Prasideda tarptautinis kanklių muzikos festivalis „Kanklės mano rankose“

  • Teksto dydis:

Kovo 25–26 dienomis jau septintą kartą Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje (L. Zamenhofo g. 4) organizuojamas tarptautinis kanklių muzikos festivalis, kuris šiemet skiriamas Sūduvos metams.

Festivalio metu siekiama pristatyti įvairias etnografinių regionų ir kitų šalių muzikavimo tradicijas, daug dėmesio skiriama tradicinės muzikos šiuolaikinei raiškai, profesionalumui, atlikimo kokybei. Festivalyje dalyvauja liaudies muzikantai ir profesionalūs atlikėjai, pristatomi muzikos instrumentų meistrai.

Šiemet festivalio programoje akcentuojami seni lietuvių kankliavimo tradicijai būdingi reiškiniai.

Lietuvoje moterys ėmėsi kankliuoti tik XX a. pradžioje, o iki tol visi žinomi kanklininkai buvo vyrai. Būtent todėl penktadienį (kovo 25 d.) festivalio metu vyks „Vyrų kanklininkų koncertas“. Žinoma, jame dalyvaus moterų ir merginų, bet pagrindinis dėmesys bus skiriamas vyrams kanklininkams. Tradicinėmis kanklėmis skambins Vilius Marma, Skalmantas ir Teresė Barkauskai, Andrius Morkūnas ir kiti, o akademinėmis kanklėmis gros jaunas virtuozas Modestas Ulberkis iš Šiaulių. Renginio dalyviai turės galimybę susipažinti su kanklių meistru Vladu Chockevičiumi, kurio pagamintų kanklių pristatymo metu kankliuos jo sūnūs Jonas ir Paulius.

Festivalio metu, nuotoliniu būdu, taip pat vyks tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija. Jos metu pranešimus skaitys kanklių ir joms giminingų kitų tautų muzikos instrumentų tyrinėtojai, pedagogai, populiarintojai. Konferencijoje nagrinėjamos tradicinio kankliavimo perdavimo, raiškos šiuolaikinėje visuomenėje problemos, bus daug dėmesio skirta Suvalkijos (Sūduvos) kankliavimo tradicijai.

Šiai tradicijai skiriamas ir šeštadienį (kovo 26 d.) vyksiantis koncertas „Sūduvos kanklių muzika“. Jame kankliuos ir dainuos Skriaudžių kankliavimo tradicijos tęsėjas Vytautas Alenskas, jaunieji kanklininkai Justė Jonevičiūtė, Tolmintas Matonis, Vera Vasiliauskienė ir ansamblis „Sūduoniukai“ iš Kazlų Rūdos, dainuojamąją poeziją, pritardamas kanklėmis atliks Jonas Juraitis (iš Selemos kaimo Kazlų Rūdos sav.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių