COVID-19 situacija Kauno mokyklose: kurios kelia didžiausią susirūpinimą?

Per 14 pastarųjų dienų bent po vieną koronaviruso atvejį nustatyta 17 Kauno mokyklų, keturiuose universitetuose, dviejose kolegijose ir vienoje profesinėje mokykloje. Kelios iš jų epidemiologams kelia didelį susirūpinimą. 

Didžiausią nerimą kelia keturios mokyklos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė portalui kauno.diena.lt teigė, kad bent po vieną koronaviruso atvejį nustatyta šiose ugdymo įstaigose: Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) „Rasos“ gimnazijoje, Erudito licėjuje, Kauno S. Daukanto progimnazijoje, Kauno Valdorfo mokykloje, Kauno B. Brazdžionio mokykloje-daugiafunkciame centre, Kauno Varpelio pradinėje mokykloje, sporto mokykloje „Startas“, Kauno Žaliakalnio progimnazijoje, Kauno Kazio Griniaus progimnazijoje, Kauno Vinco Kudirkos progimnazijoje, Kauno Šančių mokykloje-daugiafunkciame centre, Kauno technologijos universiteto (KTU) Vaižganto progimnazijoje, Kauno „Ryto“ pradinėje mokykloje, Kauno Maironio universitetinėje gimnazijoje, Kauno „Saulės“ gimnazijoje, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijoje, Kauno Aleksandro Puškino gimnazijoje.

„Didžiausią susirūpinimą kelia Kazio Griniaus progimnazija (židinys jau slopsta), KTU Vaižganto progimnazija, sporto mokykla „Startas“, Erudito licėjus“, – teigė R. Gabrielaitė. 

Anot specialistės, nuo spalio 1 dienos koronavirusas iš viso nustatytas 28 mokiniams, 13 mokytojų ir vienam darbuotojui.

Didžiausią susirūpinimą kelia Kazio Griniaus progimnazija (židinys jau slopsta), KTU Vaižganto progimnazija, sporto mokykla „Startas“, Erudito licėjus.

„Preliminariai 212 mokinių, mokytojų ir kitų ugdymo įstaigų darbuotojų yra saviizoliacijoje, kai kuriais atvejais vis dar vyksta sąlytį turėjusių asmenų vertinimas“, – sakė NVSC Kauno departamento atstovė.

COVID-19 diagnozę išgirdo 13 studentų ir dėstytojas

Anot specialistės, koronavirusinės infekcijos atvejai per dvi savaites buvo patvirtinti keturiuose universitetuose, dviejose kolegijose ir vienoje profesinėje mokykloje. 

„COVID-19 liga nustatyta Mykolo Romerio universiteto Kauno filiale, KTU, Lietuvos sveikatos mokslų universitete, VDU, Kauno kolegijoje, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje, Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre“, – įvardijo pašnekovė.

Epidemiologų duomenimis, koronaviruso diagnozę išgirdo 13 studentų ir vienas dėstytojas. „Saviizoliacijoje yra 14 sergančiųjų. Dauguma aukštųjų ugdymo įstaigų studijas organizuoja nuotoliniu būdu arba taiko prevencines priemones, kurios užtikrina asmenų, turėjusių sąlytį su COVID-19 liga sergančiu žmogumi, mažą riziką, – sakė R. Gabrielaitė. – Didžiausią susirūpinimą kelia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Odontologijos fakultetas.“

Didelių židinių nefiksuojama

Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas Paulius Keras portalui kauno.diena.lt teigė, kad COVID-19 ligos atvejų ugdymo įstaigose daugėja, tačiau didelių židinių nėra fiksuojama. „Tiek sezoninio gripo epidemijos metu, tiek ir COVID-19 pandemijos metu neišvengsime susirgimų mokyklose. Tačiau sergamumas COVID-19 nėra masinis reiškinys: vienoje mokykloje turime pedagogų susirgimų atvejų, o ne vienoje ugdymo įstaigoje – pavienių vaikų susirgimų. Poroje mokyklų susirgusių vaikų yra po devynis, vienoje mokykloje – daugiau nei 10, – sakė P. Keras. – Mes turbūt pirmieji Lietuvoje pradėjome testuoti švietimo įstaigų darbuotojus greitaisiais testais ir šiuo metu Kauno mieste esame ištyrę apie 2,5 tūkst. švietimo sistemos darbuotojų. Nė vienam iš profilaktiškai tirtų pedagogų nepasitvirtino COVID-19 diagnozė.“

Trečiadienio ryto statistiniai duomenys rodo, kad Kauno miestas užima 11 vietą Lietuvoje pagal COVID-19 atvejų skaičių, tenkančių 100 tūkst. gyventojų, tad situacija mieste kol kas tikrai nėra itin bloga. „Matome susirgimų skaičiaus didėjimą ir jis yra didesnis nei pavasarinio piko metu. Panašu, kad susirgimų daugės, tačiau židiniai valdomi lokaliai, atliekame daug tyrimų, susirgus moksleiviui yra izoliuojama klasė ir mokomasi nuotoliniu būdu. Turėjome tokį atvejį, kai visa mokykla buvo izoliuota ir mokėsi nuotoliniu būdu. Kol kas, mano nuomone, situacija yra valdoma – reaguojama pagal atvejus ir poreikį“, – sakė Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas.

Paulius Keras/Vilmanto Raupelio nuotr.

Anot pašnekovo, šiuo metu nėra nė vienos mokyklos, kurioje mokiniai mokytųsi tik nuotoliniu būdu, tačiau iki 10 mokyklų yra pavienių klasių, kuriose vaikai yra izoliuoti ir mokosi nuotoliniu būdu. 

Ar po Seimo rinkimų pirmojo turo, kai buvo balsuojama kai kurių mokyklų pastatuose, fiksuojama daugiau COVID-19 atvejų tarp mokinių ir mokytojų? „Kol kas tikrai nėra sąsajų ir net pagrindo to tikėtis nėra, nes mes įsigijome modernią dezinfekcijos įrangą, prieš rinkimus ir po jų, prieš pradedant ugdymo procesą, buvo dezinfekuotos visos mokyklos“, – sakė P. Keras.

Anot pašnekovo, COVID-19 atvejų iki šiol yra daugiau nustatyta mokyklose nei universitetuose ar kolegijose. „Universitetai ir kolegijos tvarkosi savarankiškai, tačiau, kiek man žinoma, didelio protrūkio čia nėra. Daug VDU personalo taip pat atlikti COVID-19 testai“, – teigė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neįvardintas

Neįvardintas portretas
Mokykloj reikalavo atnešti dezinfekcijos priemonių kad būtų klasėje, nors vaikas nešiojosi kuprinėje, židinys tai nuo mokytojų prasidėjo , vaikus atskyrė klasėm, o valgykloj ėjo kruvom, tai kur logika?Vaižgantinę geriau išvis uždaryt kol dar vaikų visai nesutraumavo

na

na portretas
vaikai tai sirgs ir persirgs, bet kas bus su jų šeimos nariais, ypač jei kartu gyvena vyresni žmonės, kaip tada reikės gelbėtis. Bet, matomai jau niekam niekas neberūpi, viskas palikta Dievo valioj....

Mama

Mama portretas
Gal įveskite nuotolinį jau, kol neišmirė visi vaikai ir mokytojai dar. Situacijos jus tikrai nekontroliuojate. Mokyklose mokiniai nesilaiko jokių saugumu, bet valdžiai tai nerūpi ir niekada nerūpėjo, nes ne jų vaikas susirgo.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių