą net sunkiausi ligoniai atstaomi ant kojų.

K

K portretas
Tai, kad jau rase gimines, kad pries atsigulant i ligonine jai testas buvo neigiamas. Plauciu uzdegima jau pagavo ligonineje. 5 paras po cezario ji prase gydytoju, kad jai nors plaucius prasviestu, nes buvo baisus kosulys ir sunku buvo kvepuoti. Vaistu turejo po cezario ir su tokia savijauta pati pasiimti ir nueiti per visa koridoriu. Ji prasesi PAGALBOS! Tik diena pries mirti jai padare rentgena ir is karto i reanimacija. Tai GYDYTOJU kalte!!! Jos tiesiog NEGYDE!

Baisu

Baisu portretas
Toks jausmas, kad kažkas čia netaip... prieš tai Kaune mirė kūdikis gimdyvei... dabar gimdyvė... ir viskas nurašoma vos ne tam,kad neskiepyta... wow...
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių