Trys pasirodymai, trys duetai, viena scena

  • Teksto dydis:

Šiuolaikinio šokio entuziastai kviečia kauniečius į vakarą "3 in 1". Renginyje, pavadintame pagal kasdieniame gyvenime paplitusį formatą, kai iškart gaunama keliariopa nauda, pristatomi trys šiuolaikinio šokio projektai.

Kas yra laikas?

Audiovizualinis performansas "Tvenkti" nagrinėja laiko tėkmės sąvoką. Sakydami, kad egzistuoja tik dabartis, klystame, to nepakanka. Tai neleidžia suprasti esmės apie tam tikrą laiko atkarpą, santykį tarp tų laiko taškų ir tai, kaip praeitis paveikia dabartį.

Rugsėjį Tarptautiniame šiuolaikinio meno festivalyje "Startas. International Contemporary Art Festival" pristatytas projektas – trijų menininkų darbas, kuriame susijungia šokis, vokalinė improvizacija ir vaizdo projekcija.

Audiovizualinio performanso metu veiksmas vystosi apie laiko tėkmę, kurio raktinis žodis yra "Kada?" Sakydami, kad egzistuoja tik dabartis, klystame, to nepakanka. Tai trukdo sukurti tam tikrą laikotarpį ir šio laiko ryšį, suprasti, kaip praeitis veikia dabartį. Tad trys menininkai, skirtingas priemones sujungdami į bendrą pasirodymą, nagrinėja laiko klausimą, įtraukia į greitai besikeičiančių vaizdų ir veiksmų harmoniją, kuriuos lydi monotoniški ir vangūs judesiai.

Šokį atliks iš Meksikos kilęs, šiandien Kaune gyvenantis Adrianas Carlo Bibiano. Judesio kūrybiškumu ir išradingumu besižavintis atlikėjas praktikuoja įvairius stilius: šiuolaikinius ir gatvės šokius, popping, house, kapueirą – ir siekia juos sujungti savo improvizacine kūno kalba. Šokio karjerą pradėjęs Meksikoje su šiuolaikinio šokio kompanija "Medula", šiuo metu ją tęsia kaip šokėjas ir mokytojas Lietuvoje.

Vokalinę improvizaciją pristatanti Veronika Tarasevičiūtė – Klaipėdoje kurianti, kino ir teatro vaidybą studijuojanti menininkė domisi tapyba, muzika ir judesiu, kuriuo per gatvės šokio stiliaus elementus ieško naujų formų. Pasitelkdama vokalinę improvizaciją ji tyrinėja folkloro muzikos žanrą, savaiminę kūno energijos tėkmę ir lietuvių liaudies kūrybos suskambėjimą šią akimirką.

Projektą praturtins A.C.Bibiano ir Karolinos Latvytės-Bibiano sukurtas vaizdo kūrinys. Su tapyba, fotografija, video- dirbanti K.Latvytė-Bibiano per gamtos vaizdus ir objektus perteikia šiuolaikinėje visuomenėje keliamus klausimus. Taip menininkė bando atkurti ryšį tarp žmogaus ir gamtos.

Nesėkmės skonis

Antrasis vakaro projektas – šokio spektaklis "Nailed It". Jį atliksiantys A.C.Bibiano ir Ema Senkuvienė pasidalys savo patirtimi, susijusia su nesėkmės jausmu. Kartais nesėkmė yra asmeninė, kartais – bendra. Jie specialiai nesiekia atskleisti tam tikrų istorijų, kaip jiems nepasisekė ar vis dar nesiseka. Kartais taip tiesiog atsitinka.

Projekto idėjos autorius – šokėjas, atlikėjas, choreografas ir mokytojas Paulius Prievelis. Po šiuolaikinio šokio Vilniaus kolegijoje ir Nikosijos universitete (Kipre) studijų menininkas prisijungė prie Kauno šokio teatro "Aura", kur dirbo šokėju atlikėju iki 2016 m. Su teatru pasirodė ne viename Lietuvos ir užsienio festivalyje, o šiuo metu jis dirba kaip laisvai samdomas šokėjas, dalyvauja tarptautiniuose projektuose, dirba su įvairiais menininkais, šiuolaikinį šokį dėsto Kauno choreografijos mokykloje. 2017-aisiais inicijavęs tarptautinį šiuolaikinio meno festivalį START|AS, iki šiol dirba kaip festivalio koordinatorius.

Šiandien ir rytoj

Vakaro metu dukart scenoje pasirodysianti šokėja, mokytoja, choreografė, buvusi ilgametė Kauno teatro "Aura" narė E.Senkuvienė pristatys ištrauką iš spektaklio "X ir ateities X". Jo choreografiją lietuvė kūrė kartu su kolega iš JAV Blake'u Seideliu.

E.Senkuvienė dirba kaip laisvai samdoma šokėja įvairiuose projektuose ir spektakliuose, veda šokio užsiėmimus vaikams ir jaunimui. Spektaklio bendraautoris B.Seidelis šokį atrado palyginti vėlai: iki 20-ies amerikietis užsiėmė atletika ir komandiniu sportu. Tačiau prisilietęs prie šokio meno jis nusprendė tapti profesionalu. Iš pradžių Šarlotesvilio balete mokęsis vaikinas vėliau persikėlė į Portlandą, Oregoną, pasirodydavo su mažesnėmis šiuolaikinio šokio kompanijomis, dalyvavo įvairiuose projektuose.

Po trejų metų B.Seidelis persikėlė į Izraelį, kur metus studijavo "Kibbutz Contemporary Dance" kompanijoje. Iš Izraelio jo kūrybinis maršrutas pasiekė Kauną – atlikėjas prisijungė prie "Auros" kolektyvo.

"Mes – tikri žmonės su tikrais išgyvenimais. Mes įstrigome. Mes patys esame problema. Būkite atidūs, nes mes esame jūs. Tai dar neužbaigtas darbas", – taip savo projektu intriguoja duetas.


Kas? Šiuolaikinio šokio vakaras "3 in 1".

Kada? Vasario 6 d. 19 val.

Kur? Kauno kameriniame teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nukvakę tie menininkai. Nėra ten ko žiūrėti jų kvailiojimų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių