Tituluotas filmų kūrėjas A. Barysas Kauno rajoną vadina atradimu

Liepos 6 d. Raudondvaryje vykusios Valstybės dienos šventės dalyviai jau turėjo progą pamatyti trumpąją Arvydo Baryso filmo "Žaliasis Pakaunės smaragdas" versiją, trukusią 5,5 min. Tai šiek tiek daugiau nei penktadalis viso filmo.

Užtruko pusantrų metų

"Jau yra sukurtas visas 25 min. trukmės filmas. Kada jis bus pristatytas visuomenei, kol kas negaliu tiksliai pasakyti. Manau, kad premjera vyks Raudondvaryje, bet tam puikiai tinka ir kitos Kauno rajono vietos, tų pristatymų tikriausiai bus ne vienas. Filmą bus galima rodyti ne tik kokios nors šventės metu, bet ir Kauno rajono muziejuose, bibliotekose, kultūros centruose. Tai turėtų žmonėms suteikti galimybę didžiuotis savo kraštu, atrasti jį iš naujo. Aš taip kuriu filmus, kad žmonės pamatytų tai, ko jie paprastai nepamato, ieškau kitų rakursų", – sakė A.Barysas.

"Žaliojo Pakaunės smaragdo" kūrimas užtruko pusantrų metų. Tam įtakos turėjo pandemija ir karantinas, o žmones norėjosi filmuoti be kaukių. "Nors ir nebuvo renginio, specialiai dėl kameros sukvietėme Samylų bendruomenę. Savo žanrą vadinu menine dokumentika, tokių atkurtų vaidybinių scenų filme yra ir daugiau", – atviravo kino eseistas.

Filmuojant gamtą, teko laukti tam tikro oro, ieškoti formos, šviesos ir estetikos. Tam, pasak A.Baryso, reikia laiko ir kantrybės. "Daugybė scenų yra perfilmuotos po 3–4 kartus, nes vis likdavome nepatenkinti, vis norėjosi tai padaryti tobuliau, – apie kūrybos procesą pasakojo pašnekovas. – Pavyzdžiui, filmui "Visos tarmės gražiausios" prireikė šešerių metų. Aš filmus kuriu ilgai, kol išgryninu ir lieku patenkintas rezultatu. Jau būna pasibaigę terminai, užsakovai atsiskaitę, bet mes vis dar tobuliname."

Tikra: pernai A.Barysas įamžino kūdikio kraitelio įteikimą  1000-ojo Kauno rajono kūdikio Viesulo Bernoto tėveliams. / Organizatorių nuotr.

Režisierius dažniausiai vienu metu dirba su keliais ar net keliolika projektų, vienu metu kuria 4–5 filmus. Pavyzdžiui, sukdamas filmą apie Kauno rajoną tuo pat metu šlifavo dokumentinę juostą apie Plungės kraštą.

Vaikystės susipažinti neužteko

Nors Babtų seniūnijoje gyveno Arvydo seneliai, iki 12 metų čia bėgo jo vasaros, Kauno rajoną režisierius vadina atradimu: "Pasirodo, aš šio krašto visiškai nepažinojau, kaip ir daugelio kitų vietų Lietuvoje. Kol nepradedi giliai mąstyti, vertinti, tol ir nepažįsti konkretaus krašto."

Kauno rajonas labai įvairus, tai – ir graži gamta, pasufleravusi filmui pavadinimą, ir išplėtotas verslas, unikalūs meno kolektyvai bei įdomūs žmonės. Viską supinti į vieną gražią pynę, pasak režisieriaus, buvo paprasta, nes scenarijų parengė puikiai pakaunę pažįstantis žurnalistas Edmundas Mališauskas.

Režisieriui talkino asistentė Aušra Gibėžienė, montažinėje kantriai ir profesionaliai darbavosi Paulius Rutkauskas. Filme girdėsite aktoriaus Giedriaus Arbačiausko balsą ir Juozo Naujalio muziką.

"Iš prigimties esu siurrealistas ir mano dar nesukurti filmai – siurrealistiniai. "Žaliasis Pakaunės smaragdas" yra realistinis filmas, o realybę pateikti žmonėms suprantamai ir aiškiai – savotiškas menas", – mano A.Barysas.

Nemažai improvizavo

Kuriant Kauno rajono reprezentacinį filmą, A.Barysą sužavėjo Salių kaime įsikūrusi pogrindinė spaustuvė "ab". Taip pat filmavimas Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejuje Vilkijoje. "Norėjau šį muziejų parodyti kiek kitaip, kad žmonės tuo domisi, kad sąlyčio taškų randa skirtingos kultūros. Filmuotis pasikviečiau Japonijos ambasadoriaus Lietuvoje Shiro Yamasaki žmoną Yuko Yamasaki su asistente. Jos atvažiavo pasipuošusios kimono ir muziejuje mokėsi iš šiaudelių pinti lietuviškus sodus. Tai įdomiai atrodo ne tik vizualiai – sąmoningai nutildėme muziką, kad girdėtųsi, kaip viešnios kalbasi japoniškai. Man ši scena ypač graži. Yra ir kitų scenų, kurių scenarijuje nebuvo, jas teko sugalvoti arba mintis atėjo ekspromtu, filmuojant. Dirbome ne tik pagal scenarijų, nemažai improvizavome", – šypsojosi pašnekovas.

Didelį įspūdį žinomam režisieriui paliko Kauno rajone sutikti žmonės ir jų atlikti darbai: mokslą ir verslą jungiančios įmonės "Elinta" direktorius Vytautas Jokužis, NATO ir specialiosioms tarnyboms siuvančios įmonės "Garlita" vadovas Juozas Martikaitis, vienos moderniausių Europoje leidybos ir dizaino įmonės direktorius Saulius Mudėnas bei daugelis kitų filmo herojų.

"Įspūdingi ir Kauno rajono savivaldybės atlikti darbai: pastatyti nauji darželiai, mokyklos, stadionai. Naujam gyvenimui prikeltas Raudondvario dvaras. Meras Valerijus Makūnas – lyderis, kuriam netrūksta originalių sumanymų", – pastebėjo A.Barysas.

Vieta: Kauno rajone gimusį Andrių Gudžių režisierius filmavo Vilkijos gimnazijos, kurioje mokėsi garsus disko metikas, stadione. / Organizatorių nuotr.

Apie kūrėją

A.Barysas – režisierius, operatorius, scenaristas, prodiuseris, 1992-aisiais įkurtos Arvydo Baryso filmų kūrimo kompanijos vadovas.

Yra sukūręs daugiau kaip 100 įvairaus žanro filmų, pasakojančių apie ypatingas asmenybes ir jų gyvenimus, kultūros paveldą, gamtą, ekologinį švietimą, edukaciją ir sintezę tarp jų.

A.Baryso filmai yra pelnę pripažinimą Lietuvoje ir prestižinių tarptautinių įvertinimų. Neišsemiama režisieriaus tema yra Kuršių nerija, apie kurią jis yra sukūręs net keletą filmų, o juosta "Tarp aštuonių vėjų" buvo apdovanota kaip geriausias filmas festivalyje Italijoje.

Dokumentinių filmų ciklas "Žymiausi pasaulio lietuviai" skirtas Lietuvos vardo tūkstantmečiui. Per pasaulį keliauja "Gintaro kelias" ir daug kitų šio kūrėjo darbų.

Kūrybiškumas: A.Barysas yra sukūręs daugiau kaip 100 įvairaus žanro filmų. / Organizatorių nuotr.

A.Baryso filmai – poetiški, pagrįsti reta medžiaga, kurią autorius medžioja panašiai kaip mokslininkas: pats ieško šaltinių, daug skaito, konsultuojasi su specialistais, neskaičiuoja savo laiko gaudant retą vaizdą, žodį ar įspūdį. Žiūrovas gauna ne tik estetinį pasitenkinimą, bet ir per jo kameros "akį" pamato ką nors nauja arba sena nauju žvilgsniu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
O jūs pafilmuokit tas gatveles , kuriomis raudondvariečiai vaikšto, netgi centre šaligatvių nėra , kelkraščiuose pripilta žvyro, dulkės. o svarbiausia - šiukšlių konteineriai arti gyvenamųjų namų .Nemylimi tie raudondvariečiai . .Suprantu , jog filme bus aukštinami Kauno rajono mero nuopelnai ....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių