Jaunieji atlikėjai dalijosi Kalėdų muzikos džiaugsmais

Kauno valstybinėje filharmonijoje vyko Juozo Naujalio muzikos gimnazijos kalėdinis koncertas, kaip ir kasmet, subūręs muzikos mylėtojus, menininkus, žodžio meistrus – visus, kurie jautrūs grožiui ir gėriui.

Įvertinimai už aktyvumą

Kalėdos – šventė, siejama su didelių troškimų išsipildymu, norų ir tikslų įgyvendinimu, svajonėmis, netikėtais atradimais, dar vadinamais stebuklais. Į kiekvienus namus beldžiasi laimė – maža ar didelė, čia jau priklauso nuo norų ir laukimo. Nebūna, kad Kalėdos praeitų pro šalį nepalikusios jaukumo kiekvieno širdyje. O muzika? Tuo laikotarpiu ji ypatinga, nes užburia sielą ir sklaido po erdves paslaptingą esmę.

Muzika pajėgi atverti visas dvasines gilumas ir nešti grožį iš vieno žmogaus širdies į kito. Ji padeda apkabinti tą, kuris buvo ne taip labai mylėtas. Muzika skverbiasi ten, kur nepasiekia net žmogiškieji jausmai.

Mokytojos Beatričės Sankauskaitės vestą koncertą pradėjęs gimnazijos direktorius Raimundas Simanavičius, pasveikinęs bendruomenę, linkėjo viltingų metų ir 43-iosios laidos absolvento Manto Šukevičiaus įsteigtomis premijomis apdovanojo II a klasės mokines Ameliją Lapinskaitę, Kamilę Palekauskaitą ir IV a  klasės mokinę Gabrielę Santockytę. Merginos dalyvavo įvairiuose konkursuose ir garsino gimnaziją.

Šiame koncerte A. Lapinskaitė klarnetu ir K. Palekauskaitė fortepijonu atliko F. Poulenco Sonatos klarnetui ir fortepijonui trečiąją dalį (mokyt. Vitalius Žemaitis ir Birutė Kumpikienė). Dvyliktokė G. Santockytė džiugino atliekama H. Wieniawskio Koncerto smuikui D-dur op. 22 antrąja dalmi (koncertmeisterė Diana Žemaitė, mokyt. Ramunė Bandzaitytė-Kalėdienė). Kartu su bendraklasėmis Karolina Stonyte (fortepijonas) ir Paulina Banaityte (smuikas) ji atliko M. Moszkowskio Siuitos dviem smuikams ir fortepijonui Op. 71 trečiąją dalį (kamerinio ansamblio mokytoja Daiva Povilaitienė).

Vitos Kučinskienės nuotr.

Šventės dvasia

Žymaus amerikiečių muzikos pedagogo ir fortepijoninės muzikos kūrėjo W. Gillocko kūrinį „Paskutinis pavasaris“ klausytojams dovanojo trečios klasės mokinys Augustas Šarakauskas (mokytoja Ieva Benetienė). Kalėdinis džiaugsmas apėmė susirinkusiuosius pasigirdo P. Čaikovskio „Šokio“ iš baleto „Gulbių ežeras“ garsams. Kūrinį atliko dvyliktokė Gabija Simutytė (koncertmeisterė D.Žemaitė, mokytoja R. Bandzaitytė-Kalėdienė). Klasikinio baleto šedevras „Gulbių ežeras“ laikomas vienu gražiausių pasaulio baletų. Skaudi meilės istorija išsiliejo muzikos garsais ir nuvilnijo per visų sielas. Mylėti gražu, bet prarasti, netekti – tragiška. Kas geriau gali atskleisti sielos virpesius, jeigu ne muzika? Net ir netektis turi savo kainą: mylėti nuoširdžiai yra vertybė, pasaulio turtas. Jeigu kartą meilė įeina į širdį, ji lieka amžinai: ar gyvastimi, ar skauduliu, bet lieka.

W. Gillocko „Valsą–etiudą“ atliko 7 b klasės mokinė Ugnė Vaičekauskaitė (mokytoja Aušra Klovaitė-Berezinienė), F. Liszto pjesę „Ženevos varpai“ – I a gimnazijos klasės mokinė Meda Siliūtė (mokytoja B. Kumpikienė), F. Kuhlau Grand trio dviem fleitoms ir fortepijonui op. 119 pirmąją dalį atliko IVa gimnazijos klasės mokinės Akmėja Čyžaitė ir Faustina Moseičiuk (koncertmeisterė Loreta Haidari, mokytoja Gailė Markevičienė).

Pirmoji koncerto dalis baigta J. Brahmso Scherzo c-moll smuikui ir fortepijonui, kurį atliko III a gimnazijos klasės mokinės Austina Mažeikaitė (smuikas) ir Julija Rockina (fortepijonas); mokytojos Ilona Klusaitė ir B. Kumpikienė.

Nuotaikingas repertuaras

Antroji kalėdinio koncerto dalis žiūrovams dovanojo linksmą nuotaiką ir pripildė sielą nuostabaus grožio emocijų. Styginių orkestras (vadovė Oksana Tunevič, koncertmeisterė Eglė Kirkaitė) atliko C. Saint-Saenso pjesę „Gulbė“ iš siuitos „Žvėrių karnavalas“ ir M. McLean „Mažąjį fandango“. Kompoziciją iš kino filmo „Karibų piratai“ garso takelio atliko jungtinis Juozo Naujalio muzikos gimnazijos ir VDU muzikos akademijos simfoninis orkestras (vadovas ir dirigentas Jonas Janulevičius).

Linos Kairaitytės dainą „Kalėdos čia“ (žodžiai ir muzika autorės) atliko solistai Rojus Bukauskas (8 a klasė), Gustas Grigaras (II a  klasė), Augustė Kustaitė (7 a klasė), mišrus choras „Cantica“ (vadovas R. Daugėla, chormeisterės Beatričė Sekonaitė ir Daria Goda Barkauskaitė, koncertmeisterė Aušra Gelusevičienė) ir jungtinis gimnazijos ir VDU muzikos akademijos simfoninis orkestras (vadovas J. Janulevičius, dirigavo R. Daugėla).

Vitos Kučinskienės nuotr.

Šventė baigta tradicine Kalėdų siuita „Džiaugsmas šiandien“, „Baltos Kalėdos“, „Džiaugsmingų baltų Kalėdų“ . Atliko Aušra Gelusevičienė (fortepijonas), mišrus choras „Cantica“ (vadovas R. Daugėla) ir jungtinis simfoninis orkestras (vadovas J. Janulevičius). Dirigavo Danas Katilius (7 b klasė), Gabija Šinkūnaitė (III a klasė), Gustas Grigaras (II a klasė).

Baltas gruodžio vakaras jau skendėjo tyloje, o muzika gėrėsi į erdvę ir sklaidėsi po žiemišką gamtos peizažą. Kalėdinis džiaugsmas ardo nerimą ir nesklandumus, suburia žmones ir duoda progą kurti. Įkvėpimas pagauna menininką ir jis atveria savo sielai duris į grožio paslaptis. Artėjant Kalėdoms verta pasirinkti šių muzikos perliukų ir parsinešti į namus, kad būtų jauku laukti didžiojo stebuklo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių