Vietoj repeticijos – krepšinio rungtynės

„Tą traumą patyrėte dabar ar ji iš seniau?“ „Labai skauda, kad šaldote?“ „O komandoje yra iš anksto numatytas lyderis?“ „Nebaisu, kai treneris bara?“ – įsidrąsinę pylė klausimus Kauno rajono „Hoptrans–Sirenų“ krepšininkėms Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) aktorės ir aktoriai, pradžioje atsargiai žengę į krepšininkių rūbinę, po kaunietėms nesėkmingai susiklosčiusių rungtynių.

Teigia pasirinkęs tobulai

Sausio 17 dieną NKDT aktorių komanda - Martyna Gedvilaitė, Eglė Grigaliūnaitė, Inga Mikutavičiūtė, Aistė Zabotkaitė, Saulius Čiučelis ir Gintautas Bejeris - stebėjo Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) rungtynes, kuriose Lietuvos čempionės „Hoptrans–Sirenos“ pralaimėjo Vilniaus „Kibirkščiai“.

„Kadangi rengiamės su krepšiniu susijusiam spektakliui, režisierius mums pasiūlė vietoje vienos repeticijos apsilankyti krepšinio rungtynėse“, – apsilankymo Garliavos sporto ir kultūros centre priežastį paaiškino aktorė A.Zabotkaitė, į rungtynes pasikvietusi ir tėtį.

Režisierius Vidas Bareikis, kuriam krepšinis yra artimas nuo vaikystės, teigė, jog neatsitiktinai pasirinko Gabrielės Labanauskaitės Dienos pjesę „Žalgirės“. „Kas gali būti tobuliau, negu krepšinio mieste Kaune statyti spektaklį pavadinimu „Žalgirės“ apie moterų krepšinį? Be to, norėjau, kad žmonės pamatytų gerą, energingą lengvą komediją ir kartu išsineštų socialinę žinutę apie lyčių nelygybę, kitus klausimus“, – jau anksčiau yra sakęs V.Bareikis.

„Žalgirės“ – moterų komanda, besirengianti mėgėjų krepšinio čempionatui Aliaskoje. Veiksmas vyksta konkrečioje aplinkoje arba pasąmoninėje arba „niekur“ erdvėje, tarp sapno ir palaimingo ateities rojaus.

Be apsilankiusiųjų moterų lygos rungtynėse, spektaklį kuria aktorės  Daiva Rudokaitė, Elzė Gudavičiūtė, Neringa Nekrašiūtė, Goda Petkutė ir Giedrė Žaliauskaitė.

Įsijautė po pertraukos

„Pažįstu V. Bareikį jau seniai, kai jis dalyvavo stovykloje, kurioje aš buvau vadovė. Kai Vidas paskambino ir pasakė, jog statys spektaklį apie krepšinį, buvau „apakus“ – labai apsidžiaugiau“, – pasakojo aktores ir aktorius į rungtynes pakvietusi LMKL direktorė Audra Ginelevičienė.

Teatrinė „Žalgirių“ komanda, stebėdama intriguojančią „Sirenų“ ir „Kibirkšties“ dvikovą, pradžioje skirtingai reagavo į įvykius krepšinio scenoje: vieni atidžiai stebėjo žaidimą, akivaizdžiai bandydami suprasti jo esmę, G.Bejeris telefono kamera periodiškai fiksavo mačo įvykius, o E.Grigaliūnaitė dėmesį padalino maždaug po lygiai – telefono ekranui ir bekintančiam vaizdui erdvėje tarp krepšių.

Po didžiosios pergalės teatralai įsijautė į žaidimą ir panašu, kad ne šiaip įėjo į aistruolių vaidmenį, bet ėmė nuoširdžiai sirgti už „Sirenas“. Kuo intensyvesnė buvo rungtynių įtampa, tuo emocingiau iš savo vietų pašokdavo ir plojo krepšininkėms aktorių ekipa.

„Tėtis prieš rungtynes sakė, kad jam nelabai įdomus moterų krepšinis, bet rungtynių metu užsikrėtė jo keliamomis emocijomis. Aš – kaunietė, tad visada sergu už Kauno komandas ir dabar nuoširdžiai jaudinausi dėl mūsiškių“, – rungtynėms besibaigiant prisipažino A.Zabotkaitė.

Po mačo – į rūbinę

Teatras žiūrovams, o krepšinis komandoms prasideda ir baigiasi rūbinėje, tad aktorių komanda, A.Ginelevičienės ir „Sirenų“ klubo vadovės Rasos Žemantauskaitės–Matlašaitienės pakviesta į komandos „tabu zoną“ – rūbinę, iškart po rungtynių žengė į krepšininkių persirengimo kambarį.

„Atsiprašome, kad trukdome jus po nesėkmingų rungtynių, bet esame aktoriai, vaidinsiantys spektaklyje apie moterų krepšinį“, – tyliai prisistatė kažkas iš „žalgirių“, bet keleto „sirenų“ padrąsinti, scenos meistrai greitai įsidrąsino uždavinėti juos dominančius klausimus apie traumas, lyderystę, pozicijas aikštelėje, griežtą ir emocingą trenerį.

„Lyderės? Kas kartą gali vis kita „iššauti“. Nėra iš anksto nustatytos“, – paaiškino Gabrielė Gutkauskaitė, tą dieną žaidusi komandoje rezultatyviausiai.

„Trenerio emocijos pradžioje mums atrodė linksmai, bet paskui kilo klausimas, ar jums nebaisu?“ – paklausė S.Čiučelis. Merginų atsakymas nuskambėjo trumpai: „Mes įpratusios“.

Pakvietė į spektaklį

„Man reikės vaidinti tą, kas žaidžia vadinamoje „SF“ (SF – small forward, vadinamasis „lengvas kraštas“) pozicijoje... Kurią iš jūsų vaidinsiu?“, – atsargiai paklausė E.Grigaliūnaitė. „Galima sakyti, mane“, – pakėlė ranką gynėja arba krašto puolėja „Sirenose“ žaidžianti Dalia Belickaitė, ir abi merginos ėmė nuoširdžiai juoktis, džiaugsmingai atradusios kiekviena savo antrininkę scenoje ir aikštelėje.

Aktorės ir aktoriai pripažino dabar žinantys apie moterų krepšinį kur kas daugiau nei iki apsilankymo rungtynėse, o tokia artima pažintis suteiks ir įkvėpimo kūrybos procesuose.

Atsisveikindama aktorių komanda pakvietė krepšininkes apsilankyti jų spektaklyje, o po jo užsukti ir į grimo kambarius. Ko scenos profesionalai išmoko iš LMKL meistrių, NKDT Didžiojoje scenoje jie pademonstruos kovo 17–19 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių