Naująjį sezoną – muzikos garsenybės ir roko opera

Naująjį sezoną pradedanti Kauno valstybinė filharmonija klausytojų nenuvils – išskirtiniai atlikėjai, nauji projektai leis mėgautis kokybiška, profesionaliai atliekama ir darniai skambančia muzika.

Visų muzikų diena

Muzika – nepaprasta jėga. Maža pasaulyje žmonių, kurie būtų abejingi muzikai. Tai užkoduota pačioje žodžio prigimtyje – graikų kalba "musike" reiškia "mūzų meną". Iš tiesų daugelis kompozitorių muzika išreiškė įvairiausias savosios sielos būsenas, o jų vardus dar ilgai kartos ateinančios kartos. Muzika nesensta, ji gyvuos tol, kol gyvuos žmonija, o Pasaulinė muzikos diena – dar viena proga padėkoti šiam menui už galimybę praturtinti visų pasaulio tautų kultūrą, keičiantis potyriais ir kalbant bendra, visiems suprantama muzikos garsų kalba.

Pasaulinė muzikos diena minima kiekvienų metų spalio 1-ąją. Šią šventę dar 1975 m. įteisino greta UNESCO veikianti Tarptautinė muzikos taryba, kuriai tuo metu vadovavo legendinis dirigentas ir smuikininkas lordas Yehudi Menuhinas, o vienu pagrindinių šios šventės iniciatorių buvo genialusis kompozitorius Dmitrijus Šostakovičius.

Šventė kiekvienais metais visame pasaulyje minima rengiant įspūdingas koncertines programas, kuriose skamba kūriniai, aukso raidėmis įrašyti į pasaulinės muzikos lobyną.

Trys šventiniai koncertai

Kauno valstybinė filharmonija Pasaulinei muzikos dienai dedikuos tris išskirtinius koncertus. Pirmasis jų – dviguba šventė, sutampanti su Kauno miesto simfoninio orkestro sezono pradžia. Šiame koncerte greta prestižinio miesto kolektyvo, kuriam diriguos Vilmantas Kaliūnas, publika galės mėgautis akordeonisto iš Vokietijos Aidaro Gainulino talentu.

Antrasis šventei skirtas koncertas taip pat suvienys keletą svarbių progų. Rugsėjo 30-osios vakarą minėsime 75-ąjį puikiai kiekvienam žinomo altininko, dirigento, muzikologo, pedagogo, televizijos konkursų žiuri nario Donato Katkaus jubiliejų. Maestro yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, Vilniaus styginių kvarteto įsteigėjas, Šv.Kristoforo kamerinio orkestro įkūrėjas, žmogus, neieškantis žodžio kišenėje ir turintis tvirtą nuomonę. Jo diriguojamas Šv.Kristoforo kamerinis orkestras ir saksofonininkas Liudas Mockūnas šventiniame koncerte atliks XVIII a. muzikavimo tradicija dvelkiančią Piotro Čaikovskio "Serenadą" styginių orkestrui, vienintelį D.Šostakovičiaus viešnagės užsienyje metu sukurtą opusą – "Kamerinę simfoniją" ir netikėtumų kupiną Osvaldo Balakausko kūrinį "Polilogas".

Trečiajame sezono pradžios koncerte universalusis ansamblis "4Tango" ir nerimastingoji dainininkė Ieva Prudnikovaitė kvies pasiklausyti retai girdimų kūrinių, sujungtų į ypač intriguojančią programą "Sapnuok mano sapnuose". Joje skambės temperamentingi, daugeliui, ko gero, negirdėti arba neįprasta instrumentų sudėtimi atliekami jau pažįstami kūriniai, kurių autoriai kilę iš Ispanijos, Argentinos, Prancūzijos ir JAV.

Rudeniškos kelionės

Kaip ir kasmet, Kauno valstybinė filharmonija yra parengusi neeilinę dovaną ištikimiems savo klausytojams – rudens koncertų abonementą, kurio savininkai galės apsilankyti penkiuose išskirtiniuose renginiuose. Pirmasis jų – D.Katkaus jubiliejui dedikuotas vakaras. Tik prasidėjus spaliui nuskambės antrasis rudens abonemento koncertas – garsiausio Vokietijos uostamiesčio kamerinio orkestro "Hamburger Camerata" parengta programa.

Vieno perspektyviausių lietuvių jaunosios kartos dirigentų Modesto Barkausko diriguojamas svečių kolektyvas, kurį publika visada vertina už inovatyvias, su aistra ir užsidegimu atliekamas programas, atliks bene geriausiai žinomą Baroko epochos genijaus Georgo Philippo Telemanno kūrybinio palikimo dalį – kūrinių ciklą "Tafelmusik".

Publikai neabejotinai patiks Josepho Haydno "Siurprizų simfonija" – antroji iš 20 vadinamųjų Londono simfonijų, o 20-asis Wolfgango Amadeuso Mozarto koncertas fortepijonui leis žavėtis Suomijoje reziduojančios rusų kilmės pianistės Anastasijos Injushinos talentu.

Trečiasis abonemento koncertas sušildys klausytojų širdis baigiantis žvarbiajam lapkričiui. Į įspūdingą programą "Bel Canto!" publiką sukvies Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir viešnia iš Rusijos –  sopranas Julia Novikova. Šios solistės kūrybinis kelias driekiasi per garsiausias Europos operos scenas, kuriose jaunoji dainininkė atlieka žinomiausius soprano vaidmenis. Koncerte skambės Charles Gounodo, Gaetano Donizetti, Giuseppe's Verdi, Jules Masseneto ir Giacomo Puccini operų arijos, o programą vainikuos nuostabus programinės muzikos pavyzdys – Richardo Strausso "Alpių simfonija" – simfoninė poema, muzika  iliustruojanti kelionę į Alpių viršūnę ir grįžimą atgal į slėnį.

Klasika ir roko opera

Įsibėgėjant žiemos pradžią skelbiančiam gruodžiui abonemento klausytojai kviečiami į dar du puikius koncertus. Pirmame jų publika galės klausytis svajingų prancūziškojo romantizmo melodijų, atliekamų Kauno miesto simfoninio orkestro, trimitininko iš Prancūzijos Romaino Leleu ir dirigento Alaino Pariso.

Antrasis neabejotinai patrauks fortepijoninės muzikos gerbėjų dėmesį – įspūdingą programą "Žėrintys fortepijonai" publikai pristatys kolektyvo meno vadovo G.Rinkevičiaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir publikos numylėtinis, žinomas pianistas iš JAV Alexanderis Paley. Koncerte skambės du pirmieji Felixo Mendelssohno Bartholdy koncertai fortepijonui ir orkestrui, o žavingą programą užbaigs suomių akademinės muzikos genijaus Jeano Sibelius penktoji simfonija – trijų dalių kūrinys, parašytas Suomijos vyriausybės užsakymu nacionaline švente paskelbtam kompozitoriaus penkiasdešimtmečiui.

Charizmatiškojo G.Rinkevičiaus vadovaujamo kolektyvo muzikavimu publika taip pat galės mėgautis artėjant kalėdiniam laikotarpiui – nebijantis eksperimentuoti orkestras kartu su bene garsiausiais Lietuvos roko vokalistais Povilu Meškėla, Česlovu Gabaliu ir Jeronimu Miliumi įtrauks visus į nerimastingą roko baladžių sūkurį. Orkestrą girdėsime ir dar vieno projekto metu – kartu su choru "Bel Canto", Artūro Noviko džiazo mokyklos auklėtiniais ir rinktiniais solistais kolektyvas iš užmaršties prikels kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus prieš du dešimtmečius sukurtą roko operą "Eglė".

Edukaciniai renginiai

Kaip ir kiekvienais metais, Kauno valstybinė filharmonija tęsia edukacinę savo misiją, jaunuosius klausytojus ir jų tėvelius kviesdama į muzikines sekmadienio popietes, skirtas visai šeimai.

Šiuose koncertuose lapkričio–gruodžio mėnesiais girdėsime Kauno fortepijoninio trio ir aktoriaus Remigijaus Endriukaičio sekamą pasaką "Dieviškoji garsų skrynia", Gedimino ir Ainio Storpirščių duetas pristatys intriguojančią programą "Gidas šeimai", su tautinėmis advento tradicijomis supažindins Veronika Povilionienė, Kauno liaudies dainos klubas "Blezdinga" ir jų bičiuliai, o dainininkė Milda Baronaitė, kanklininkė Aistė Bružaitė ir birbynininkas Egidijus Ališauskas kvies naujai pažinti ir išgirsti muziką, skambančią visoje mus supančioje aplinkoje.

Net tris kamerinės muzikos projektus klausytojams pasiūlys preciziškasis Kauno styginių kvartetas. Tęsdamas projektą "Kauno kvartetas ir jaunieji" kolektyvas supažindins publiką su birbynininku Vytautu Kiminiumi ir akordeono virtuozu Laimonu Salijumi, po šviesius romantizmo atspindžius kvartetas nardys lydimas pianistės Šviesės Čepliauskaitės, o adventinio vakaro "Šventoji naktis" metu ketvertuko muzikavimą lydės aktorės Inesos Paliulytės skaitoma istorija.

Kitų tradicijų dvasia

Rudens sezonas ne vieną nustebins kamerinės muzikos koncertų gausa, o įvairiaspalviai renginiai ras atgarsį įvairiausius stilius mėgstančios publikos širdyse. Kamerinis ansamblis "Vilniaus arsenalas" scenoje šėls nerimastingojo tango ritmu, fortepijoninis trio "Kaskados" žavės ispaniškos muzikos temperamentu, jaunuosius Lietuvos talentus pristatys energingasis ansamblis "Artistico", į muzikos spalvų sūkurį klausytojus įtrauks smuikininkė Silvija Vaitkevičiūtė ir pianistas Eugenijus Žarskus.

Svečias iš Rusijos smuikininkas Andrejus Baranovas kartu su pianistu Vyčiu Šakūru pristatys intriguojančią programą iš ciklo "Rusų smuiko virtuozai", keturios muzikuojančios seserys, susibūrusios į ansamblį "Regnum musicale", pasakos rudens istorijas, įvairiaspalvę programą "Nuo klasikos iki romantizmo" dovanos smuiko ir fortepijono duetas – broliai Dainius ir Aidas Puodžiukai.

Artėjant didžiosioms žiemos šventėms litvakų muzikinio paveldo paslaptis atskleis jungtinė atlikėjų komanda: smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas, pianistas Robertas Lozinskis ir retai tokiu amplua girdimu instrumentu – vibrafonu grojantis Marius Šinkūnas, o Kauno fortepijoninis trio kartu su gitaristu Sergejumi Krinicinu apgaubs visus Ispanijos dvasia.

Fortepijoninės muzikos mylėtojus džiugins pažintys su naujais talentais: Londono karališkojoje muzikos akademijoje studijuojančia pianiste Gabriele Bekeryte ir dar vienu Anglijoje reziduojančiu jaunosios kartos virtuozu Ugniumi Pauliukoniu, nuskraidinsiančiu klausytojus į paslapčių kupiną Aleksandro Skriabino kūrybos pasaulį. Netikėtą siurprizą publikai parengė žinoma mūsų tautietė iš Austrijos Gaiva Bandzinaitė. Kaip puiki koncertmeisterė ir muzikinio teatro subtilybių žinovė garsėjanti pianistė su kolega iš JAV Leonu Livshinu pristatys efektingą fortepijoninių duetų programą.

Kamerinėje aplinkoje

Neliks nuskriausti ir kamerinės-vokalinės muzikos mėgėjai. Vienas labiausiai intriguojančių šio žanro koncertų – bendras dviejų muzikos pasaulio grandų pianisto Petro Geniušo ir garsiausias pasaulio scenas užkariavusio tenoro Vaido Vyšniausko projektas. Šie du žinomi atlikėjai pakvies į kelionę po subtiliausius vokalinės-fortepijoninės muzikos puslapius.

Romantinės muzikos dvasia karaliaus jaunųjų atlikėjų soprano Agnės Stančikaitės ir pianistės Julijos Sadaunykaitės koncerto metu, į filosofine mintimi ir gyvenimiškomis peripetijomis alsuojantį vakarą "Moteris, muzika ir Nietzsche" klausytojus pakvies baritonas Giedrius Prunskus ir pianistė Jonė Punytė. Prancūzų ir ispanų kompozitorių vokalinė muzika skambės ansamblio "RAMuzika" parengtoje programoje, o tenoras Mindaugas Zimkus, pianistė Paulė Gudinaitė ir aktorė Daiva Škelevaitė teatralizuoto koncerto metu kvies klausytojus artimiau susipažinti su dieviškuoju vadinto Michelangelo Buonarroti dvasiniu ir kūrybiniu pasauliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

foto

foto portretas
valstybinis nomenklaturinis klounas?

Jurate

Jurate portretas
Ziauriai sentimentalu ir banalu. Ir nei vieno atlikejo pasisakymo :(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių