Panika dėl maro: Lietuvos zoologijos sode gali nebelikti vietnamietiškų kiaulių

Kiaulių maro šmėkla veržiasi ir į Lietuvos zoologijos sodą. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis viešai pareiškė, kad siekiant pažaboti marą zoologijos sode turėtų nebelikti vietnamietiškų kiaulių. Galbūt jos bus parduotos.

Kiaulių maro šmėkla veržiasi ir į Lietuvos zoologijos sodą. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis viešai pareiškė, kad siekiant pažaboti marą zoologijos sode turėtų nebelikti vietnamietiškų kiaulių. Galbūt jos bus parduotos.  

Naikinti nesiūlo

Portalui kaunodiena.lt šiandien susisiekus su ministru, jis užtikrino nesiūlantis šių mielų gyvūnėlių naikinti.

„Galbūt reikėtų jas kur nors laikinai perkelti iš zoologijos sodo, gal parduoti kitiems sodams. Jokiu būdu negalima naikinti šių gyvūnų, – tvirtino ministras. – Tačiau zoologijos sodas yra potencialus ligos židinys, todėl reikia imtis apsaugos priemonių, galbūt izoliuoti kiaules“.

Ministro teigimu, jeigu šernai ar kiaulės užsikrečia maru, liga nebūtinai iškart pakerta gyvūnus. „Gyvūnai gali būti ligos nešiotojai labai ilgą laiką, net iki kelerių metų“, – pabrėžė jis.

A. Mazuronis žadėjo nesiimti skubotų sprendimų. „Jeigu bus įrodyta, kad gyvūnai zoologijos sode saugūs, niekas jų nelies“, – tikino politikas.

Svarsto parduoti

Lietuvos zoologijos sodo direktoriaus Aurimo Didžioko nė kiek nenustebino ministro svarstymai.

„Viešų ministro pasisakymų negirdėjau, bet mes patys jau aptarėme kiaulių maro grėsmę“, – teigė A. Didžiokas.

Afrikiniu kiaulių maru susirgti galėtų trys šiuo metu Lietuvos zoologijos sode gyvenančios vietnamietiškos kiaulės.

„Šernų neturime, nors planavome jų įsigyti praėjusią vasarą. Bet pasirodžius informacijai apie kiaulių marą Baltarusijoje, šios minties atsisakėme“, – kalbėjo direktorius.

Jo tvirtinimu, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jokių griežtų nurodymų, ką daryti su vietnamietiškomis kiaulėmis, iki šiol nepateikė. 

„Mes jau senokai svarstome, ar nevertėtų atsisakyti kiaulių. Tai nebūtų didelis praradimas, svarbiau, kad zoologijos sode neatsirastų maro židinys. Galbūt jas parduosime, o pavasarį vietoj jų įsigysime kitų gyvūnų“, – sakė A. Didžiokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulens

Saulens portretas
Dauk domejausi apie sitas kiaulaites jos neserga kiauliu maru kokie veterinarai ten dirba???tik viska naikinti !!!

KIAULES AISHKU,

KIAULES AISHKU, portretas
Kaip su begemotais?

Joo

Joo portretas
jei po 250lt.uz serna duoda tai isnaikins :)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių