Tradicinio ir šiuolaikinio folkloro skambesys

  • Teksto dydis:

Tarptautinis tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalis „Suklegos“ sugrįžta – rugsėjo 26–28 d. kviečia į koncertus Kaune. Čia skambės lietuvių ir kaimyninių tautų grupės, raginančios išgirsti naujų skambesių, atrasti kultūrų jungčių ir puoselėti tradicijas.

Pradžia – prieš 20 metų

Pirmasis festivalis „Suklegos“ įvyko dar 1994 m. Nuo tada mėgautis folkloru ir pažinti kitų tautų muziką kvietė net devyniolika kartų. Festivalio sumanytojos: buvusio Kauno etnokultūros centro darbuotojos Asta Zmitrytė, Asta Vandytė, Edita Juozaponytė ir Lina Vilienė – siekė Lietuvoje sukurti modernaus folkloro muzikai skirtą platformą.

Vėliau festivalio vairą į savo rankas perėmė ir daug metų jam vadovavo atlikėjas, folklorininkas Artūras Sinkevičius su komanda. Po 2019-ųjų trumpam nutilusių „Suklegų“ organizavimas perduotas asociacijai „Etnoerdvės“.

„Šiųmetis festivalis – jubiliejinis, 20-asis, todėl norisi, kad po pertraukos jis sugrįžtų savas ir (at)pažįstamas. Džiaugiamės, kad „Suklegų“ idėją palaiko nuostabūs Lietuvos atlikėjai, o naujų vėjų įneša užsienio grupės“, – pasakoja organizatorių komandos narės, etnomuzikologės Goda Kovalenkienė ir Vera Venckūnaitė. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė.

„Tai festivalis, skirtas ir užkietėjusiems etninės muzikos mėgėjams, ir plataus požiūrio melomanams, ir nieko bendra su tradicine muzika neturintiems klausytojams – „Suklegos“ kviečia pažinti, domėtis, atrasti ir mėgautis. Norime, kad festivalis taptų erdve, suburiančia visus netradicinių sąskambių mėgėjus, leidžiančia nusikelti į įvairiausius pasaulio kraštus“, – festivalio viziją pristato G. Kovalenkienė.

Nuo dzūkodelikos iki bliugraso

Tris dienas truksiančio festivalio koncertuose susipins tradiciniai skambesiai, liaudies dainų improvizacijos, instrumentinės muzikos aranžuotės ir elektroninės muzikos ritmai. Greta lietuvių atlikėjų pasirodys svečiai iš Lenkijos ir Estijos.

Festivalį pradės jaunimo grupių koncertas, kuriame į sceną lips folkloro ansambliai „Gilė“ ir „Žilvita“, folktronikos grupė „Braška lizdas“. Vakarą tęs ir linksmintis kvies tradicinių šokių vakaronė su Vilniaus kaimo kapela, folkloro grupe „Ratilai“ ir ansambliu „Žilvita“.

Penktadienio vakaras pasitiks dviejų dalių festivalio koncertu, kurį pradės Rokas Kašėta ir grupė, o pratęs svečiai iš Estijos – grupė „Curly Strings“. R. Kašėta ties tiltą tarp dzūkų tarmės ir šiuolaikinių muzikinės raiškos formų, pristatydamas savitą muzikos žanrą – dzūkodeliką. Spalvingieji „Curly Strings“ žiūrovus jaudins nuoširdumu ir žaisminga energija, sujungdami bliugraso ir tradicinės muzikos žanrus.

Elektroninės muzikos mėgėjus stebins naujo formato renginys folkreivas, kuriame šokti kvies didžėjai Modestyno, Nikita ir Vanilla Puff. Jų kuriama muzika sieks sujungti gryną folkloro skambesį ir elektroninės muzikos galimybes. Festivalį užbaigs didysis šeštadienio koncertas, kuriame meditatyvias lietuvių liaudies dainų interpretacijas atliks „Vilko pupos“, o pašėlusias lenkų tradicinių šokių melodijas gros energingieji „Vołosi“.

Dalis tautos kodo

„Laukiamiausią koncertą išskirti sunku – visi jie saviti, stengėmės, kad programa kiekvieną dieną būtų vis kitokia, sudominanti įvairiausios muzikos mėgėjus. Tikrai galime patvirtinti, kad kiekvienas koncertas nustebins“, – teigia organizatorės.

Pasak etnomuzikologių, folkloras yra artimas kiekvienam, net jei atrodo, kad esame jį primiršę. „Galime nejausti ryšio su juo, bet jis visada čia pat, šalia, – sako Venckūnaitė. – Jis glūdi net kasdieniškuose buities elementuose, jis augino mus ir kartas iki mūsų, juo persismelkusi ne tik įvairiausių žanrų muzika, bet ir kitos meno formos".

Pasak muzikologės, šiuolaikinės folkloro interpretacijos tarsi atliepia abi šiandienos žmogaus puses: "Kažkur giliai, gal net genetikoje, glūdinčius klodus, ir naują, evoliucionuojančią, į priekį judėti skatinančią jėgą. Tai būdas pažinti praeitį ir jos neišsigąsti. Šiuolaikinis folkloras padeda atverti ir kitų kultūrų horizontus, ir ieškoti inspiracijų, o gal tiesiog mėgautis visiškai netikėta, nauja, dar negirdėta muzika“.

Visa nemokamų ir mokamų renginių programa: https://etnoerdves.lt/suklegos-festivalis/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių