Spalvingame albume – atgimstantys tautiniai kostiumai

  • Teksto dydis:

Raudondvario dvaro rūmuose vakar pristatyta Kauno rajono muziejaus išleista Zigmo Kalesinsko ir Astos Vandytės knyga "XIX a. pr.–XX a. pr. Lietuvos merginų ir moterų tautiniai kostiumai".

Vertingi tautodailės pavyzdžiai

Gausiai iliustruotoje knygoje – kostiumai, sukurti Dalios ir Zigmo Kalesinskų aukštesniojoje liaudies amatų mokykloje pagal XVIII–XX a. pr. šventinius kaimo moterų drabužius. Liaudies amatų mokykla Vilkijoje veikė 1991–2007 m. Tai buvo vienintelė Lietuvoje tradicinių amatų aukštesnioji mokykla.

Spalvingame albume pristatomi šios mokyklos studenčių ir dėstytojų geriausi darbai. Dauguma sukurtų kostiumų turi išliekamąją vertę. "Visi albume pateikiami tautiniai kostiumai yra nešiojami, jau sunešioti arba saugojami muziejuose. Tai vertingi šiais laikais kuriamos tautodailės pavyzdžiai", – sakė vienas knygos autorių Kauno rajono muziejaus direktorius Z.Kalesinskas.

Unikalūs nauji kūriniai

Jaunimas, atvykęs į Liaudies amatų mokyklą studijuoti, ne tik audė juostas ir audinius, mokėsi įvairių rankdarbių technikos, bet ir gilinosi į istoriografinius šaltinius, liudijančius lietuvių tautinio kostiumo tradicijas ir raidą. Čia studijavę studentai susipažino su Lietuvos muziejų fonduose saugomais senosios tekstilės pavyzdžiais, per etnografines ekspedicijas kaimuose patys rinko senas juostas, lovatieses, įvairius audinius ar jų pavyzdžius, braižė jų raštus. Remiantis autentiškais pavyzdžiais, buvo sukurti skirtingų Lietuvos etnografinių regionų kaimo merginos ar moters šventiniai kostiumai.

"Kita vertus, bet kuris išaustas ir pasiūtas tautinis kostiumas yra ir unikalus naujas kūrinys. Jo detalės atkurtos, o visuma – sukurta", – tikino Z.Kalesinskas.

Pageidauja etnografiniai ansambliai

Drabužių pagal muziejinius pavyzdžius vis dažniau pageidauja etnografiniai ansambliai, folkloro ir tautinių šokių kolektyvai. Tautiniai kostiumai, sukurti D. ir Z.Kalesinskų liaudies amatų mokykloje, buvo demonstruoti įvairiuose renginiuose ir šventėse Lietuvoje ir pasaulyje. Tokie pasirodymai – patrauklus būdas populiarinti tautinį kostiumą, nauja terpė, kurioje šis puošnus apdaras vis dažniau matomas. "Būtų gražu ir prasminga, kad tokį tautinį kostiumą turėtų kiekviena lietuvė", – viliasi Z.Kalesinskas.

Raudondvario pilyje vakar pristatyta ir dviejų lietuvių kilmės autorių, Donnos Druchunas, JAV, ir Junne L.Hall, Jungtinė Karalystė, knyga "Lithuanian Knitting Continuing Traditions". Knygoje – autorių kelionių po Lietuvą, susitikimų su šalies avių augintojais, mezgėjomis įspūdžiai, pasakojimai apie išlikusias vilnos apdorojimo ir mezgimo tradicijas Lietuvoje, aprašyti autentiški kojinių ir pirštinių muziejiniai pavyzdžiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių