Atidarytos greitosios medicinos pagalbos žaidynės: prasidėjo apšaudymu, aimanomis ir sirenomis

14-osios greitosios medicinos pagalbos darbuotojų žaidynės Kaune prasidėjo šventovės apšaudymu, sužeistųjų aimanomis ir sirenų gausmais.

Masinė nelaimė

Ketvirtadienio vakarą miesto šurmulį užgožė nepertraukiamas greitosios medicinos pagalbos, ugniagesių ir policijos automobilių sirenų gausmas, o Nepriklausomybės aikštė virto masinės nelaimės vieta. 

„Į Soborą pataikė raketa. Pirmasis greitosios medicinos pagalbos ekipažas sušaudytas. Laukiame kitų“, – situaciją vertinusio gydytojo anesteziologo-reanimatologo Nedo Jasinsko skaičiavimais pagalbos nelaimės vietoje šaukėsi maždaug 300 žmonių. Lūžusią ranką sveikąja prilaikė studentiško amžiaus jaunuolis. Atsirėmusi į šventovės sieną iš skausmo netekus kojos klykė pusamžė moteris. Kraują nuo kaktos valė ir mamos minioje ieškojo pasimetusi paauglė. 

„Su mama į kavinę ėjome atsigerti arbatos, kai išgirdome sprogimą ir pajutome bloškiančią bangą. Spėju, kad patyriau galvos traumą. O jei rimtai, tai iš draugės sužinojau apie tokias greitosios medicinos pagalbos darbuotojų žaidynes ir nusprendžiau sudalyvauti jose. Ne tik dėl pramogos, bet ir dėl naudos“, – inscenizuotos masinės nelaimės auka Laura laukė tolesnių nurodymų, kur eiti ir ką daryti. 

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Nugalėtojai – ryt

Jau visai netrukus nelaimėlė papuolė į vienos medikų komandos rankas, kur buvo deramai pasirūpinta jos žaizda. Dar po kelių minučių čia buvo atgabenta ir jos mama su galūnių lūžiais. Tokia užduotis teko kone 100 medikų, ketvirtadienio vakarą atvykusių į tradicines Lietuvos greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų žaidynes. Kone trys dešimtys komandų turėjo kuo skubiau reaguoti ir kiekvienam nukentėjusiam suteikti būtinąją pagalbą  lauko ligoninėse, iškilusiose prie Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios, požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje Vienybės aikštėje,  Lietuvos kariuomenės Dr. J. Basanavičiaus karo medicinos tarnybos teritorijoje.

Su mama į kavinę ėjome atsigerti arbatos, kai išgirdome sprogimą ir pajutome bloškiančią bangą.

Dvi dienas truksiančių žaidynių metu visos komandos per nurodytą laiką turės įvykdyti skirtingas užduotis. Kiekviena jų bus įvertinta atitinkamu balų skaičiumi. Renginio pabaigoje rezultatai bus sumuojami, o geriausia komanda paaiškės penktadienį.  Tądien miesto centre taip pat nestigs veiksmo. Pastarasis persikels į Laisvės alėją, į K. Donelaičio gatvėje esantį „Radisson“ viešbutį, prie kavinės „Odesa“, baro „Lizdas“, taip pat į Nemuno ir Neries santakos parką. Prie prekybos centro „Akropolis“ visuomenei bus rengiami pirmos pagalbos mokymai.

Naudinga visiems

„14-ąjį kartą geriausius medicinos darbuotojus suvienijančios žaidynės, yra tapusios kone tradicija. Jų metu ne tik puoselėjamas ir stiprinamas bendruomeniškumas, bet ir, svarbiausia, atnaujinamos, tobulinamos jau turimos praktinės ir teorinės žinios“, – kalbėjo  vienas iš žaidynių organizatorių, VšĮ Kauno m. GMPS direktorius Nerijus Mikelionis.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Anot jo, tokios žaidynės padės atsiskleisti geriausiems šios bendruomenės nariams, o miesto gyventojams ir svečiams bus suteikiama galimybė pažinti GMP darbo kasdienybę, patiems pamatyti kaip teikiama pagalba nukentėjusiems ar ūmiai susirgusiems asmenims.

Šiemetines GMP žaidynes organizuoja: Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios medicinos draugija, Krizių tyrimo centras, Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto ekstremalios medicinos katedra, Lietuvos šaulių sąjunga ir kiti partneriai, aktyviai bendradarbiauja ir Krašto apsaugos ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šaunuoliai

Šaunuoliai portretas
Jie daug treniruojasi šitoms žaidynėms. Tikrai kvalifikaciją kelia, peržaidžia įvairias situacijas.

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Mačiau Akropolyje „sužalotas ir kraujuotas “galūnes...man jau vien nuo to „vertėsi“ širdis

ne vieta

ne vieta  portretas
mačiau karo paramedikės galėtu tik s.. paslaugas siulyt nagai tik nugara draskyt o veidas dažytas gaila lupos normalios
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių