Iš Kauno – į akordeono šlovės galeriją

Paskutinę rugsėjo savaitę į Kauną atkeliaus prestižinis akordeono atlikėjų konkursas "Pasaulio taurė". Jau 71-ąjį kartą vyksiantis konkursas padovanos neužmirštamą šventę visiems akordeono muzikos gurmanams.

Nors Kaunas dar tik 2022 m. taps Europos kultūros sostine, tačiau galimybė organizuoti tokio lygio meninį renginį leidžia jau šiandien gyventi ateities nuotaikomis. Pasaulinio lygio atlikėjus, pakerinčius savo meistriškumu bei artistišku subtilumu iš viso pasaulio sukviesiantis konkursas – didelis iššūkis ir atsakomybė Kauno miestui, tad keletą konkurso uždavinių bei detalių mums atskleidžia Veiverių Antano Kučingio meno mokyklos direktorius bei Lietuvos nacionalinės akordeonistų sąjungos viceprezidentas Mindaugas Labanauskas.

– Šiemet mūsų šalyje organizuojamas pasaulinio lygio akordeono konkursas "Pasaulio Taurė". Kokia šio renginio svarba mūsų tautai?

– Akordeonistų konkursas "Coupe Mondiale" – pasaulio taurė – yra pasaulinis kultūrinis renginys, kuris kiekvienais metais keliauja po įvairias šalis. Mes perėmėme estafetę iš Italijos, kur 2017 m. vyko jubiliejinis, 70-asis pasaulio akordeonistų konkursas ir estafetės lazdelę perduosime Kinijai. Kiekvieno profesionalaus akordeonisto siekis ir svajonė yra tapti šio konkurso laureatu ir įsiamžinti pasaulio akordeono istorijoje tarp pačių geriausių muzikantų. Tai lyg akordeono meno šlovės galerija. Konkursas pritraukia pačius geriausius muzikantus iš viso pasaulio, kurie varžosi tarp skirtingų žanrų kategorijų – nuo rimtosios klasikinės muzikos iki prancūziško stiliaus "varjetė".

Rugėjo 24–30 d. savaitę Kaune muzikuos atstovai iš 19 šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Italijos, Serbijos, Rusijos, Baltarusijos, Portugalijos, Vengrijos, Moldavijos, JAV, Kinijos, Ukrainos, Prancūzijos, Makedonijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Kazachstano ir Suomijos. Iš viso konkurse varžysis 106 akordeono virtuozai, savo šalių akordeono muzikos ambasadoriai, įveikę nacionalines atrankas. Bus surengta daugiau kaip 15 atvirų, nemokamų koncertų – daugiau kaip 40 val. nepertraukiamai atliekamos akordeono muzikos.

Įdomus koncertas laukia rugsėjo 30-ąją, kai koncertuos pasaulio akordeonistų orkestras (vadovė J.C.Somers – JAV). Šis orkestras jungia viso pasaulio pedagogus bei atlikėjus ir jau dešimtąjį kartą konkurso metu dovanoja koncertinę programą.

Visai Lietuvai ir Kaunui tai naujas ir ypač svarbus savo daugiakultūrine įvairove renginys, išskirtinai propaguojantis akordeono meno žanrą. Ypač renginys naudingas Lietuvos akordeono klasių mokytojams, kurie neišvykdami iš šalies galės susipažinti su viso pasaulio akordeono mokyklomis, mokymo-atlikimo technika/manieromis, naujausiu repertuaru. O miestiečiams ir svečiams – tai puiki proga nemokamai lankyti renginius nuo konkursantų perklausų iki vakarinių koncertų, kurie yra atviri ir taip pat nemokami. Kaunas jau gyvena Europos kultūros sostinės laukimo nuotaikomis, o šis įvykis tik sustiprina jausmą, kad miestas gali būti pasaulinių renginių traukos centras.

Pasaulio kontekste mūsų talentingiausių akordeonistų pasiekimus galime drąsiai lyginti su lietuviško krepšinio pasiekimais ir žinomumu pasaulyje.

– Lietuvos visuomenėje vis populiarėja akordeonas ir jo muzika. Ar tam gali turėti įtakos šis konkursas?

– Akordeonas Lietuvoje populiarėja Lietuvos atlikėjų dėka. Mūsų žinomiausi – Martynas Levickis, Laimonas Salijus, Augustinas Rakauskas, Romas Morkūnas, Vilma Miliūtė – yra šio konkurso dalyviai ir laureatai. Pirmoji – V.Miliūtė 1999 m. Vokietijoje vykusiame konkurse laimėjo dvejų turų kategorijos 3-iąją vietą. Martynas iškovojo vieno turo kategorijos 1-ąją vietą 2010 m. Kroatijoje, 2009 m. Naujojoje Zelandijoje vykusioje "Pasaulio taurėje" R.Morkūnas laimėjo vieno turo kategorijos 3-iąją vietą. L.Salijus ir A.Rakauskas gali pasigirti pagrindinės – sudėtingiausios, trijų turų kategorijos – laimėjimais. L.Salijus – 2014 m. Austrijoje, Zalcburge, laimėjo 2-ąją vietą, A.Rakauskas 2011 m. Kinijoje, kur buvo ypač didelė konkurencija, iškovojo 5-ąją vietą. Kamerinių ansamblių kategorijos A.Rakausko ir Gretos Staponkutės (altas) duetas 2017 m. Italijoje laimėjo 3-iąją vietą. Tai parodo aukštą mūsų atlikėjų lygį ir pripažinimą. Taip pat tai nutiesė kelią iki šių metų konkurso, kuris vyksta Kaune.

Ne kiekvienais metais netgi ir didžiosios pasaulio valstybės gali deleguoti tinkamo lygio atlikėjus į "Pasaulio taurę". Manau, kad pasaulio kontekste mūsų talentingiausių akordeonistų pasiekimus galime drąsiai lyginti su lietuviško krepšinio pasiekimais ir žinomumu pasaulyje. Populiarėjantis akordeonas Lietuvoje ir kitose šalyse, be jokios abejonės, yra ir šios pasaulinės akordeonistų olimpiados nuopelnas.

Martynas laimėjo vieno turo kategorijos 1-ąją vietą 2010-aisiais. Prieš metus vykusioje taurėje 2009 metais Naujojoje Zelandijoje tos pačios kategorijos Romas Morkūnas laimėjo 3-iąją vietą. Laimonas Salijus ir Augustinas Rakauskas gali pasigirti pagrindinės, trijų turų kategorijos, laimėjimais.

– Su kokiais didžiausiais sunkumais susiduriate organizuodami tokio masto konkursą?

– Turiu didžiulę patirtį organizuojant tarptautinius renginius, tačiau administruoti tokios apimties konkursą yra labai ir įdomu, ir nelengva. Tenka spręsti apgyvendinimo, maitinimo, transporto, žiniasklaidos ir kitus klausimus. Didžiausias rūpestis buvo konkurso biudžetas. Pagal kontraktą privalome išmokėti piniginius prizus konkurso nugalėtojams, o tai labai išaugina bendrą konkurso biudžetą. Džiaugiuosi, kad tai jau išspręsta ir šis iššūkis įveiktas. Didžiausias sunkumas – pats konkurso įgyvendinimas – dar laukia priešakyje. Tačiau mūsų organizacija, Lietuvos nacionalinė akordeonistų sąjunga, vienija visos Lietuvos akordeono mokytojus, studentus, kurie ir prisidės prie bendro komandinio darbo.

– Jūsų manymu, Lietuvai atstovaujantys atlikėjai yra pakankamai kompetentingi atstovauti mūsų šaliai ir varžytis su tarptautinio pripažinimo sulaukusiais atlikėjais?

– Maloni staigmena, kad šiame konkurse dalyvauti paraiškas pateikė net 10 Lietuvos atstovų. Pagal dalyvių skaičių esame antri – po Rusijos delegatų. Kauno VDU muzikos akademijos studentai aktyviai rengiasi konkursui vadovaujami šaunių mūsų pedagogų – prof. Kazio Stonkaus, Gintaro Mameniškio, Povilo Velikio. Turime aukšto lygio akordeono mokyklą Lietuvoje, Kaune, kuri apima muzikos mokyklas, konservatoriją ir universitetą. Tikiu, kad yra daug šansų "Pasaulio taurei" likti Lietuvoje, to ir linkiu visiems Lietuvos atstovams.

– Kuo šis konkursas reikšmingas Lietuvos kultūros istorijai?

– Kaip minėjau, šis konkursas yra žavus tuo, kad jis yra "keliaujantis" per pasaulį kultūrinis renginys. Yra išsamus internetinis portalas www.coupemondiale.org, kuriame mūsų šalies vardas išliks pasaulio akordeono kultūros istorijoje. Per 71 metus pirmą kartą "Pasaulio taurė" vyksta Kaune. Manau, kad tai nemažas laiptelis Kaunui ruošiantis tapti Europos kultūros sostine 2022 metais.

– Ką jums pačiam reiškia šis konkursas?

– Pats esu baigęs universitetines akordeono studijas, tad akordeonas – mano instrumentas! Man didelis džiaugsmas dalyvauti organizuojant šį konkursą. Konkurso metu vyks ir pasaulio akordeonistų kongresas, kuriame dalyvaus daugiau nei 40 valstybių žymiausi padagogai atlikėjai, įvairių veiklų akordeonui organizatoriai. Man tai – unikali galimybė užmegzti naujų pažinčių, plėtoti ateities planus ir numatyti naujų veiklų su jau esamais ir naujais kolegomis.

– Konkursas truks visą savaitę. O kokie tolesni planai?

– Tai bus ir įdomi, ir nelengva savaitė. Didžioji dalis svečių išvyks spalio 1 d. Tik tada galėsiu sugrįžti į savo kasdienybę, kuri taip pat yra įdomi ir kūrybinga – vadovauju Veiverių Antano Kučingio meno mokyklai. Su mokyklos bendruomene ruošimės švęsti Mokytojo dieną. Spalio pabaigoje planuojame išvyką su talentingiausiais mokiniais į tarptautinį muzikantų konkursą Budapešte bei Vienoje. O ateinantį pavasarį organizuosime mūsų tradicinį konkursą jauniesiems akordeonistams "Ascoltate". Tai bus jau 13-asis konkursas, kuris vyksta kas dvejus metus.


Kas? "71st COUPE MONDIALE" ATIDARYMO KONCERTAS. Dalyvauja Laimonas Salijus (akordeonas), VDU kamerinis orkestras (vyr. dirigentas Jonas Janulevičius).

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? rugsėjo 25 d. 19 val.


Kas? AKORDEONO VIRTUOZŲ VARŽYBOS. "Variete" muzikos konkurso perklausa (I turas).

Kur? VDU didžiojoje salėje (S.Daukanto g. 28)

Kada? rugsėjo 26 d. 18 val.


Kas? "70 COUPE MONDIALE" nugalėtojo koncertas. Vladimiras Stupnikovas (akordeonas, Rusija).

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? rugsėjo 27 d. 20 val.


Kas? AKORDEONO VIRTUOZŲ VARŽYBOS "Variete" muzikos konkurso perklausa (II turas).

Kur? VDU didžiojoje salėje.

Kada? rugsėjo 28 d. 18 val.


Kas? "71st COUPE MONDIALE" konkurso nugalėtojų koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? rugsėjo 29 d. 19 val.


Kas? PASAULIO AKORDEONISTŲ ORKESTRO KONCERTAS.

Kur? VDU didžiojoje salėje.

Kada? rugsėjo 30 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių