Bus teikiami nacionaliniai architektūros apdovanojimai

  • Teksto dydis:

Lietuvoje nuo kitų metų bus teikiami Nacionaliniai architektūros apdovanojimai, kuriais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į kokybiškiausią Lietuvos architektūrą.

„Nacionaliniai architektūros apdovanojimai visų pirma skirti dėmesiui į architektūros svarbą, įtaką, kurią ji daro mūsų gyvenimams, atkreipti“, – prie Kauno centrinio pašto rūmų surengtoje spaudos konferencijoje vakar sakė aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė.

Pasak jos, šiems apdovanojimams siekiama sutelkti tiek reguliuojančias institucijas, tiek architektus, tiek visuomenę.

Bus renkamas geriausias gyvenamosios architektūros kūrinys, kultūros, mokslo ir sporto architektūros kūrinys, visuomenės architektūros kūrinys, viešoji erdvė, tvarios architektūros kūrinys, urbanistikos kūrinys, apdovanojimas bus skiriamas už architektūros lauko ribų plėtimą ir reaktyvaciją. Taip pat bus teikiamas didysis prizas geriausiam kūriniui.

Kuriant statulėlę, kuri bus teikiama geriausiems architektams, bus siekiama bendradarbiauti su skulptoriais ir dizaineriais, planuojama, kad jų dizainas kiekvieną kartą bus skirtingas. „Labai svarbus bendradarbiavimas, bendrystė su kitomis sritimis“, – pabrėžė viceministrė.

Apdovanojimai turėtų parodyti visuomenei, kad architektūra nėra fasadai, architektūra yra erdvės menas.

Pirmieji apdovanojimai bus teikiami po metų, kitą Tarptautinę architektų dieną, kuri minima liepos 1-ąją. Šių metų rugsėjo 1 d. bus skelbiami konkursas ir komisija. Iki kovo 1 d. bus galima teikti paraiškas dėl architektūros darbų, sukurtų per pastaruosius dvejus metus. Birželio 1 d. būtų skelbiami nominantai.

Pasak kultūros ministro Simono Kairio, architektai visada susidūrė su „įtampomis, vertinimais iš visuomenės ir kolegų“. Jis pastebėjo, kad ir Kauno centrinio pašto rūmai, šiuo metu laikomi tarpukario architektūros vertybe, buvo kritikuojami, o kai kurie pastatai įvertinimo sulaukia gerokai vėliau.

Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius pabrėžė, kad šie apdovanojimai bus proga skirti dėmesio kokybiškai architektūrai ir jos kūrėjams. Jis pastebėjo, kad architektai jau dabar teikia apdovanojimus, tačiau jie yra išsiskaidę, juose „paliečiami siauresni aspektai“.

„Apdovanojimai turėtų parodyti visuomenei, kad architektūra nėra fasadai, architektūra yra erdvės menas“, – kalbėjo architektas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Gintaras Balčytis.

Jis vylėsi, kad apdovanojimai padės atskleisti architektūros grožį ir padėti suprasti architektūros kūrinių idėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Lietuvos Respublikos Kaunas, Antano Baranausko gatvė, 12-54, Neringa Venckienė9 prostitutė) veskite už kampo, duokite ant dančio taip pat Gintautas Žaliagiris, A. Venckus. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius. Atžvilgiai.

Vanga

Vanga portretas
Taip nugyventi vieną gražiausių pastatų reikėjo DIDELIŲ sugebėjimų! Ar nevertėtų pagaliau prokuratūrai pradėti ginti viešąjį interesą?’

Pašto rūmus griūvančius

Pašto rūmus griūvančius portretas
gelbėkit,o ne apdovanojimais ,kaip kokie sovietbeždžionės,žaiskit..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių