Kauno dramos teatras kviečia į susitikimą su aktoriumi V. Anužiu ir knygos apie jį pristatymą

Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) „Rūtos“ salėje balandžio 13 d., ketvirtadienį, 18 val. vyks susitikimo vakaras su aktoriumi Vytautu Anužiu ir  Elvinos Baužaitės knygos „Tiesos vertikalė“ pristatymas.

Renginį moderuos aktorius Andrius Gaučas, dalyvaus Vytautas Anužis, teatrologė  Daiva Šabasevičienė, NKDT vadovas Egidijus Stancikas, aktorė Agnieszka Ravdo, „Dramos klasės“ aktorės Akvilė Eglinskaitė, Rita Pociūtė ir pianistas Natanas Bairakas. Įėjimas į renginį laisvas.

Elvinos Baužaitės knyga apie Vytautą Anužį „Tiesos vertikalė“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) yra meno asmenybės biografija ir aktoriaus kūrybinės esaties manifestas, apimantis žmogaus formavimąsi, ugdymo pamatą ir skirtingų teatro meno elementų bei įvairių teatrinių patirčių visumą.

Vytautas Anužis – vienas žymiausių ir svarbiausių Lietuvos teatro aktorių, jo sukurti vaidmenys – tai buvimas tiesos vertikalėje, kai, paties Vytauto Anužio žodžiais, „neri į gylį, kad suvoktum praeitį, atvedusią į šiandieną; tada kyli ir kentėdamas tiesiesi į ateities aukštį, nes tiki, kad tiesa yra ten. Svarbiausia, kad būtų tiesa. Ir kad būtų įdomu. Privaloma suderinti šiuos du dalykus. Būtent – pristatyti tiesą teatre; nepaisant visko, tai – mano žemė.“

Teatrologė Daiva Šabasevičienė teigia: „Galybė mažesnių, didesnių ir pačių sunkiausių vaidmenų suteikė saugumo jausmą ne tik Vytautui Anužiui, bet ir mums, galintiems per šio aktoriaus–vaidmens–personažo kelią pažinti teatro meną. Kiekvienas naujas Vytauto Anužio vaidmuo tai atviras dialogas su dabartimi, jis nepaliaujamai kuria šių dienų žmogaus atvaizdą.“

Nacionalinio Kauno dramos teatro scenoje Vytautas Anužis įkūnija Nataną Išmintingąjį režisieriaus Gintaro Varno spektaklyje „Natanas Išmintingasis“, sukurtame pagal to paties pavadinimo Gottholdo Ephraimo Lessingo pjesę. Natano Išmintingojo vaidmuo įvertintas „Auksiniu scenos kryžiumi“, apdovanotas „Fortūnos“ statulėle. Nuo 2017-ųjų rodomas spektaklis turi ištikimą gerbėjų ratą, kas kartą surenka pilną žiūrovų salę.

2019-aisiais Gintaro Varno sukurtame spektaklyje „Sombras“ pagal Luigi Pirandello pjesę „Šeši personažai ieško autoriaus“ ir Frederico Garcíos Lorcos tekstus Vytautas Anužis įkūnija Tėvo ir Sokrato šešėlio personažus. Tėvo vaidmuo, apdovanotas „Fortūnos“ statulėle, itin daugialypis, daugiabriaunis, žadina minčių slinktis, prasmines atodangas, į kurias aktorius kas kartą noriai leidžiasi ir drauge vedasi žiūrovus.

Kviečiame visus į susitikimo vakarą, klausantis renginio dalyvių minčių, kalbantis apie aktoriaus esatį, žmogiškąsias patirtis, meistriškumą, būtį tiesos vertikalėje teatro kūrybos žemėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
paties Vytauto Anužio žodžiais, „neri į gylį, kad suvoktum praeitį, atvedusią į šiandieną; tada kyli ir kentėdamas tiesiesi į ateities aukštį, nes tiki, kad tiesa yra ten. Svarbiausia, kad būtų tiesa. Ir kad būtų įdomu. Privaloma suderinti šiuos du dalykus. Būtent – pristatyti tiesą teatre; nepaisant visko, tai – mano žemė.“ Kažkoks nerišlus minčių kratinys... Mūsų prezid. irgi gyrėsi, kad nėrė tai nėrė į Sąjūdį 1989m , ir išnėrė 2023m...

nu niekaip

nu niekaip portretas
stancikas neapsieina be zydu ir geju
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių