Kauno rajono muziejus: parodoje atskleistas piligrimystės kelias

  • Teksto dydis:

Kauno rajono muziejuje atidaryta ir iki gegužės 28 d. veiks Evaldo Karaliaus fotografijų paroda „Shikoku 88 Temples“.

Ekspozicija sulaukė ypatingo keliautojų susidomėjimo, nes daugiau nei 1 200 km ilgio Šikoku piligrimystės kelias jungia 88 šventyklas ir daugybę kitų šventomis pripažintų vietų. Pirmoji piligrimų kelionė Šikoku keliu dokumentuota XII a., tačiau plačiau išpopuliarėjo tik XVII amžiuje.

„Šis tūkstančio metų senumo kelias nėra toks plačiai žinomas kaip Šv. Jokūbo kelias (Camino de Santiago de Compostela). Pagrindiniai šio kelio šventyklų lankytojai yra japonai, bet net 90 proc. jų keliauja transportu ir tik 10 proc. pėsčiomis, iš jų tik 3 proc. užsieniečių, todėl pėstieji pelno ypatingą vietinių gyventojų pagarbą. Kelionių knygos, kuriose registruojami šventyklų kaligrafiniai įrašai ir antspaudai, yra brangi relikvija, perduodama iš kartos į kartą“, – apie Šikoku piligrimystės kelią ir tradicijas pasakojo E. Karalius.

Pagrindiniai šio kelio šventyklų lankytojai yra japonai, bet net 90 proc. jų keliauja transportu ir tik 10 proc. pėsčiomis.

 

Pasak parodos autoriaus, visos fotografijos užfiksuotos telefonais ir atspausdintos ant japoniško popieriaus WASHI, kuris įtrauktas į UNESCO (angl. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija) reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

E. Karalius su žmona – pirmoji sutuoktinių pora iš Lietuvos, nuėjusi visą kelią „Shikoku 88 Temples“ per 49 dienas, aplankiusi visas kelyje esančias šventyklas ir sugrįžusi į pradinį tašką, taip apėjusi visą salą ratu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių