Analogų neturinti programėlė palengvins aklųjų keliones

  • Teksto dydis:

Artėjant Tarptautinei neįgaliųjų žmonių dienai, ketvirtadienį Kaune pristatyta analogų pasaulyje neturinti mobilioji aplikacija, kuri išsprendžia viešuoju transportu keliaujančių aklųjų ir silpnaregių sunkumus.

„KVT Balsas“ – tai pirmasis pasaulyje regėjimo negalią turintiems žmonėms skirtas inovatyvus sprendimas, realiu laiku teikiantis garsinę informaciją apie atvažiuojantį viešąjį transportą.

„Turint regėjimo negalią sudėtinga žinoti, koks transportas atvyksta. Ieškodami, kaip išspręsti šią problemą, svarstėme keli variantus. Galiausiai apsistojome ties sprendimu sukurti programinę bei techninę įrangą, kuri leistų identifikuoti realiu laiku atvykstantį autobusą ir pateikti informaciją apie jį. Tokia programėlė yra pirma pasaulyje“, – tvirtino idėjos autorius, bendrovės „Kauno autobusai“ IT skyriaus vadovas Paulius Lengvenis.

Nuo šiol visi keleiviai, atvykę į viešojo transporto stotelę, net užsimerkę galės sužinoti atvykstančios transporto priemonės maršrutą ir kryptį. Tereikės turėti išmanųjį telefoną ir nemokamai atsisiuntus pasileisti programėlę „KVT Balsas“, kurią galima rasti „Google Play“ parduotuvėje.

Programėlės principas paprastas – visose Kauno viešojo transporto priemonėse yra įmontuotos aktyvios žymos (angl. beacon), kurios „bluetooth“ ryšiu siunčia informaciją tiek į vartotojo telefoną, tiek į autobusų stoteles. Iš viso planuojama šias žymas įmontuoti į 50 stotelių.

Pastarąjį mėnesį programėlę testavo ir pateikdami pastabas ją tobulino Kauno aklųjų ir silpnaregių centro atstovai.

„Aš pats esu silpnaregis. Dienos metu dar galiu įžiūrėti, bet prieblandoje jau ieškau pagalbos, kad kas nors man padėtų. Dabar mano pagalbininku bus ši programėlė, kuri pasako, koks autobusas ar troleibusas atvažiuoja ir už kiek laiko. Aklas žmogus nėra toks pat kaip regintis – negali stovėti ir naršyti telefone. Jis turi ruoštis, kadangi nežino, kada autobusas atvažiuos, o tai gali nuspėti tik pagal garsą. Todėl tas programėlės perspėjimas, jog transportas atvyks už mažiau nei minutės, yra labai naudingas“, – pasakojo programėlę testavęs Saulius Kavaliauskas.

„Džiaugiamės ir didžiuojamės, jog tokia inovacija pasirodė būtent Kaune. Tai didžiulis kasdienybės palengvinimas žmonėms, turintiems regėjimo negalią. Tačiau ši programėlė naudinga ne tik jiems, bet ir bet kuriam viešojo transporto keleiviui, nes informaciją galima gauti čia ir dabar. Programuotojai minėjo, kad programėlės naudotojai galės pasirinkti ir kitą kalbą, todėl ji pasitarnaus ir miesto svečiams ar Kaune gyvenantiems užsieniečiams“, – kalbėjo naujoji Kauno vicemerė Rasa Šnapštienė.

Nuo idėjos iki jos įgyvendinimo praėjo maždaug pusė metų. Programėlė bus toliau vystoma, plečiant jos funkcionalumą. „Kauno autobusai“ lauks keleivių atsiliepimų ir pasiūlymų.

Silpnaregių ir aklųjų bendruomenė Kaune vienija daugiau nei 700 miestiečių. Dar daugiau jų gali būti nepriklausančių Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Matosi kad Matijosaitis uzdave gera tona! Nors viesuoju ir nesinaudoju, smagu kad nesame beviltiska tauta. Aciu Merui!

S.

S. portretas
o ne akliesiems naujose stotelėse pakeiskit metalinius suolus į medinius o Šilainių mikrorajone kai kur ir metalinių nėra (turiu omeny sustojimą "Šilainių poliklinika") nors stotelė pastatyta prieš mėnesį, reklama šviečia, žemėlapis su tvarkaraščiu yra bet naujos lempos nešviečia matyt pamiršo įjungti, priešingoj gatvės pusėj tai šviečia.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių