Stiklas vedžioja minčių labirintais

Penktadienio vakarą galerijoje "Meno forma" (Savanorių pr. 166) atidaryta stiklo menininkės Irinos Peleckienės paroda "Fluidai". Anot kūrėjos, materiją gaubia energijos laukas – vibracijos nuo žemiausio iki aukščiausio diapazono. Ji tai vadina fluidais.

1999 m. Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakultete stiklo specialybės magistrantūrą baigusi menininkė aktyviai dalyvauja parodose ir nors vienu metu šį kūrybos lauką buvo apleidusi, vėl sugrįžo prie stiklo. Anot jos, pati stiklo medžiaga yra įkvėpimo šaltinis, tai kalba, suteikianti beribes išraiškos galimybes.

"Pats darbo procesas, fizinis amato aspektas, žmonės esantys šioje srityje, specifinė aplinka – labai įdomi terpė. Būdama joje, aš mėgaujuosi procesu, konstruoju vaizdinius – tiesiog keliauju fluidų labirintais", – sakė I.Peleckienė.

Anot jos, stiklas yra sudėtinga medžiaga, kartais yra gana sunku prognozuoti rezultatą: "Tikiesi vieno, o išeina visai kas kita. Tai turi savo žavesio, todėl labai svarbus yra pats kūrybos procesas. Mėgaujantis tuo procesu atsiranda idėjų, kyla minčių – medžiaga skleidžia impulsus."

Naudodamasi apšvietimu autorė sukuria erdvę, kurioje rutuliojasi mintys, perteikiamos nuotaikos. Įkvėpimą atradusi kūrybos procese, I.Peleckienė sukuria galimybę parodos žiūrovui dalyvauti savo pažinimo procese ir keliauti stiklo išvedžiotais minčių labirintais.

Anot menininkės, stiklo galimybės yra beribės, technologijų yra įvairiausių, tačiau ne visos jos lengvai prieinamos. Pats stiklas yra brangi medžiaga, o bandymų, norint pasiekti planuojamą rezultatą, reikia daug. Darbas su karštu stiklu reikalauja specifinės aplinkos ir priemonių. Antra vertus, galima ir minimaliomis priemonėmis pasiekti stulbinamą rezultatą", – sakė I.Peleckienė.

Paroda "Fluidai" – trečioji stiklo paroda galerijoje "Meno forma". Čia jau yra vykusi grupinė tarptautinė paroda bei bendra dailininko Eugenijaus Nalevaikos akvarelių ir stiklo menininko Artūro Rimkevičiaus paroda.

"Vieni stiklo menininkai pasirenka kūrybą, labiau pritaikomą buityje, kiti autoriai, kaip Irina, kuria konceptualų meną. Tai visai kitokia kūrybos kryptis, sunkiai įvardijama vienu žanru", – anot galerijos "Meno forma" vadovo E.Nalevaikos, parodoje "Fluidai" ypač svarbus apšvietimas, kuris konstruoja erdvę ir sukuria dinamiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulė

Saulė portretas
Puiki paroda, įdomi menininkė. Sveikinam!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių