A. Sutkus: fotografiją vertinu pagal skverbimąsi į žmogaus sielą

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybė tęsia tradiciją pristatyti žymių kraštiečių kūrybą. Savivaldybės administraciniame pastate (Savanorių per. 371, Kaunas) daugiau kaip pusmetį veikusią Antano Obcarsko tapybos darbų parodą pakeitė kito žymaus, taip pat Zapyškyje gimusio menininko, fotografo Antano Sutkaus paroda.

Ekspozicijoje pristatoma nemaža dalis Kauno rajono savivaldybei dovanotų ir Raudondvario dvare saugomų fotografijos klasiko darbų. Daugiausia tai – pasaulinį pripažinimą pelnę portretai: „Tėvo ranka. 1964“, „Teta Ona. Kluoniškiai. 1966“, „Teta Agota. Ežerėlis, 1964“, „Dėdė Petras. Zapyškis, 1988“, „Jeanas Paulis Sartre'as aplanko Lietuvą. 1965“, „Žaislai. 1965“ ir kiti.

Praėjusio amžiaus 6–9 dešimtmečiuose užfiksuoti kadrai jaudina akimirkos tikrumu. „Tai, kad mano darbais domimasi iki šiol, lėmė ne viešas pripažinimas, o mano paties santykis su fotografija. Nemėgstu jokių triukų, paparaciškų sensacijų, mano visos geriausios fotografijos padarytos gatvėse, o pagrindiniai herojai – paprasti praeiviai. Fotografuojant man visada buvo svarbus vidinis kontaktas. Vertinu fotografiją pagal skverbimąsi į žmogaus sielą. Mano pasisekimo receptas paprastas – reikia mylėti žmones“, – tvirtino fotomenininkas.

„Džiaugiuosi, kad A.Sutkaus gyvenimas ir kūrybos kelias prasidėjo Zapyškio, Ežerėlio apylinkėse. Man, menininko kraštiečiui, visada stipriau ima plakti širdis, kai išgirstu jį sakant, kad nematė gražesnio reginio, koks atsiveria nuo Zapyškio šlaitų į Nemuno klonius. Esu Antanui dėkingas už rodomą pagarbą gimtinei. Smagu pasaulinio garso menininko darbuose pamatyti savo kraštą, jo žmonių veidus. Tai mūsų dvasinis metraštis: jautrus, žmogiškas, nesumeluotas“, – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių