L. Alsys: mūsų krašto stiprybė yra vienybė ir vienas tikslas – skleisti kultūrą Kauno rajone

Kai kituose rajonuose buvo uždaromi kultūros centrai, bibliotekos, Kauno rajonas visa tai išsaugojo. Be to, visos kultūros įstaigos šiandien dirba atnaujintose, suremontuotose, patogiose patalpose. Dėl to pakaunės kultūros laukas yra išties derlingas renginių, kolektyvų ir pavienių menininkų. Gausiam kultūrininkų orkestrui neseniai vadovauti pradėjo naujas žmogus. Pristatome: tai – Lukas Alsys, Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas.

– Kaip vertinate kultūrinį gyvenimą Kauno rajone?

– Vertinti kultūrinio gyvenimo nesinori, nors kartais tai tampa neišvengiama darbo dalimi. Tačiau galima pabandyti apibrėžti kultūrinį gyvenimą Kauno rajone. Nors, vėl norėčiau sau prieštarauti ir sakyti, kad negalima ir apibrėžti kultūros ar jos sudėlioti į tam tikras kategorijas. Nepaisant tokių minčių, mūsų krašto kultūrinis gyvenimas – labai įvairus. Ir labai aktyvus. Čia gyvuoja įvairios bendruomeninės iniciatyvos, mėgėjų meno kolektyvai, veikia platus kultūros centrų ir laisvalaikio salių tiltas. Džiaugiamės Raudondvario dvaru, šventėmis ir renginiais jame, turime įsimintinas parodas organizuojantį Kauno rajono muziejų su padaliniais, senąją Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčią, kurioje vietą atranda ne tik paveldo mėgėjai, bet ir įvairių žanrų ir stilių meno mėgėjai. Kauno rajone veikia plataus tinklo biblioteka, kuria daugybė profesionalių menininkų, meno organizacijų. Tad vien pats faktas, kad kultūrinio gyvenimo tinklas yra toks platus ir daugiasluoksnis, leidžia susidaryti įvaizdį, kad Kauno rajono kultūrinis gyvenimas iš tiesų spalvingas. Vyksta daugybė įsimintinų renginių, kurie jau nebe regioniniai, o respublikiniai, kai kurie jau taikosi tapti ir tarptautiniai. Tačiau, mano nuomone, Kauno rajono kultūrinį gyvenimą galime apibrėžti kaip unikalų, vietos paveldą ir tradicijas puoselėjantį, jas pateikiantį šiuolaikiškai, kraštą. Svarbiausia, kad pas mus gausybė kultūrai atsidavusių žmonių, darbuotojų, menininkų – be jų kultūrinis gyvenimas neįsivaizduojamas. Žinoma, čia gyvos tradicijos, kuriasi ir daugybė naujų iniciatyvų, tad labai gerą įspūdį palieka ir nuolatos besikeičiantis pakaunės kultūrinis identitetas, kuris neatsilieka nuo šiuolaikinio žmogaus ritmo ir gyvenimo būdo.

– Kokios šioje srityje yra Kauno rajono stiprybės?

– Stiprybe įvardysiu, visų pirma, žmones. Mes galime norėti, turėti daug planų, vizijų, tačiau pokyčių be žmonių, kūrėjų neįvyks. Todėl labai branginu visus, kurie prisideda prie mūsų krašto kultūrinio identiteto. Stiprybe taip pat įvardyčiau ir jau minėtą kultūros įstaigų tinklą, kuris padeda užtikrinti kiek įmanoma tolygesnį meno ir kultūros prieinamumą visame Kauno rajone. Žinoma, privalome džiaugtis ir didžiuotis savo gamta, kuri suteikia unikalių erdvių renginiams, paveldo objektais, kurie tampa turistų traukos centrais, kurortine teritorija, kuri nepalieka abejingų. Išskirčiau ir darbuotojų smalsumą, atvirumą naujovėms. Kultūros darbuotojai nuolat semiasi žinių seminaruose, konferencijose, noriai prisijungia prie kolegų organizuojamų iniciatyvų, renginių, padeda bendruomenėms. Manau, mūsų krašto stiprybė yra vienybė ir vienas tikslas – skleisti kultūrą Kauno rajone.

– Kokie renginiai pakaunėje jums imponuoja?

– Esu teatro žmogus. Tad natūralu, kad mane labiausiai žavi teatro pasaulis ir teatralizuoti renginiai. Tačiau jei kalbame apie Kauno rajono renginius, būtų sunku išsirinkti, kadangi pasiūla tikrai labai didelė. Nesigiriame, tačiau jei pasidomėtumėte, kiek šią vasarą bus renginių Kauno rajone, vargu ar rastumėte bent vieną laisvą savaitgalį. Tai tik dar kartą įrodo, kad mūsų žmonės, vietos kultūros įstaigos gyvena vienu ritmu ir patenkina įvairiausių kultūrinių veiklų poreikį – nuo pačių jauniausių iki pačių įnoringiausių. Jeigu reikėtų apibrėžti, kurie renginiai man labiausiai imponuoja Kauno rajone, sakyčiau, kad tie, kuriuose spėju sudalyvauti.

Patinka: L. Alsiui imponuoja Raudondvario dvaras ir šventės bei renginiai jame./ Kauno raj. sav. nuotr.

– Kokie Kauno rajono kolektyvai ar pavieniai kultūros žmonės labiausiai nusipelno komplimentų ir dėl ko?

– Kuriantys. Neprarandantys optimizmo. Šie žmonės nusipelno komplimentų. Ypač šiomis dienomis, pasaulio įvykių kontekste, kai mus visus slegia tragiški karo įvykiai Ukrainoje. Nes kurti, kai barbarai vykdo destrukciją, yra ypač svarbu, taip mes parodome, kad gebame išlaikyti minties ir dvasios tyrumą, taip mes galime suteikti bent kruopelę vilties tiems, kurie rado prieglobstį nuo karo rado pas mus. Visi kultūros sektoriaus darbuotojai nusipelno komplimentų, kadangi kuriančių žmonių pastangomis mes šiandien galime pasigirti išties puikiais ir svarbiais renginiais, kolektyvais, kūrybingais žmonėmis, kurie garsina Kauno rajoną

Ketinu stiprinti kultūros paslaugų komunikaciją, išryškinti identiteto klausimus.

– Pristatykite savo viziją, ką ir kaip pakaunės kultūros lauke norite keisti.

– Dabar toks metas, kai norisi ramybės, tad mano akiratyje – visų pirma ramybė. Ši vasara iš tiesų bus išskirtinė – Kauno rajonas švęs Europos kultūros sostinės metus, tad labai svarbu išlaikyti ramybę tarp galybės tarptautinių ir vietos projektų. Tikiuosi, kad visi pokyčiai įvyks sklandžiai. Ketinu stiprinti kultūros paslaugų komunikaciją, išryškinti identiteto klausimus, daugiau dėmesio skirti nuo Kauno labiau nutolusioms seniūnijoms. Dar daug įvairių dalykų norėčiau ne keisti, o tobulinti. Jeigu trumpai, mano viziją galima apibūdinti puikiai sugalvotu senosios Zapyškio bažnyčios šūkiu: be Nemuno – kultūros potvynis.

– Kaip pakaunės kultūrinį gyvenimą keičia Kauno ir Kauno rajono tapimas Europos kultūros sostine?

– Tapimas kultūros sostine į pakaunę įnešė naujo oro gūsį. Mes išdrąsėjome, į įprastus dalykus pažvelgėme naujai, vietos bendruomenės labiau susibūrė ir susijungė, mūsų žmonės pamatė ir dar pamatys didžiausius Europos menininkus. Ne paslaptis, kad išaugo ir renginių skaičius ir patys renginiai. Džiaugiamės naujais meno kūriniais, kurie savo vietą atrado mūsų savivaldybėje. Didžiuojamės, kad galime save vadinti Europos kultūros sostine.

L. Alsys / Asmeninio archyvo nuotr.

– Pristatykite pagrindinius šiųmečius renginius pakaunėje. Galbūt suplanuota kas nors naujo?

– Kaip jau minėjau, jų visa galybė laukia šiais metais, tad geriausia ieškoti informacijos www.krs.lt arba kaunorajonas.lt, arba mūsų kultūros įstaigų feisbuko profiliuose ir www.kaunas2022.eu.

– Koks jūsų ryšys su Kauno rajonu?

– Mano ryšys su Kauno rajonu yra labai glaudus – gyvenu Užliedžiuose. Tad tai dar labiau įpareigoja stengtis ir dirbti dėl viso Kauno rajono. Nesinori prisidaryti gėdos prieš kaimynus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Kauno rajone skleisti kultūra, malonu, bet yra problemų. Kultūros niokotojų yra Kauno rajone. Rajonas sustatytas, kad Kauno vpk, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys, tik skaito sąrašą ir organizuoja anoniminiais skundais nusikaltimus, patys slėpdamiesi ir meluodami.

Jonas

Jonas portretas
Tai gal ir rajono renginius ves,o ne kaip gerai apmokamas ,etatinis - Stancikas.O KĄ jis baigęs,iš nuotraukos atrodo,kad su kultūra nieko bendro neturi,o gal su chaltūra....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių