Žalgirio pergalės parke griaudės patrankų šūviai

  • Teksto dydis:

Liepos 18-ąją, šeštadienį, į jubiliejinę šventę kviečia Žalgirio pergalės parkas Cinkiškiuose, Kauno rajone. Renginys "Žalgirio Pergalės parkui – 30" primins ne tik šio parko kūrimo istoriją, bet dar kartą leis suprasti, kokia svarbi mums buvo pergalė Žalgirio mūšyje 1410-aisias.

Šalia automagistralės Kaunas–Klaipėda esantis parkas pradėtas kurti 1990 m., minint Žalgirio mūšio 580-ąsias metines. Šiemet parke bus atidengtas paminklinis jubiliejiniams metams skirtas akmuo.

"Žalgirio mūšio pergalė yra mūsų nacionalinis pasididžiavimas, ilgainiui tapęs reikšmingu simboliu kovai prieš įsibrovėlius. Šiemet sukanka 610 metų, kai 1410 m. liepos 15 d. netoli Griunvaldo įvyko Žalgirio mūšis tarp jungtinių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės pajėgų bei Kryžiuočių ordino, todėl pasitaręs su Žalgirio parko valdyba sugalvojau pastatyti paminklinį akmenį, kuris būtų skirtas Žalgirio pergalei atminti", – sako verslininkas, Kauno Vytauto Didžiojo 2-osios šaulių rinktinės šaulys Juozas Klimkevičius, naujojo paminklinio akmens Žalgirio pergalės parke idėjos autorius, iniciatorius ir mecenatas.

"Kadangi Žalgirio mūšyje Didysis Prūsijos magistras siuntė du kalavijus, tai ir čia pagrindiniu akcentu tapo du masyvūs kalavijai, įsmeigti į milžinišką akmenį, kuris nuo smūgio net įdubo ir sutrūkinėjo, liko prispaustas prie žemes. Tuo norėjome parodyti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės pajėgų pergalę prieš Kryžiuočių ordiną. Kaip lietuvių patarlė sako, kalaviju kirsi, kalaviju gausi, kas su kalaviju kovoja, tas nuo jo ir žlunga. Žalgirio mūšis buvo laimėtas, po kurio jau Ordinas nebeatsigavo", – apie paminklinio akmens simboliką pasakojo J.Klimkevičius. Kad toks atminimo akmuo atsirastų, pečius surėmė šauliai – riedulį, iš kurio ir sukurtas simbolis Žalgirio mūšio pergalei įamžinti, padovanojo ūkininkas šaulys Robertas Galeckas, darbus finansavo bendrovės "Hidraulinės sistemos" savininkas šaulys J.Klimkevičius.

Šeštadienį šventiniame renginyje Žalgirio pergalės parke atvykusieji taip pat galės stebėti viduramžių pasiuntinių brolijos stilizuotą riterių ir žirgų pasirodymą, išgirsti tikros patrankos šūvį, klausytis Babtų kultūros centro Vandžiogalos laisvalaikio salės folkloro ansamblio "Griežlė" dainų, pasidžiaugti vyrų grupės "Tankuojis" pasirodymu. Po koncerto bus galima pabendrauti prie arbatos, pasivaišinti kareiviška koše. Renginys prasidės 14 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
dekui,kad darote prasmingus darbus,sekmes

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Niekam jus neidomus

Anonimas

Anonimas portretas
ar butinai kazkoki kibira kisti i nuotrauka ,net geda ziuret ....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių