Kaune sezoną pradėjusius vandens motociklininkus Nemunas „pavaišino“ galinga srove, vėju ir bangomis

  • Teksto dydis:

Kaunas paskelbė šių metų Lietuvos vandens motociklų sporto sezono startą.

Kasmetine tradicija tapusios lenktynės „Kaunas Jet“ suteikė progą mėgėjams ir profesionalams išbandyti tarpusavio jėgas Nemune. Azartiškos kovos pirmiausia užvirė slalomo trasoje, o tikrą desertą žiūrovams ir ištvermingiausiems dalyviams pateikė ištvermės rungtis – Enduro. Čia pilotai be sustojimo suko ratus lygiai pusę valandos.

Mėgėjai susirungė su profesionalais

„Šių lenktynių idėja – sudaryti lygiavertes sąlygas vandens motociklų entuziastams, mėgėjams palenktyniauti vienoje trasoje su šio sporto profesionalais. Vieniems tai geras apšilimas prieš prasidedantį sezoną, o kitiems unikali galimybė išmokti šį tą naujo. Prisidedant Kauno miesto savivaldybei, renginys visiems dalyviams bei žiūrovams – nemokamas. Slalomo rungčiai parūpinome net ir vandens motociklą bei visą reikiamą ekipuotę – beliko tik kovoti dėl trofėjų ir rėmėjų įsteigtų prizų“, – pasakojo kasmetinio renginio organizatorius Mindaugas Mačiulaitis.

Tarp beveik pusšimčio dalyvių sulaukta ir svečių iš svetur – Ukrainos bei Latvijos atstovų.

Slalomo disciplinoje dalyviai suskirstyti į 8 skirtingas klases. Keturiose iš jų visi išbandė savo meistriškumą lenktyniaudami tuo pačiu „Sea-Doo Spark“ modelio vandens motociklu. „Spark moterų“ kategorijoje pergalę pelnė Rugilė Krampaitė, „Spark mėgėjų“ gretose – Nerijus Jurkonis, „Spark Sport“ – Aurimas Ridikas.

Lietuvos čempiono titulą savo trofėjų kolekcijoje jau turintis latvis Ričardas Fuksas #73 šiemet perkopė ant galingesnės technikos ir čia iškart sezoną pradėjo laimėjimu „Runabout Novice“ klasėje – tiek slalome, tiek ir Enduro lenktynėse. Jo brolis Rolands Fukss buvo nepralenkiamas stovimais vandens motociklais plaukusių jaunuolių klasėje „Ski GP“.

Tarp patyrusių sportininkų „Runabout GP2“ klasėje visus varžovus pranoko Egidijus Kirilevičius #13, o pačių galingiausių vandens motociklų kategorijoje „Runabout GP1“ šįkart nepralenkiamas buvo Nerijus Stašinskas.

Naujove šių metų slalomo lenktynėse tapo specialiai jauniesiems talentams skirta „Spark jauniai“ klasė, kurioje pirmuoju bandymu pergalę išplėšė Ukrainos atstovas Volodymyras Kaliuzhnyi.

Prognozuoja ypač aktyvų sezoną

Tikra renginio kulminacija tapo pusės valandos trukmės Enduro lenktynės. Jose savo ištvermę demonstravo atitinkamai pagal savo pajėgumą ir techniką į keturias grupes suskirstyti dalyviai. „Runabout GP4“ (identiški „Sea-Doo Spark“ vandens motociklai) klasėje nugalėjo kaunietis Ernestas Burkšaitis. Dvitakčių retro motociklų GP3 klasėje – taip pat Kaunui atstovaujantis Dovydas Bielikas.

Tuo metu tarp galingiausiųjų „Runabout Novice“ klasėje konkurentams vilčių nepaliko minėtasis „braliukas“ Ričardas Fuksas“ iš Latvijos, o patyrusių ir tituluotų profesionalų gretose „Runabout Pro GP“ šįkart pergale džiaugėsi Audrius Piktys, galutinėje rezultatų rikiuotėje aplenkęs trasoje klydusius ir dėl to baudas pelniusius tris varžovus.

„Kaunas tapęs ne tik Europos kultūros, bet ir vandens motociklų sostine. Tikrai malonu kiekvienus metus pradėti čia, unikalioje vietoje – dviejų didžiausių upių santakoje. Esame dėkingi miestui už prisidėjimą populiarinant mūsų sportą. Tokiomis varžybomis mes galime pritraukti naujų veidų ir toliau jį vystyti.

Šis sezonas bus tikrai pakankamai intensyvus – gausus būrys lietuvių planuoja dalyvauti ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje arenoje – Europos bei pasaulio čempionato lenktynėse. Ypač džiugina didėjančios vaikų gretos – ateina ateities kartos, kurios leis mums ateityje toliau augti“, – akcentavo Lietuvos vandens motociklų sporto federacijos prezidentas Tomas Gurkšnys.

Lenktynių maršrutas – visoje Lietuvoje

Sraunus upės vanduo, stipraus vėjo sukeltos bangos ir protarpiais pratrūkdavęs lietus tapo papildomu iššūkiu įprastai ramesniuose vandens telkiniuose besivaržantiems lenktynininkams.

Maža to, organizatoriai pastebi, kad ši lenktynių vieta yra išskirtinė ir unikali visos šalies mastu, mat čia suteka dvi didžiausios Lietuvos upės. Neries ir Nemuno santaka sukuria papildomas sroves, dėl kurių ne vienam „Kaunas Jet“ lenktynių dalyviui teko kristi nuo motociklo ir savo kūnu „pamatuoti“ dar neįšilusio upės vandens temperatūrą.

„Nors oras žiūrovams galėjo pasirodyti ir ne toks palankus, bet mums dėl to net smagiau – bangos, priešvėjis ir ta srovė davė savo. Pats išbandžiau Nemuno vandenį slalome nukritęs nuo motociklo, nors pats buvau perspėjęs kitus, kad tame posūkyje reikia būti itin atsargiems“, – po varžybų įspūdžiais dalijosi praėjusių metų Lietuvos čempionu tapęs ir metų sportininko titulą pelnęs Mindaugas Jačiauskas.

„Kaunas Jet“ – neįskaitinės lenktynės, skirtos populiarinti vandens motociklų sportą Lietuvoje. Greta patyrusių ir tituluotų šio sporto profesionalų prie starto linijos čia kaskart laukiami ir pradedantieji entuziastai bei visiški naujokai. Lietuvos vandens motociklų sporto federacijos prezidentas Tomas Gurkšnys džiaugiasi, kad šių metų lenktynių sezone dalyvių gretas planuoja papildyti ir penki vaikai.

Pasak organizatorių, tokia įžanga tapo geru atspirties tašku visam įsibėgėjančiam sezonui. Lietuvos vandens motociklų sporto 2022-ųjų kalendoriuje suplanuotų varžybų geografija kiekvienais metais aprėpia vis didesnę šalies dalį. Gegužės pabaigoje Kauno mariose pasidėsiantis oficialių lenktynių maršrutas šiemet drieksis pro Birštoną, Visaginą, Kupiškį ir rugsėjo gale pasieks finišo tiesiąją vėl sugrįždamas į simboliniu uostu tapusią laikinąją sostinę.

Organizatoriai dėkoja Kauno m. savivaldybei, UAB „Moto marine“, „Franke“, „Beaster scooter“ ir kitiems, padėjusiems surengti šį renginį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Reikia iš viso uždrausti tokias varžybas ir dar tokiu metu kai peri paukščiai iš ikrų ritasi varliagyviai žuvys, tai kodėl draudžiama naudoti valtis su vidaus degimo varikliais? Jei jau saugome gamtą tai ją saugokime visais būdais.

Nesportininkas

Nesportininkas portretas
Ar yra kur nors Kaune normalus, be jokių ten kapeikų privažiavimas prie vandens nusileisti savo laivelį ir pasiimti jį kokiu nenumatytų atveju ? Kiek ieškojau-NĖRA.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių