Apie nuotolines dukros plaukimo treniruotes: už tokius užsiėmimus mokėti – absurdas

„Lapkričio mėnesį baseine vaikų plaukimo treniruotės nevyksta, tačiau sąskaitą už užsiėmimus gavome. Treniruotės vyksta nuotoliniu būdu, tačiau už jas mokėti nesutinku, nes jos yra visiškai nenaudingos ir nekokybiškos“, – sako kaunietė Ramunė D., kurios dukra lanko Kauno plaukimo mokyklos „Šilainių“ baseiną.

Treneris internetu užsiėmimų nestebi

Moteris pasakoja, kad Lietuvoje paskelbus karantiną ir būreliams nutraukus savo veiklą arba ją perkėlus į internetą, ji sulaukė laiško iš „Šilainių“ baseino administracijos, kad plaukimo užsiėmimai vyks nuotoliniu būdu. „Niekas neklausė, ar tėvai sutinka gauti tokias „plaukimo“ pamokas – treneris atsiuntė pratimus, tačiau jokio atgalinio ryšio su juo nėra, jis internetu nestebi, ar vaikai teisingai atlieka pratimus. Ne į mankštas vaiką leidžiu, o į baseiną. Tai – absurdiška situacija“, – piktinosi skaitytoja, kurios dukra baseiną lanko trejus metus.

Trenerio atsiųstoje medžiagoje – pora vaizdo įrašų iš interneto ir bemaž 10 trumpai aprašytų pratimų su paveiksliukais. Per mėnesį tėvai už plaukimo pamokas turi atseikėti šiek tiek daugiau nei 11 eurų.

„Suma nėra tokia svarbi, tačiau nesuprantu, kodėl turiu mokėti už nekokybiškas paslaugas, kurios yra visiškai nenaudingos. Juk sporto klubuose už abonementus mokėti nereikia, o juk galėtų atsiųsti piešinukų su pratimais ir nuskaičiuoti pinigus“, – pasakoja Ramunė D. ir tikina, kad iš dailės mokyklos, kurią lanko dukra, sulaukė laiško su klausimu, ar sutiks mokėti už nuotolines pamokas.

Norint nemokėti už treniruotes man pasiūlė pasiimti pažymą iš gydytojo, kad vaikas negali lankyti baseino. Tai man siūlo meluoti? Dar pasiūlė išbraukti dukrą iš lankančiųjų baseiną sąrašo.

Moteris teigia dėl šios situacijos susisiekusi ne tik su baseino vadovybe, bet ir savivaldybės atstovais. „Norint nemokėti už treniruotes man pasiūlė pasiimti pažymą iš gydytojo, kad vaikas negali lankyti baseino. Tai man siūlo meluoti? – stebėjosi kaunietė. – Jeigu netenkina esama situacija, dar pasiūlė išbraukti dukrą iš lankančiųjų baseiną sąrašo. Bet dukra nori plaukti baseine, o lankyti plaukimo pamokas yra daug norinčiųjų, tad vėl užsirašyti lankyti užsiėmimus gali būti sudėtinga.“

Kaunietė pasakojo, kad panaši situacija dėl apmokėjimo buvo pasitaikiusi ir vasarą – vaikų, kurie šiltuoju metų laiku nelankė treniruočių ir nepateikė gydytojo pažymos dėl ligos, tėvams susikaupė skolos.

Moteris raštu kreipėsi į savivaldybės atstovus, kad paaiškintų susiklosčiusią situaciją, tačiau atsakymų iki šiol nesulaukė. 

Dirba pagal savo galimybes

Baseino „Šilainiai“ vadovas Grigorijus Ušpuras portalą kauno.diena.lt kelis kartus tikino, kad tėvai moka už praėjusio mėnesio treniruotes – šiuo atveju, už spalio mėnesį – tačiau vėliau patikslino, kad visgi mokama už einamąjį mėnesį. „Mokama už einamąjį mėnesį, tačiau tėvai sumokėti turi iki 25 mėnesio dienos. Mamytei sakiau dar neapmokėti sąskaitos, nes gali būti, kad per mėnesį savivaldybė atleis nuo mokesčio. Kai gauni kvitą, nereikia iškart pulti mokėti“, – teigė G. Ušpuras.

Jis pastebėjo, kad treneriai siunčia rekomendacijas, pratimus, kad vaikai pagal galimybes galėtų juos atlikti namuose. Pasiteiravus, kaip jis vertina situaciją, kai treneriai neveda treniruočių internetu ir nestebi pratimus atliekančių vaikų, baseino vadovas tikino, kad tikisi pagalbos ir iš tėvų.

„Treneriai yra skirtingo amžiaus: vieni supranta technologijas, tai veda pamokas per zoomus, o vyresnio amžiaus treneriams ne viskas pavyksta, tai jie pagal galimybes siunčia pratimukus. Reikia ir iš tėvų pagalbos, kad jie pasėdėtų šalia ir vaikams padėtų. Vyresnio amžiaus trenerius nei mes pamokysime, nei ką – kas moka, tas moka. Pratimukai yra sukurti kineziterapeutės, aptarti su treneriais, kad jie nebūtų sudėtingi. Vaikams yra labai svarbu judėti“, – sakė G. Ušpuras.

Pašnekovas teigė, kad tėvams buvo išsiųsti elektroniniai laiškai, kuriuose pateikta bendra informacija, pranešta, kad treniruotės vyks nuotoliniu būdu. „Klausti, ar tėvai sutinka mokėti, yra ne mūsų sprendimas. Aišku, mes su savivaldybe kalbamės ir paaiškinome situaciją, kad gali atsirasti tėvų, kurie bus nepatenkinti ir nenorės mokėti. Savivaldybė sakė, kad mokestis yra tik simbolinis, nedidelis – 11,58 euro, – aiškino vadovas. – Jeigu tėveliai mato, kad nėra galimybės susimokėti tų pinigėlių, yra galimybė išsibraukti iš baseino arba paprašyti gydytojo parašyti pažymą, kad vaikas serga. Mes tikrai už tai, kad tėveliams nebūtų taikomas mokestis, bet tai sprendžia savivaldybė.“

G. Ušpuras pripažino, kad situacija dėl nuotolinių treniruočių yra sudėtinga, keli tėvai dėl mokesčio jau reiškė nepasitenkinimą. „Keletas tėvelių paskambino, paaiškinau situaciją, jie yra supratingi, – sakė pašnekovas. – Aš suprantu tėvus, bet jie turi suprasti ir mus – mes negalime tiesiog laikyti vietą, nes esame sporto mokykla, tai turime pasiekti rezultatų. Jeigu vaikas nelanko treniruočių, nedalyvauja varžybose, tai anksčiau ar vėliau bus išbrauktas, nes čia – kaip ir įprastoje mokykloje, reikia rodyti rezultatus. Yra privačių mokyklų, tai ten vaikai ir gali eiti“.

Tvarką žada peržiūrėti

Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas priminė, kad vadovaujantis Vyriausybės priimtu nutarimu, ne tik Kaune, bet ir kituose šalies miestuose neformaliojo ugdymo veiklos buvo perkeltos į nuotolį.

Sporto mokyklas ir jų vadovus dar kartą paraginome atidžiau prižiūrėti, kaip vykdomos nuotolinės treniruotės bei išlaikyti jų kokybę, kiek tai įmanoma šiandienos sąlygomis.

„Sporto mokyklas ir jų vadovus dar kartą paraginome atidžiau prižiūrėti, kaip vykdomos nuotolinės treniruotės bei išlaikyti jų kokybę, kiek tai įmanoma šiandienos sąlygomis. Tėvelių norime paprašyti supratingumo ir kantrybės šiuo visiems nelengvu laikotarpiu. Šiai dienai kainos, kurias tėvai moka už treniruotes Kauno miesto sporto mokyklose ir kitose neformaliojo ugdymo įstaigose, yra jau beveik dešimtmetį nekoreguotos, itin žemos. Paprastai bet kurioje sporto šakoje net viena individuali treniruotė kainuoja brangiau, – aiškino savivaldybės atstovas. – Daugiau kaip 90 proc. paslaugų įkainio dalies už kiekvieną vaiką padengiama iš savivaldybės biudžeto lėšų – tai yra visų mokesčių mokėtojų pinigų. Tėvų įmoka čia tesudaro mažiau nei dešimtadalį. Pavyzdžiui, vieno Kauno sporto mokyklos auklėtinio išlaikymas miestui per mėnesį atsieina vidutiniškai 123 eurus. Šiuos kaštus sudaro trenerių atlyginimai, inventorius, bazių išlaikymas, varžybų organizavimas, transporto ir kitos išlaidos. Tuo metu tėvų indėlis nesikeičia nuo 2011 metų ir siekia nuo 5,8 eurų. Kalbant konkrečiai apie plaukimo treniruotes, jų kaina tėveliams – 11,58 Eur.“

Anot M. Šivicko, gruodžio mėnesį numatomas šios mokesčio tvarkos peržiūrėjimas. Dėl galimų pokyčių planuojama spręsti paskutiniajame šių metų Kauno miesto tarybos posėdyje.

„Visi tėveliai yra laisvi rinktis ir ieškoti kitų galimų alternatyvų, jeigu dabartinės sąlygos yra nepriimtinos. Manome, kad ir nuotolinis trenerių darbas yra naudingas bei vertas atlygio“, – teigė Sporto skyriaus vedėjas.

Kalbant apie treniruotes vasarą, sporto mokyklos dirbo ir jose vyko kontaktiniai užsiėmimai, į kuriuos tėveliai galėjo leisti savo atžalas, taip, anot pašnekovo, užtikrindami jiems turiningas ir naudingas atostogas bei kokybišką laisvalaikio užimtumą.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką Kauno sporto mokyklose nuo mokesčio už treniruotes atleidžiami: neįgalieji, sportininkai iš nepasiturinčių šeimų, be tėvų globos likę vaikai, kuriems nustatyta globa (rūpyba), taip pat daugiavaikių šeimų atžalos.

Lengvata taikoma ir paskutiniųjų metų Europos jaunių čempionatų 1–3 vietų, Europos jaunimo ir suaugusiųjų čempionatų 1–6 vietų, pasaulio jaunių čempionatų 1–5 vietų, pasaulio jaunimo čempionatų 1–10 vietų, pasaulio suaugusiųjų čempionatų 1–12 vietų laimėtojams, olimpinių žaidynių dalyviams ir Lietuvos jaunimo bei suaugusiųjų čempionatų nugalėtojams.

„Mokestis taip pat nemokamas trenerių atostogų metu arba jei sportininkas dėl ligos per einamąjį mėnesį nelankė mokyklos daugiau kaip 20 dienų iš eilės ir pateikė tai patvirtinančią gydytojo pažymą. Tiesa, tenka pažymėti, jog nors ir galiojančioje tvarkoje sakoma, kad reikia pristatyti gydytojo pažymą, pagal aukštesnius teisės aktus jos negalime reikalauti. Tad gruodį miesto tarybos posėdyje peržiūrint tvarką, bus pakeista ir ši vieta, kad užtenka tėvų raštiško patvirtinimo, kad vaikas sirgo. Mokestis mažinamas 50 procentų, jeigu sportininkas dėl ligos per einamąjį mėnesį nelankė treniruočių 14 ir daugiau dienų iš eilės bei pateikė tai patvirtinančią gydytojo pažymą“, – aiškino savivaldybės atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Whatever

Whatever portretas
Jei vienas treneris netinka, eikit pas kita! Kame bėda? Ieškokit, tokio pas kurį vyksta kokybiškesnės treniruotes, nors ir nuotoliniu. Mano pačios lanko KPM, treniruotes vyksta pagal tvarkaraštį, treneris mato visus vaikus, jei tinginiauja, tai dar ir pabara... ir normaliai, juda tokiais pratimais, kad plaukimui pritaikyti... nematau, bedos!

Zzz

Zzz portretas
Tuoj už orą reikes moketi

Rasa

Rasa portretas
Mokestis uz nieka
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių