Jaunoji kino aktorė Eila: mama premjeros laukia labiau nei aš

Pusryčiai jaukiuose namuose. Mama ant stalo padeda lėkštę ką tik iškeptų blynų, o dešimtmetė šviesiaplaukė dukra pradeda juos valgyti. Saulės šviesa jaukiai apšviečia virtuvę. Namuose tvyro harmoninga ryto atmosfera, kurią šaižiai pertraukia riksmas: "Stop! Darom dublį!"

Grimuotoja prilekia pudruoti mamos ir dukros veidų, o režisierė trumpomis pastabomis pakomentuoja aktorių veiksmus. Viskas prasideda iš naujo. Dukrai ant stalo patiekiama dar viena lėkštė blynų, po jos – dar viena, ir dar viena.

Paklausus apie pirmąją filmavimo dieną Eila, dabar jau dvylikos metų paauglė, suvaidinusi dukrą režisierės Linos Lužytės filme "Amžinai kartu", prisimena tik nesibaigiančias porcijas blynų.

Sunkiausia – vaidinti emocijas

Eila Grybinaitė gyvena kartu su gausia šeima netoli Kauno esančioje sodyboje. Ji turi dvi seseris ir vieną broliuką bei palaikančius ir mylinčius tėvus. Vieną dieną Eilos mama Elena tėvų portale aptiko kvietimą filmuotis ir apie jį užsiminė Eilai: "Grįžau iš mokyklos ir mama paklausė, ar aš norėčiau filmuotis, pagalvojau – gal ir nieko."

Gavusi dukros sutikimą, Elena nusiuntė jos nuotraukų ir aprašymą, vėliau viena atranka sekė kitą, kol galiausiai šeima sulaukė naujienos, kad Eilą atrinko kurti dukros vaidmenį  debiutiniame L.Lužytės filme.

Paklausus, ar buvo sudėtinga išgyventi įtemptą filmavimosi procesą, mama ir dukra pateikia labai skirtingus atsakymus. Eilai viskas buvo paprasta: "Kelies, pusryčiauji, važiuoji į filmavimo aikštelę, pakeliui prisnaudi, vėliau grimuojiesi, rengiesi, ir marš į aikštelę."

Vienintelis sudėtingas momentas, anot Eilos, buvo prieš kamerą demonstruoti įvairias emocijas. Pati Eila teigia, kad gyvenime patiria tik laimingas akimirkas, todėl, gavus užduotį būti piktai, teko gerokai pasistengti, kad rezultatas atitiktų kūrybinės komandos lūkesčius. Savo vaidinamą personažą ji apibūdina taip: "Tai tiesiog mergaitė, kuri bando atkreipti dėmesį į save, ji nenori iš tikrųjų pakenkti, bet daro viską, kad būtų neva negera."

Išskirtinis dėmesys vaikui

Eilos mama Elena prisimena, kad pirmiausia norėjo būti tikra, kad filme nebus scenų, kuriose nedera vaidinti vaikui. Pakvietus Eilą į filmą, jos šeimai buvo duotos perskaityti tik tos scenarijaus dalys, kuriose yra Eilos vaidmuo.

"Pakalbėjusi su prodiusere ir režisiere nebemačiau kliūčių, kodėl Eila neturėtų vaidinti", – pasakojo moteris. Abejonės galutinai pradingo, kai Elena susipažino su moterimi iš aktorių atrankos agentūros, kurios pareigos buvo leisti laiką su Eila filmavimo aikštelėje.

"Mane labai teigiamai nustebino šios moters darbas. Ji kaip psichologė aiškindavo Eilai apie tai, kuo skiriasi kinas ir realybė. Stengėsi paaiškinti, kad ne viskas kine vyksta taip, kaip gyvenime, o neigiamų veiksmų, kurių imasi Eilos personažė, gyvenime kartoti nereikėtų", – prisimena Elena.

Aktorystė – tik laisvalaikiu

Eila tikina, kad mielai vaidintų kine dažniau, tačiau tik laisvalaikiu: "Nežinau, ar galėčiau dirbti aktore. Suvaidini vieną kartą ir gauni atlyginimą, tačiau nežinai, kada kas kitas tave pakvies. Atsitiks taip, kad nebebus pinigų ir ištiks krizė."

Daug mielesnės Eilai – alternatyvios darbo perspektyvos. Ji norėtų turėti tokią profesiją, kuri neprikaustytų jos prie darbo vietos ar kažkieno sukurto darbo grafiko.

Idealiausia būtų keliauti, mėgautis gamta ir dirbti, kur ir kada širdis geidžia: "Norėčiau būti "YouTube’re" arba tinklaraštininke. Kurčiau DIY (pamokos, kaip pasidaryti kažką savo rankomis, – aut. past.) arba "life hack" (trumpi vaizdo klipai, kuriuose dalijamasi praktiškais patarimais, – aut. past.) filmukus. Tik reikia rasti, kas juos žiūrės."

Kine užfiksavo vaikystę

Pastaruosius porą metų artimieji ir draugai vis pasmalsaudavo, kada bus galima pamatyti filmą. Eilos šeima juostą "Amžinai kartu" išvydo dar prieš premjerą, jaukiai įsitaisę priešais kompiuterio ekraną.

Elena neslepia: filmą jai buvo žiūrėti sunku, nes visą dėmesį skyrė Eilai ir tai, kaip stipriai ji ūgtelėjo per nuo filmavimo prabėgusį laiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių