Pokyčiai Kaune: meno maršrutui įvedama papildoma laiko juosta

Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Kauno skyriaus organizuojamas projektas „100 Kauno (at)vaizdų“ kviečia į naktinį performansą. Menininkė Bronė Sofija Gideikaitė pristato kūrinį „Laikas“. Tai dviejų valandų trukmės projekcija ant M. Žilinsko galerijos fasado.

Performanso pradžia – penktadienį, spalio 14 d., 19 val. Nepriklausomybės aikštėje.

Kauno kultūros sostinė šiai metais sukūrė daug galimybių prakalbinti miestą ir jo miestiečius. „100 Kauno (at)vaizdų“ – tai menininkų kultūrinis tyrimas, kuriame dalyvauja miesto architektūra ir „miesto žiūrovas“.

„B. S. Gideikaitė kūrinio pristatymui pasirinko daug istorinių, sakralinių miesto mitų ir net romantinio patoso turinčią vietą. Nepriklausomybės aikštė simbolizuoja kultūrų samplaiką ir istoriškai susiklosčiusį verslo, politikos, kultūros ašių poslinkį, kurį geriausiai atskleidžia vietos architektūra: istorizmą – Kauno soboras, postmodernizmą – M. Žilinsko galerija, o centrines miesto gatves – pėsčiųjų alėjos specifika ir marga kavinių būtis. Labai svarbus su šiais aspektais susijęs nuolatinės kaitos pojūtis ir emocinis bruzdesys. Šioje sankryžoje susikerta rimtis ir žaismė, riba tarp aktualaus ir statistinio, asmeniško ir visuomeninio, realistinio ir ideologizuoto“, – teigia projekto kuratorius Ignas Kazakevičius.

B.S. Gideikaitė pristato asmeninę laiko viziją, kurią formuoja mūsų susitikimai. Pasak menininkės, kiekvienas kontaktas – laiko mainai, apskaičiuojantys žmogaus laiką žemėje. „Mes laiką matuojame įvykiais. Prisirišame prie datų ir pavardžių, praeities perrašymo iliuzijos, vilties, jog susitiksime „iš naujo“, susitiksime ten, kur geriau, saugiau, tobuliau. Saugiau ir geriau nebus. Visų laukia pokyčiai. Bet ne tie, kokių naiviai tikimės – progreso, gerovės ar lygybės. Žmogaus evoliucijoje yra svarbūs ne technologiniai ar socialiniai pokyčiai, tačiau laiko kaip sąvokos, laiko vertės pokyčiai. Mes iš naujo turime pasistengti suvokti laiko idėją, koncepciją, prigimtį. Meno kūrinys taip pat yra laiko matavimo vienetas, turintis pradžią ir pabaigą, savo vietą ir laiką. Menas reikalingas tam, kad padėtų nustatyti laiko vertę jūsų gyvenime. Kiek tau brangus mano laikas? Kiek tau svarbus tavo laikas – klausia autorė ir kviečia performanso metu įžengti aikštėje sukurtą laiko juostą.


Apie autorę

Bronė Sofija Gideikaitė 1999–2005 m. studijavo Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno Dailės fakultete. 2009 m. VDA suteiktas dailės krypties meno licenciato laipsnis.

B. S. Gideikaitė 2008, 2011, 2013, 2016 m. yra pelniusi Lietuvos kultūros ministerijos stipendiją, dalyvauja tarptautinėse parodose, projektuose ir bienalėse Lietuvoje, Danijoje, Irane, Italijoje, Lietuvoje, Švedijoje, Ukrainoje, Vengrijoje.

Menininkė koordinavo meno kritikų ir kuratorių E. Lucie – Smith projekto „Trys pasauliai viename“ ir pirmojo Nicolas Bourriaud vizito Lietuvoje (projektas „Prestižas. Šių dienų fantasmagorija“) pristatymus Lietuvoje.

Lygiagrečiai meninei veiklai B. S. Gideikaitė vykdo ir mokslinius tyrimus, kurių rezultatas – 2009 m. atkurta karališkosios Lietuvos – Lenkijos valdovo Augusto II (Stipriojo) vėliava, kuri yra saugoma Vytauto Didžiojo karo muziejuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Keista. Tokia graži ir protinga, o su Ignu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių