Asmeninis asistentas Kaune: kada jis priklauso?

Kaune atsiradus bandomajai naujovei – asmeniniam asistentui, kurio paslaugą gali tikėtis gauti negalią turintys žmonės – neįgaliojo vežimėliu judantis kaunietis susidūrė su keblumais. Kaip paaiškėjo, asmeninis asistentas jam skirtas nebus, tačiau savivaldybės atstovai pateikė situaciją pagrindžiantį argumentą.

Nustebino neigiamas atsakymas

"Šiuo metu studijuoju, o judėti galiu tik su neįgaliojo vežimėliu, todėl prieš kurį laiką su viena specialiste iš Eigulių seniūnijos užpildėme paraišką socialiniam asistentui gauti. Tačiau sulaukiau socialinės darbuotojos atsakymo, kad asmeninio asistento paslauga man nebus suteikta. Kaip man pasakojo ji, perskaičiusi gautą raštą, kadangi nevaikštau, mane reikia aprengti ir nurengti, maudyti, paduoti valgyti, palydėti į tualetą bei paskaitas, tai – asmeniniams asistentams esą per sunku", – teigė su "Kauno diena" susisiekęs Elvidijus.

Išgirdęs neigiamą atsakymą, kaunietis pasakojo stvėręsis kito šiaudo – kadangi jau ne vienus metus esą yra negalią turinčių asmenų centro sąraše, klustelėjo, galbūt šios įstaigos darbuotojai galėtų teikti paslaugas, prilygstančias asmeninio asistento. Tokias kaip: pagalbą namų ir viešojoje erdvėse bei užtikrinant svarbiausias gyvybinės veiklos funkcijas.

"Tačiau ir šiuo atveju sulaukiau atsakymo, kad esą negalią turinčių asmenų centro darbuotojai turi teisę teikti būtinas paslaugas tik įstaigos viduje – patiekti maistą, palydėti į tualetą, atvežti į negalią turinčių asmenų centrą ir parvežti iš jo namo. O lydėti žmogų į tam tikrą vietą, prie jo būti ir po to parvežti atgal – jiems neva nepriklauso. Dabar samdausi asmenis, kurie man padeda nuvykti į paskaitas, polikliniką ir kitas būtinas vietas. Už jų paslaugas tenka sumokėti dalį stipendijos, kurią gaunu universitete. Apmaudu, nes, maniau, kad man suteiks asmeninį asistentą nemokamai", – atviravo vyras.

Pašnekovas pridūrė, kad tais atvejais, kai už pinigus samdomas asmuo suserga, jis lieka it musę kandęs, nes savarankiškai Elvidijui per sunku pasiekti reikiamas institucijas, o vėliau ir sugrįžti į namus. O gaminti maistą ir pasirūpinti asmenine jo higiena tenka garbaus amžiaus mamai.

Savivaldybės argumentai

Tam, kad išsiaiškintų niuansus, dėl kurių kauniečiui, judančiam neįgaliojo vežimėliu, nebuvo skirtas asmeninis asistentas, "Kauno diena" kreipėsi į miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vyriausiąją specialistę Guodą Vaičekauskaitę.

Pasak jos, Elvidijaus atvejis miesto valdžiai yra žinomas, nes jis buvo pateikęs prašymą asmeninio asistento paslaugoms gauti. Tačiau asmeninis asistentas vyrui nebuvo skirtas dėl to, kad jis gauna dienos socialinės globos paslaugą negalią turinčių asmenų centre.

"Kai asmeniui teikiamos tam tikros socialinės paslaugos, jam asmeninio asistento paslauga negali būti skiriama. Socialinės apsaugos ir darbo ministro apraše, kuris reglamentuoja šią bandomąją asmeninio asistento paslaugą, gana griežtai aprašyta, kas gali ir kas negali šią paslaugą gauti. Asmuo negali gauti asmeninio asistento, jeigu gyvena savarankiško gyvenimo namuose, grupinio gyvenimo namuose ar globos įstaigoje, arba jei asmuo gauna dienos socialinės globos paslaugą ", – paaiškino G.Vaičekauskaitė.

Kitaip tariant, Kauno miesto savivaldybės atstovės teigimu, išvardytos paslaugos negali dubliuotis tarpusavyje. Be to, jei negalią turinčiam asmeniui specialistai yra nustatę institucinės globos ar dienos socialinės globos poreikį, tikėtina, kad vien tik asmeninio asistento paslaugos tokiam asmeniui nepakaks, nes jis nėra gana savarankiškas.

Daugiau paslaugų

"Žinoma, kaunietis gali rašyti prašymą išsibraukti jį iš negalią turinčių žmonių centro, kur teikiama dienos socialinės globos paslauga, ir mėginti išsiversti pasirinkdamas tik asmeninio asistento paslaugą. Tačiau asmeninis asistentas galės jį tik palydėti pastumdamas neįgaliojo vežimėlį, tik padėti apsirengti, tik paduoti maistą. Bet, jeigu jį reikės nuprausti, išmaudyti ar pakeisti sauskelnes – šių paslaugų asmeninis asistentas neteikia, nes jo funkcija nėra kūno priežiūra", – detalizavo G.Vaičekauskaitė.

Pasak pašnekovės, negalią turinčių asmenų centre, kurio sąrašuose yra Elvidijus, yra atsakingi darbuotojai – slaugytojai ir jų padėjėjai. Jie negalią turintiems žmonėms esą turi galimybę keisti sauskelnes, nuprausti ir pasirūpinti kitais panašaus pobūdžio jų poreikiais.

Baiminasi dėl sveikatos

G.Vaičekauskaitės žodžiais tariant, jei kaunietis apsispręstų būti išbrauktas iš negalią turinčių asmenų centro ir pasirinktų asmeninio asistento paslaugą, vien tik jos jam, galimai, pristigtų, o tai reikštų, kad vyras turėtų skirti asmenines lėšas papildomai samdydamas kitą asmenį atlikti toms reikmėms, kurios neįtrauktos į asmeninio asistento paslaugos funkcijas.

"Dėl šio atvejo kalbėjausi ir su negalią turinčių asmenų centro darbuotojais. Jie pasakė, kad Elvidijui reikalinga šiek tiek didesnė pagalba, nei galėtų suteikti asmeninis asistentas. Jei jis nuspręstų pasirinkti asmeninio asistento paslaugą atsisakydamas dienos socialinės globos, tai po kurio laiko vėl jos prireikus, Elvidijus turėtų rašyti prašymą, stoti į eilę – procesai užtruktų, o tai sukelia riziką, kad galėtų pablogėti esama jo sveikatos būklė", – atviravo pašnekovė.

Kam skiriamas?

Kaip teigia savivaldybės atstovai, lapkričio mėnesį Kaune atsiradusi bandomoji naujovė – asmeninio asistento paslauga – organizuojama fizinę judėjimo, regos, klausos, vidaus organų sutrikimų ir (ar) kompleksinę negalią turintiems asmenims nuo šešiolikos metų iki pensinio amžiaus.

Prioritetas gauti minėtą paslaugą esą numatytas asmenims, kurie lanko švietimo įstaigą, dirba arba ieško darbo, nebegyvena stacionarios socialinės globos įstaigoje ir gaudami paslaugas bendruomenėje gyvena savarankiškai arba laukia eilėje gauti socialines paslaugas įstaigoje.

Dabar samdausi asmenis, kurie man padeda nuvykti į paskaitas, polikliniką ir kitas būtinas vietas. Už jų paslaugas tenka sumokėti dalį stipendijos.

"Asmenys, norintys gauti asmeninio asistento paslaugas, turi kreiptis į savo gyvenamosios vietos seniūnijoje dirbantį socialinio darbo organizatorių, kuris įvertina tokių asmenų poreikius šiai paslaugai. Nustačius, kad asmuo turi poreikius, kurių asmeninis asistentas negali atliepti – nėra tiek savarankiškas, kad kartu su asmeniniu asistentu atliktų tam tikrus darbus pats, asmeniui gali būti siūlomos kitos socialinės paslaugos", – akcentavo G.Vaičekauskaitė.

Pasak jos, asmeninis asistentas paslaugas gali teikti iki keturių valandų per dieną visą savaitę. Nors kai kuriais atvejais asmeninio asistento paslauga gali būti tapatinama su kitomis socialinėmis paslaugomis, tačiau tai esą nėra tapatu joms.

"Socialinėmis paslaugomis ugdomi, atstatomi tam tikri įgūdžiai, o asmeninio asistento paslaugų tikslas padėti asmeniui pačiam atlikti viską, ką jam reikia. Pavyzdžiui, padėti apsirengti, maudytis, naudotis tualetu, palydėti asmenį į sveikatos priežiūros ar kitas valstybės, savivaldybės institucijas, įstaigas, organizacijas, užimtumo įstaigas, darbą, laisvalaikio praleidimo vietą ir panašiai. Kitaip tariant, asmeninis asistentas yra tik pagalbininkas, padedantis išspręsti kasdieninius rūpesčius, ir visa tai atlieka kartu su paslaugos gavėju, o ne viską padaro už jį", – svarbius niuansus vardijo Socialinių paslaugų skyriaus vyriausioji specialistė, atliekanti vedėjos funkcijas.

Kauno miesto savivaldybės pateiktais duomenimis, iki šiol gauti asmeninio asistento paslaugas Kauno mieste kreipėsi aštuoni asmenys. Iš jų trims neskirtas asmeninis asistentas, nes asmenys neatitinka Asmeninio asistento paslaugų organizavimo ir teikimo tvarkos aprašu nustatytų reikalavimų: vienam iš jų dėl amžiaus, kitam – dėl negalios rūšies ir trečiajam, nes jau gauna dienos socialinę globą institucijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
jeigu jus jiir motina pazynotumet suprastumet kas jie per zmones

pelė

pelė portretas
to juratė -o man gėda skaityti,gramatinių klaidų begalės,įdomu kiek klasių baigusi,siaubas

kauniete

kauniete portretas
jeigu tevai jau seneliai ,o tas vyras pats nevaiksto--tai sukurta pagalbos instancija privalo dirbti tokiems ligoniams[[juk tam jie ir ikurti==gauna atlyginimus]
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių