Kauno fotoklubas pristato didžiausią Lietuvoje cianotipiją

Festivalyje „Dizaino savaitė“ Kauno fotoklubo nariai pristato didžiausią Lietuvoje cianotipiją.

„Dizaino savaitė“ – festivalis,  kuris vyksta jau vienuoliktus metus didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Telšiuose. Festivalio metu įvairių sričių menininkai kviečiami sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, apsilankyti parodose, semtis žinių ir jomis dalintis tarptautinėse konferencijose ir įvairiuose renginiuose, kurie skirtingose Kauno miesto erdvėse vyks gegužės 2 - 8 dienomis.

Kauno fotoklubo narys fotografas Regimantas Meilutis jau kurį laiką gilinosi į cianotipijos – vienos seniausių fotografinių technikų – paslaptis. Kilusia idėja sukurti didelio formato cianotipijos darbą pasidalino su savo bendraminčiais iš Kauno fotoklubo. Iššūkis buvo priimtas. Klubiečių cianotipijos projektas tapo „Dizaino savaitės“ dalimi.

Cianotipija – fotografijos technika, kai negatyvas eksponuojamas ant popieriaus ar kt. medžiagos, padengtos amonio geležies citratu ir kalio heksaciano feriatu. Šių cheminių medžiagų pagalba išgaunamas monochrominis mėlynos spalvos atspaudas. Cianotipija išrasta XIX a., tuo metu ji naudota reprodukcijoms, meninei fotografijai. Taikomas ir fotogramos metodas: daiktai dedami ant chemikalais padengtos medžiagos lakšto ir eksponuojami šviesoje. Su šia itin reta technika yra datuojamas fotografijos atsiradimas. Tiek Lietuvos, tiek užsienio fotografijos kontekste su šia technika dirba nedaugelis fotografų.

Tai vienas iš gyviausių viešojo meno projekto pavyzdžių, kai fotografijos atspaudai puošia išorines Kauno miesto pastatų erdves.

Projekto metu buvo organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, kai fotografai Kristina ir Regimantas Meilučiai, Kauno fotoklubo pirmininkė fotografė Kristina Valasevičienė, Erlandas Kėvalas, Kęstutis Sutkaitis, Giedrius Klinavičius ir kiti klubo nariai seniausią fotografijos techniką panaudojo šiuolaikinio meno proceso įgyvendinimui ir įprasminimui. Projekto įgyvendinimo metu daugelis fotografijos mylėtojų dalyvavo fotografų suruoštame performanse. Tai vienas iš pavyzdžių, kai į meno projektą įtraukiamas ir žiūrovas, ir fotografas.

Projekto rezultatą bus galima pamatyti jau šį pirmadienį. Darbas bus eksponuojamas „Dizaino savaitės“ metu ant buvusio Kauno pieno centro pastato (Laisvės al. 55).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių