Žingsnis, vejantis laikmetį: ekskursija po Rumšiškių muziejų sėdint namuose

  • Teksto dydis:

Šiuolaikinės technologijos suteikia galimybę neiškėlus kojos iš namų apžiūrėti už tūkstančių kilometrų esančius objektus. Specialus 3D projektas atveria Lietuvos liaudies buities muziejaus erdves, kurias aplankyti galima patogiai įsitaisius namuose ar sėdint mokyklos suole.

Kvapas, faktūra, objektyviais parametrais neišmatuojama atmosfera – to net ir šiais skaitmenizacijos laikais negalima perduoti nuotoliniu būdu. Tačiau projektas "Muziejus be sienų: Dzūkijos regiono ir tremties sektoriaus 3D virtuali projekcija“ – dar vienas muziejaus žingsnis vejantis laikmetį. Didelės apimties darbas 2018 m. pradėtas  Aukštaitijos virtualiu turu, o šiemet jį numatoma tęsti po Žemaitijos regioną.

Kiekviena ekskursija suprojektuota nuosekliai, pateikiant ne tik realiuoju laiku užfiksuotus aukštos kokybės panoraminius vaizdus, bet ir istorines nuotraukas. Virtualiai apsilankyti galima ne tik atskirose sodybose, bet ir užsukti į pirkias, kamaras, žvilgtelėti į svirną, bet ir išsididinus nuotraukas patyrinėti čia eksponuojamas senąsias skrynias puošiančius piešinius ar saugomų lovatiesių raštus.

Atsistojus ant specialių sutartinių ženklų, atskleidžiama vaizdą papildanti informacija apie kiekvieną matomą objektą, pagrindiniai pastato istoriniai duomenys, brėžiniai, kontekstas. Išsamūs aprašymai pateikiami trimis kalbomis – lietuvių, anglų ir vokiečių.

Adreso laukelyje įvedus http://3dturas.llbm.lt ekskursijon po muziejaus erdves gali leistis tie, kurie gyvena užsienyje, kuriems sudėtinga vaikščioti ar kas nori prisiminti, ką matęs, penktą veiklos dešimtmetį skaičiuojančioje įstaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių