Neramu: LSMU Kauno ligoninėje gali pritrūkti COVID-19 pacientus gydančių medikų

Sparčiai augant užsikrėtusiųjų COVID-19 mastui Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės atstovai baiminasi, kad netrukus gali pristigti tokius pacientus gydančių medikų, kuriems šiuo metu tenka ir taip gerokai didesnis krūvis.

„Infekcinių ligų skyriaus personalas jau pasiekė ribą teikti paslaugas COVID-19 ligoniams. Su šiais pacientais iš viso dirba apie 100 medikų – komanda sustiprinta prijungiant personalą ir iš Vaikų infekcinių ligų skyriaus, yra ir vizituojančių gydytojų. Komandą dar reikėtų stiprinti, nes nežinia, kiek tokį krūvį galės atlaikyti personalas, plušantis jau aštuonis mėnesius“, – portalo žurnalistams sakė LSMU Kauno ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas.

Pasak pašnekovo, medikai dirba itin sunkiai, juos kamuoja  nepakeliamas nuovargis. O ką jau kalbėti apie specialių apsauginių kostiumų apsirengimą ir nusirengimą, kuris kaskart trunka po 15-20 minučių.

Nežinia, kiek tokį krūvį galės atlaikyti personalas, plušantis jau aštuonis mėnesius.

LSMU Kauno ligoninės atstovas pridūrė, kad anksčiau, iki pandemijos, maksimaliai gydytojai rūpindavosi maždaug 50-čia pacientų, sirgusių įvairiomis kitomis infekcinėmis ligomis. Tačiau jau šiuo metu Infekcinių ligų skyriuje, kuris sujungtas su dalimi Vaikų infekcinių ligų skyriaus, užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičius pasiekė 72.

„Toks skaičius mums jau yra didelis, nors korpuse turime daugiau kaip šimtą lovų, 30 jų – laisvos. Rezervą dar galėtumėme didinti, struktūra tai leistų, tačiau, jei bus užpildytos visos vietos, reikės daugiau personalo pajėgų. Todėl norėtumėme, kad ir kitos gydymo įstaigos pradėtų teikti pagalbą COVID-19 ligoniams ar kitaip prisidėtų prie šios pandemijos suvaldymo“, – atviravo pašnekovas.

R. Ancerevičiaus/jp.lt nuotr.

S. Tvirbutas sakė, kad LSMU Kauno ligoninė turi daug padalinių ir juose dirbančių medicinos darbuotojų, tačiau reikia užtikrinti ir kitų teikiamų medicinos paslaugų kokybę, nes sergama ir kitomis ligomis – ne tik koronavirusu.

Minėtuose kituose padaliniuose, pasak pašnekovo, šiuo metu yra tiek personalo, kiek reikia, – pertekliaus nėra. „Komanda yra stiprinama, kiek įmanoma, kad būtų lengviau infektologams ir slaugos specialistams, tačiau galimybės pasitelkti personalą iš kitų skyrių – ribotos“, – pasikartojo jis.

LSMU Kauno ligoninės atstovo teigimu, atrodytų, kad 100 specialistų, tenkančių COVID-19 pacientų gydymui, yra daug, tačiau jie visi dirba ne vienu metu – yra budėjimai, poilsio valandos, kai kurie atostogauja ar turi nedarbingumo pažymėjimus.

Šiomis dienomis reanimacijoje yra keturi COVID-19 pacientai, apie 40 užsikrėtusiųjų gydomi stacionare – jiems būtina deguonies terapija – ant veido dedamos kaukės, o apie 30 kitų užsikrėtusiųjų dar serga ir gretutinėmis ligomis.

Dėl esamos su COVID-19 susijusios situacijos LSMU Kauno ligoninėje beliko tik galimybė apžiūrėti karščiuojančius vaikus, nes čia tebeveikia Vaikų priėmimo skyrius. Tačiau jei prireikia stacionaraus gydymo, mažieji pacientai siunčiami į kitas gydymo įstaigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anglijoje studentus ir internus medikus siunte i

Anglijoje studentus ir internus medikus siunte i  portretas
COVID ligonines. Neziurejo specializaciju, tiesiog apmoke, kaip atlikti intubacija ir pirmyn i fronta! Tiesa sakant, su koronaviruso infekcija ne ka ten ir pagydys, visi imanomi variantai yra daugmaz zinomi ir ju nedaug.

Šiek tiek

Šiek tiek  portretas
Neapsižiūrėta. O kiek tokių "neapsižiūrėjimų" tokioj covidinės isterijos statistikoj nepastebėta?

xx

xx portretas
ar premjeras nesake pries metus ar daugiau nepatinka cia vaziuokit i uzsieni
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių