Daržas gamtos ir veiklos pasiilgusiems miestiečiams: ką naudinga žinoti?

Vis labiau artėjančiu pavasariu džiaugiamės visi, o bene labiausiai – daržininkai, kurie jau greitai galės darbuotis savo sklypuose. Tie, kurie sklypų neturi, taip pat gali užsiauginti žalumynų – Lietuvoje vis labiau populiarėja miesto daržininkystė ir daržai balkonuose ar ant palangių.

Oazės tarp daugiabučių

Kaunietė Evelina Šimkutė – vietokūros praktikė, organizuojanti įvairius renginius, rengianti projektus, skirtus konkrečiai vietai ir atsižvelgiant į vietos žmonių poreikius. Vienas svarbiausių jos tikslų – parodyti, kaip gera daržininkauti mieste.

Evelina pasakoja, kad net tokiuose miestuose kaip Berlynas, Paryžius, Niujorkas labai populiaru auginti daržoves daugiabučių rajonuose – daržininkystė mieste yra tarsi šiuolaikinio miesto dalis.

"Į Lietuvą daržininkystės mieste mada dar tik ateina. Tiesa, mūsų senjorai daržininkauja nuo senų laikų. Pavyzdžiui, Šilainių mikrorajone, kuriame gyvenu, prie daugiabučių yra ploteliai, kuriuose auga ne tik gėlės ir krūmai, bet ir daržovės. Šaunu, kad taip daržininkauti iš vyresniųjų mokosi ir jaunimas", – džiaugiasi pašnekovė.

Šilainiuose prie daugiabučių esantys vidiniai kiemai – puiki erdvė, kurioje nėra transporto, įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, auga vaismedžiai. Šiuose kiemuose anksčiau būdavo daugiau daržininkaujama, bet Evelina neabejoja, kad daržininkystės entuziastų ateityje daugės.

Šilainių mikrorajone, kuriame gyvenu, prie daugiabučių yra ploteliai, kuriuose auga ne tik gėlės ir krūmai, bet ir daržovės. Šaunu, kad taip daržininkauti iš vyresniųjų mokosi ir jaunimas.

Šilainių gyventojai turi dar ir edukacines lysves VIII forto teritorijoje – tai projektas "Šilainių sodai", kurį koordinuoja E.Šimkutė. Ten daržai yra nuo seniai. Bene prieš tris dešimtmečius gyventojai, atsikėlę į tada dar naują rajoną, forto šabakštyną nutarė paversti naudinga žeme. Sutvarkė forto slėnį ir ėmė jame auginti daržoves – organiškai, ekologiškai, be jokių pesticidų. Bendruomenės nariai čia užsiaugina morkų, bulvių, žirnių, pomidorų, agurkų, moliūgų.

Teikia įvairios naudos

Kartu su Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkais neseniai atliktas tyrimas parodė, kad tos daržovės niekuo neužterštos ir sveikatai jokio pavojaus nekelia.

"Daržininkystė mieste – ne žemės ūkio plėtojimas. Jos vertė matuojama ne tik užsiaugintomis daržovėmis, bet ir kita nauda žmonėms. Visų pirma, fizinei sveikatai – miestų gyventojai turi galimybę pajudėti, užsiimti patinkančia veikla. Bendravimas su tą patį pomėgį turinčiais žmonėmis labai pozityviai veikia psichologinę sveikatą. Šilainių sodų daržininkė Onutė, man paklausus, kodėl čia ateina, sakė, kad Šilainių daržuose ji pailgina savo gyvenimą", – pasakoja E.Šimkutė, kuriai daržininkavimas teikia ne tik malonumo, bet ir pakeičia sporto klubą.

Nors didžioji dalis "Šilainių sodų" bendruomenės yra senjorai, kai kurie jau virš 30 metų ten auginantys daržoves, per karantiną, kai niekur negalima buvo išvažiuoti, pradėjo jungtis ir šeimos su mažais vaikais.

Plėtojant edukacinę programą, čia buvo įrengta dvylika naujų paaukštintų lysvių. Kai kurie miestiečiai jose pirmą kartą darbavosi, mokėsi, kaip iš sėklytės ar daigelio užsiauginti daržovių.

Pasak E.Šimkutės, prie "Šilainių sodų" bendruomenės gali prisijungti bet kuris norintysis. Šiemet, kaip ir pernai, bus skelbiamas viešas kvietimas tiems, kurie norėtų daržininkauti.

"Jei norite prisijungti, nebūtina būti patyrusiu daržininku – pakanka noro, – drąsina projekto koordinatorė. – Neturite kaimo, sodo, bet norite pats užsiauginti daržovių ir žalumynų? Tai puikiausiai galima padaryti pakeltose lysvėse. Jos nedidelės – vos 1 x 1 m, jų priežiūra gana paprasta. Kas norės, pamėgins, o kas nenorės ar negalės prisijungti, galės bent ateiti pažiūrėti ir vaikams parodyti, kaip auga daržovės, ar tiesiog pasėdėti "Šilainių sodų" teritorijoje. Juo labiau kad mes rengiame įvairias edukacijas ne tik apie daržininkystę."

Kita išeitis – palangė

Tie, kurie nenori laukti, kol atšils orai, šį bei tą užsiauginti gali ir namuose ant palangės. E.Šimkutė vadina save pradedančiąja palangės daržininke – tuo užsiima antrus metus.

"Pernai pamėginau, labai patiko – ir smagu, ir įdomu. Dabar, kai trūksta vitaminų, palangės daržas man pagelbėja, – džiaugiasi Evelina. – Auginu mikrožalumynus – jų labai paprasta pasisėti ir užsiauginti ant palangės. Žalumynai išdygsta ir paauga labai greitai, yra maistingi ir skanūs. Dar šiemet pasėjau paprikų, nes tiek saldžiąsias, tiek aitriąsias paprikas puikiai sekėsi auginti pernai, kai buvo karšta vasara. Pasisodinau ir mažųjų pomidoriukų, kurie gali augti ir ant palangės, ir balkone, ir į lauką galima išnešti. Balkone šiemet mėginsiu užsiauginti ridikėlių. Namuose kuo puikiausiai auga bazilikai, petražolės."

Kad užsiaugintum daržovių ant palangės, Evelinos teigimu, daug žinių nereikia. Patarimų galima rasti ir internete: kaip pasirinkti vietą, sėklas, indą. Pavyzdžiui, mikrožalumynus galima auginti indeliuose su permatomu dangteliu, kuriuose pristatomas maistas, – tereikia pradurti dugne skylutes, ir turėsi tokį mini šiltnamiuką. Dar svarbu pasirinkti tinkamą mišinį, į kurį sėjame. Tai nesudėtinga net ir nenusimanančiam – svarbu nenusiminti, jei kartą nepasiseka, ir bandyti vėl.


Augalams reikia šviesos, šilumos, drėgmės ir meilės

Vilniaus universiteto Botanikos sodos darbuotoja Vida Raubienė, atsakinga už močiutės daržo auginimą ir priežiūrą, tikina: augalus ant palangės galima auginti visus metus, o kai kurių daržovių net ir kelis derlius nuimti. Pavyzdžiui, svogūnus: užaugusius laiškus nupjovei – ir naujus sodini. O jei kantrybės turi, iš to paties gumbelio gali antro derliaus sulaukti.

Ant palangės galima auginti špinatus, salotas, bazilikus, gražgarstes. Su krapais ir petražolėmis daugiau vargo, bet jis atsiperka – užauginus ilgam užtenka.

O jei dar turite įstiklintą balkoną, galite net ir pomidorų, agurkų, paprikų užsiauginti. Šios daržovės puikiai dera. Ant palangės joms augti sudėtingiau, daug vietos užima. Bet pasisėti galima jau dabar, o kai atšils oras – persodinti į didesnį vazoną ir išnešti į balkoną. Įstiklintas balkonas – kaip žiemos sodas.

Jei susiruošėte auginti daržovių, nusipirkite medinį ar plastikinį lovelį, kuris tilptų ant palangės, pripilkite jį kompostinės žemės ir pasėkite prieskonių ir daržovių. Jei loveliui vietos nėra – galima sėti į vazonus: į vieną vazoną – vieną daržovę, į kitą – kitą. Svarbiausia laikyti augalus saulėtoje vietoje, nes be saulės jie išaugs liauni, ploni, silpni. Kol nesibaigė šildymo sezonas, augalus ant palangės, po kuria yra radiatoriai, reikia dažniau laistyti.

Sėklų dabar galima nusipirkti beveik visuose prekybos centruose, juo labiau – specializuotose parduotuvėse. Ant pakelių būna parašyta, kaip sėti, laistyti, prižiūrėti, – daug mokslo nereikia.

O ko jau tikrai visiems augalams reikia, tai meilės. Reikia su jais šnekėti, bendrauti, glostyti, papurkšti lapelius, jei oras per sausas. Jie už tai atsidėkos savo grožiu ir derliumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ASA

ASA portretas
IŠKIRTO ŠLAITA ,ATSIVĖRĖ ŠIUKŠLYNAS ,KELIAS UŽVERSTAS ŠAKOMIS VAŽIUJANT BRAIŽO AUTOMOBILIUS SUVERSTI KRUMAI JAU VISA MĖNESĮ NIEKAS NEPAŠALINA ŠAKŲ.PAŽVELGI Į ŠLAITO APAČIA ATSIDENGĖ BAISUS VAIZDAS SU KRUVOMIS ŠIUKŠLIŲ ,PAUKŠTELIAMS SUNAIKINO JŲ LIZDUS , GRAŽU BUDAVO JŲ KLAUSYTIS. KAS ATSAKYS JEI KAS NUVAŽIUOS NUO ŠLAITO , NĖRA JOKIOS APSAUGINĖS TVOROS.SAVIVALĖ ,NIEKAS NESITARĖ SU GYVENTOJAIS ,MATAU KAIP EUROPINIŲ PINIGŲ PLOVIMA ,KAS BUS KAI JIE BAIGSIS.BAISUS VAIZDAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių