Kauno viešoji biblioteka kviečia į „Vaizduotės praktikas“ bei K. Buožytės filmus

Lapkričio ir gruodžio mėnesiais kviečiama pasinerti į kūrybiškas, žaismingas ir šventiškas „Vaizduotės praktikas“ Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje. Kūrybiniuose užsiėmimuose į vaizduotę pažvelgiama kaip į raumenį, kurį reikalinga ir smagu treniruoti.

Taip pat kelis lapkričio ir gruodžio mėnesių antradienius biblioteka kviečia iš arčiau ir išsamiau susipažinti su lietuvių kino režisierės Kristinos Buožytės filmais, kurie, pradedant „Aurora“ (2008), „Vesper“ (2022), priskiriami mokslinės fantastikos žanrui ir skvarbo užmaršties, žmogiškojo ryšio ir artumo, žmogaus (pa)sąmonės temas.

„Vaizduotės praktikos: rašymo terapija“

Lapkričio 16 dieną 18 val. Kauno apskrities viešoji biblioteka tęsia kūrybinių dirbtuvių ciklą „Vaizduotės praktikos“. Šįkart bus kalbama apie jus. Rašymo terapija – tinkamas būdas giliau pažinti save, mažinti emocinę įtampą, ugdyti dėkingumą ir savistabą. Praktiškai bus tyrinėjama rašymo terapijos bei kūrybinio rašymo skirtumai.

Kviečiame į pasimatymą su savim. Priemonėmis bus pasirūpinta.

„Vaizduotės praktikos: aštuoni žaidimai šeimai ir vakarėliams“

Gruodis jau čia pat. Metas pagalvoti ne tik apie šventinį meniu, bet ir veiklas, kurios paįvairins jūsų Naujametinius vakarėlius darbe, giminės ar draugų susitikimus. Niekas taip nepraskaidrina buvimo kartu, kaip juokas ir žaismingi kūrybiniai procesai su šalia esančiais žmonėmis.

Skirkite dvi valandas, ir jūsų šventės įgaus naujų, žaismingų spalvų bei autentiškų prisiminimų.

„Vaizduotės praktikos: Aš, kūrybinis rašymas ir 2023-ieji“

Tarpušvenčiu tradiciškai bus renkamasi praėjusių metų savityrai ir būsimų resursų bei krypties paieškai 2023-aisiais. Gruodžio 28 dieną 18 val. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje jūsų lauks:

• kūrybinio rašymo praktikos;

• transformaciniai klausimai;

• jūsų vidinių resursų bei kūrybinio potencialo analizė.

Su savimi turėkite užrašus ir spalvotų pieštukų.

Vis dar dvejojate, ar „Vaizduotės praktikos“ tikrai Jums? Ateikite, jeigu:

• ieškote būdų, kaip tapti spontaniškesniais, drąsesniais, kūrybiškesniais;

• norite naujo žmonių rato;

• ieškote naujų žaidimų, darbo grupės metodų, nes dirbat su žmonėmis;

• norite gerinti bendravimo, viešojo kalbėjimo įgūdžius;

• domitės savityra ir / ar psichologija;

• norite nemokamų meno terapijos užduočių;

• pasigendate dinamikos ir žaismingumo rutinoje;

• esate intravertas;

• esate ekstravertas;

• nežinote, kas esate.

K. Buožytės filmai bibliotekoje

Lapkričio 22, 29 ir gruodžio 6 dienomis 18 val. antradieniais Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje siūloma iš arčiau ir išsamiau susipažinti su lietuvių kino režisierės K. Buožytės filmais.

„Nuo paauglystės esu fantastikos fanė, atrodo, tik tokias knygas ir skaitydavau... Tai – dėkingas žanras, kuriuo gali perteikti daugybę savo idėjų, minčių ir koncepcijų“, – kalbėjo K. Buožytė.

„Kolekcionierė“

Lapkričio 22 diena 18 val. K. Donelaičio g. 8, III a. Renginių erdvė

„Ekranas ir jo vaizdas sustiprina, sukoncentruoja emocijas, ypač, kai žmonės turi galimybę filmuoti save ir stebėti iš šono… Tai, pasirodo, dar stipriau veikia nei stebint nepažįstamą žmogų, aktorių. Žmogus linkęs tapti personažu“, – sakė K. Buožytė.

„Kolekcionierė“ (2008 m., 82 min., N-16) – debiutinis režisierės filmas apie jauną moterį Gailę, kuri, mirus tėvui, praranda gebėjimą jausti. Atsitiktinai pamačiusi save filmuotame įraše Gailė supranta, kad gali išgyventi įvairias emocijas tik filmuodama save ir vėliau peržiūrėdama įrašus.

2008 metais „Kolekcionierė“ pelnė „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą, o Marius Jampolskis – geriausio aktoriaus.

„Aurora“

Lapkričio 29 diena 18 val. K. Donelaičio g. 8, III a. Renginių erdvė

„Iš karto užsikabinau už idėjos perteikti dviejų žmonių santykį minčių plotmėje“, – teigė K. Buožytė.

„Aurora“ (Vanishing waves, 2013 m., 124 min., N-16) – filmas perkelia žiūrovą į nesuvokiamą žmogaus sąmonės, atminties gelmę. Juosta pasakoja apie moksliniame eksperimente dalyvaujantį vaikiną. Šio eksperimento tikslas – neuronais perteikti informaciją iš komos būsenos Auroros smegenų į Luko smegenis ir stebėti, kaip vyksta šis procesas, kaip jis veikia abu žmones. K. Buožytė klausia, kas mus sieja, kaip atsiranda šis ryšys? Ar tai tik mūsų projekcijos į kitą žmogų, mūsų pačių atspindžiai? Chemija ar metafizika?

2013 metais „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose „Aurora“ įvertinta kaip geriausias vaidybinis filmas, K. Buožytė – geriausia režisūra, M. Jampolskis, J. Jutaitė – geriausi aktoriai.

„Vesper“

Gruodžio 6 diena 18 val. K. Donelaičio g. 8, III a. Renginių erdvė

„Visgi lyginti „Vesper“ reikėtų ne su Ridley Scotto, Denis Villeneuve`o ar Steveno Spielbergo kūriniais. Jo lėta, mąsli atmosfera artimesnė ateities pasauliams, kuriuos kažkada įsivaizdavo Andrejus Tarkovskis“, – kalbėjo Dmitrijus Gluševskis.

„Vesper“ (2022 m., 112 min., N-13) – brangiausias kada nors sukurtas lietuviškas filmas, išsiskiriantis techniniais sprendimais, kokybe, kinematografiškumu, lietuviškos gamtos grožiu. Visgi jame vaizduojama ekologinė katastrofa, apokaliptinis žmogaus ir gamtos santykis, jį lydintis nesaugumas, vienatvė, pastangos išgyventi. Bijoti reikia ne virusų, o žmonių, tačiau silpnieji laimi.

Filme pasakojama apie Vesper, trylikos metų mergaitę, trobelėje tarp miškų slaugančią sunkiai sergantį tėvą. Siekdama išgyventi, laisvalaikiu ji imasi biologinių eksperimentų.

Tai galėtų būti šių laikų soteriologinis mitas, kai pasaulio išganymas – paauglės rankose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?????

????? portretas
???????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių