Kauno tvirtovėje vyks kultūros paveldo festivalis „Baterija“

  • Teksto dydis:

Jau šį penktadienį ir šeštadienį festivalis kviečia į III fortą, esantį Kauno rajono ir Kauno miesto paribyje, Seniavoje.

Penktadienio vakarą, nuo 17 val. forto kareivinėse savo meninės rezidencijos rezultatus pristatys choreografės Grėtė Šmitaitė (Lietuva / Vokietija) ir Sunayana Shetty (Indija), taip pat šokėjas Jokūbas Nosovas (Lietuva) ir Vincenzas Kokotas (Vokietija), pasirodymo pavadinimas – „Winter Garden“ / „Žiemos sodas“. Menininkai dvi savaites kiekvieną dieną tyrinėjo ir repetavo forto erdvėse.

Nuo 18 val. kviečiama į kitą kareivinių pusę – forto krosnelių šilumos apsuptyje vyks vaizdo ir garso spektaklis „Atminties poternos“, skirtas paminėti Pirmojo pasaulinio karo pabaigos šimtmetį. Keliautojus laiku lydės garsi operos solistė Julija Karaliūnaitė (sopranas) kartu su žymiu elektroninės muzikos kompozitoriumi Ignu Juzoku.

Spalio 6 d., šeštadienį, III forte antroji festivalio diena – vyks koncertas „Baterhia“. Įspūdinga aplinka, rudeniška vėsa, stiprus garsinis sąstatas. Patirtį praturtinti bus galima ir dalyvaujant eksursijose po fortą, diskusijose.

Nuo 15 val. fortas atsiveria lankytojams, 16 ir 21 val. vyks dieninė ir naktinė ekskursijos. O nuo 17 val. koncertuoja grupės „Girnų giesmės“, „Arkhad“, „Karkasas“, „OBŠRR“ ir „ORCHACH“.

Kodėl festivalis „Baterija“?

Kauną juosia ne tik fortų žiedas, tačiau ir – baterijų. Šiandien norima atverti ypatingą miesto istorijos, jo vystymosi tarpsnį: Kauno tvirtovės laikmetį. Tai miesto-tvirtovės įvaizdis. Ypač svarbus kontekstas: minint savo valstybės atkūrimo šimtmetį, norima prisiminti, jog šie metai Europoje žymūs ir Pirmojo pasaulinio karo pabaigos šimtmečiu. Karas tapo miesto-tvirtovės sinonimu. Gynyba – miesto įtvirtinimai. Miestietis tapo šio imperinio įsitvirtinimo įkaitu – suvaržytas judėjimas į ir iš miesto.

Tvirtovės vartai, įtvirtinti pylimai, spygliuoti aptvarai... Upelio slėnis tapo fortu ar baterija. Išraustas šlaitas – betoniniu parako, šaudmenų, artilerijos sandėliu. Miesto reljefo pokyčiai – intervencija į gamtinį, geologinį karkasą, kuomet negrįžtamai pasikeičia miestovaizdis, o svarbiausia – miestiečių kasdienybė. Miestui brėžiama perspektyva – tapti karine tvirtove / saugoti imperiją. Ir tad reikėjo šimto metų, jog šį imperinį palikimą imtume vertinti kitaip. Šalia užaugo daugelis kartų, tvirtovė virsdavo pavojinga žaidimų aikštele, pirmųjų patirčių ir baimių vieta. Ji tapo bendruomenės paveldu. Tvirtovę užkariavo gamta, erozija, drėgmė.

Šio festivalio metu visos renginių lokacijos tampa baterijomis. Baterija – tai ne viena lauko artilerijos pozicija, su redutu-sandėliu-slėptuve artilerijai, parakui ar pėstininkams. Tai – metafora.

Baterija – kiekviena tvirtovės lokacija, renginio ar įvykio vieta, kuri įkrauna tiek apleistus požemius, tiek bendruomenę, kuri juos atranda – valia kurti ir dalintis! Per kelerius pastaruosius metus tvirtovės baterijos pradėjo įsikrauti. Nuolatinės talkos, renginiai, ekskursijos. Pamažu miestiečiai, kūrėjai, istorijos ir paveldo entuziastai šturmuoja Kauno tvirtovę. Ir žingsnis po žingsnio ši tvirtovė virsta parku. Kiekvienas apsilankymas, kūrybinis veiksmas, kuriam savo vartus atidaro tvirtovė – tampa pozityvia energija, nauju miesto-tvirtovės virsmu į miestą – kultūros, laisvės, kūrybos tvirtovę. Pamažu tvirtovė pasitinką ateitį naujais pasakojimais apie save (laisve interpretuoti, valia kurti ir telktis kūrybinei rezistencijai).

Paveldo festivalio metu bus susipažįstama su įvairiomis Kauno tvirtovės lokacijomis: Centriniais šaudmenų sandėlių kompleksais Aukštuosiuose Šančiuose ir Fredoje, baterijomis, redutais ir įtvirtinimais Šilainiuose, Vilijampolėje, Žaliakalnyje, Aleksote – ir, žinoma, galbūt jau daug kam pažįstamu III Kauno tvirtovės fortu.

Festivalio programa

„Atminties poternos“ / „Les poternes des memoires“. Garso ir vaizdo spektaklis.

Kauno tvirtovės, skaičiuojančios antrąjį šimtmetį, sienos mena ir gali papasakoti keleto kartų, karų, santvarkų virsmus ir dramas: Carinės Rusijos imperijos tvirtovė, Kaizerio Vokietijos kariuomenės vadavietė, įvairios paskirties pastatai tarpukario Lietuvoje, uždaros sovietinės kariuomenės bazės.

Tačiau visais laikais kažkur netoliese skambėdavo muzika. Vienokia – imperijų kareivinėse, kitokia – laikinosios sostinės Valstybės teatre ar slapčia per „VEF“ radijo imtuvą iš Liuksemburgo.

„Atminties poternos“ – tai ne tik ekskursija po Kauno tvirtovės III fortą, bet ir muzikinė-vaizdo kelionė laiku.

Žiūrovai išvys ir išgirs įvairių laikmečių muzikinius kūrinius, tapusius reikšmingais kultūriniais ženklais. Skambės Roberto Schumanno, Giacomo Puccinio, Richardo Strausso, šiuolaikinės muzikos grupės „NB8 ART“ ir kt. kūriniai.

Keliautojus laiku lydės garsi operos solistė JULIJA KARALIŪNAITĖ (sopranas) kartu su žymiu elektroninės muzikos kompozitoriumi IGNU JUZOKU, gyvi arfos (VIKTORIJA SMAILYTĖ), akordeono (AGNĖ DŪKŠTAITĖ) garsai, specialiai „Atminties poternoms“ kuriamos vaizdo projekcijos. Renginio režisierius  –RIČARDAS RICKEVIČIUS.

„Žiemos sodas“ / „Winter Garden“

Menininkų komanda iš Lietuvos bei Vokietijos dvi savaites iki renginio jau kuria pasirodymą – kiekvieną dieną forto kazematuose vyksta repeticijos. Tai bene pirmoji, kuo tikriausia meninė rezidencija forte! Pasirodymą kurs choreografės Grėtė Šmitaitė (LT / DE) ir Sunayana Shetty (IND / DE). Prie jų prisijungs šokėjas Jokūbas Nosovas (LT) ir muzikantas Vincenzas Kokotas Paulas Auka (DE).



NAUJAUSI KOMENTARAI

HCN

HCN portretas
Geras. Kodėl nebuvo reklamos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių