Kviečia į Dogu Bankovo parodą Pirmojo pasaulinio karo pabaigos 100-osioms metinėms

  • Teksto dydis:

Nuo Kauno menininkų bendruomenės neatsiejamas virtualusis jos narys Dogu Bankovas sugrįžta. Sekmadienio popietę bus atidaroma nauja jo paroda – "Esu tas priešas, kurį tu, mano drauge, nužudei" skirta Pirmojo pasaulinio karo pabaigos 100-osioms metinėms.

Ši paroda paremta tekstais, kuriuos britų kompozitorius Benjaminas Brittenas (1913–1976) panaudojo savo 1962-ųjų simfonijai "Karo Requiem", kurią sukūrė Koventrio katedros atšventinimo proga.

37 Dogu Bankovo paveikslai pratęsia tekstą, tiesiogiai jo neiliustruodami. Net nuorodos į Bibliją "išimtos iš laikotarpio", siekiant parodyti, kad pyktis bei neapykanta neapsiriboja vien tik pasauliniais karais – jis prasibrauna ir į mūsų kasdienę egzistenciją.

"Karo Requiem" lydi dviejų skirtingų tipų tekstai: lotyniškas "Missa pro Defunctis" ("Mišios už mirusiuosius") ir kai kurie Wilfredo Oweno karo eilėraščiai, parašyti anglų kalba. Šie du tekstai prieštarauja vienas kitam ir turinio prasme. Lotyniškosios mišios perteikia tradiciją tikėti pomirtiniu susivienijimu su Dievu rojuje, o W.Owenas savo eilėraščiuose kalba apie gyvybės arba mirties išgyvenimus apkasuose, kur prarado viltį, kad Dievas yra gailestingas. Eilėraščius poetas parašė būdamas 25-erių. Tuo metu jis tarnavo kariuomenėje. Nušautas prieš pat 1918-ųjų lapkričio 11-ąją pasirašant paliaubas.

W.Oweno poezija nebuvo populiari ar gerai žinoma – jam gyvam esant buvo publikuoti tik penki poeto eilėraščiai. W.Oweno karo poezija tapo kur kas žinomesnė per Antrąjį pasaulinį karą ir po jo, o daug kitų jo kūrinių buvo cenzūruoti arba nepublikuoti iki 1980-ųjų. Taip nutiko dėl užuominų apie homoseksualią meilę, presuponuojant potekstę, kad pats poetas yra homoseksualus.

Requiem sudaro sopranas, tenoras, baritonas, mišrus choras, berniukų choras ir simfoninis orkestras. B.Brittenas norėjo, kad solistai būtų iš trijų skirtingų šalių – Rusijos, Britanijos ir Vokietijos. Buvo atrinkti šie muzikantai: sopranas – Galina Višnevskaja (SSRS); tenoras – Seras Peteris Pearsas (Britanijos imperijos ordinas; B.Britteno gyvenimo palydovas) ir baritonas – Dietrichas Fisheris-Dieskau (Vokietija). Tačiau Maskva atsakė, esą SSRS menininkė negali pasirodyti toje pačioje scenoje, kurioje koncertuoja Vokietijos atstovas. B.Brittenas nepasidavė. Jau 1963-iųjų sausį jis Londone įrašė savo "Karo Requiem", kurį atliko jo atrinkti menininkai.


Kas? Paroda "Esu tas priešas, kurį tu, mano drauge, nužudei".

Kur? A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje (V.Putvinskio g. 64).

Kada? Atidarymas – lapkričio 11 d. 14 val. Paroda veiks iki 2019 sausio 27 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių