E. Montvidas: svarbiausia, kad Pažaislio festivalis įvyks, ir muzika perskros pandeminę tylą

Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai jau skelbia, kokia ateinančią vasarą bus ši melomanų laukiama šventė, – ir nauja, ir klasikinė.

Tiek laiko patikrinta klasika, tiek naujais, netikėtais projektais savo gerbėjus pasiruošęs džiuginti 26-asis Pažaislio muzikos festivalis prasidės birželio 18-ąją įspūdingos Giacomo Puccini operos „Vilisės“ koncertiniu atlikimu su naujuoju šio festivalio meno vadovu, pasaulinį pripažinimą pelniusiu tenoru Edgaru Montvidu.

„Pirmoji ir džiugiausia žinia Pažaislio muzikos festivalio gerbėjams yra ta, kad festivalis įvyks! Ir tai yra svarbiausia. Muzika perskros pandeminę tylą, kuri, esu tikras, visiems pabodo ir pripildė sielas tuštuma. Tad laikas tą tuštumą užpildyti tauriais garsais, kurių šiemet Pažaislio festivalyje bus pilna.

Edgaras Montvidas. M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Man šiųmetis festivalis taip pat ypatingas, ne tik todėl, kad pats pasirodysiu jo pradedamajame bei baigiamajame koncertuose, bet ir dėl to, kad pakviestas ir džiugiai sutikęs tapau šio festivalio naujuoju meno vadovu. Naujos pareigos bei nemenka atsakomybė eis koja kojon su mano kaip solisto karjera, ir šios dvi veiklos, esu tikras, puikiai papildys viena kitą“, – sakė naujasis Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas operos solistas Edgaras Montvidas.

Muzika perskros pandeminę tylą, kuri, esu tikras, visiems pabodo ir pripildė sielas tuštuma. Tad laikas tą tuštumą užpildyti tauriais garsais, kurių šiemet Pažaislio festivalyje bus pilna.

Anot Festivalio direktorės Giedrės Mikaitienės, 26-asis Pažaislio muzikos festivalis publiką pasitinka atsinaujinęs, pristatantis daugiau nei 30 programų, labiau struktūrizuotas ir pasirinkęs iškalbingą moto: „Nauja. Klasika“.

„Kas yra nauja? Tai – kas dar negirdėta, ką tik sukurta arba pateikta nauja forma. O kas yra klasika? Tai, kas išlieka per amžius, patikrinta laiko ir niekuomet nepraranda paklausos. Šiuo principu paremta visa 26-ojo Pažaislio muzikos festivalio programa“, – patikina G. Mikaitienė.

Tradiciškai, laiko patikrintos klasikos gerbėjus Pažaislio muzikos festivalis pakvies į didžiuosius simfoninės muzikos koncertus Pažaislio vienuolyno kieme, – čia vyks net 5 festivalio koncertai. Preciziškumo, idealios akustikos ir pajautimo reikalaujantys projektai, muzikos gurmanus sukvies į Kauno valstybinės filharmonijos salę. O svaigiomis melodijomis ir pulsuojančiais ritmais klausytojus džiuginančios programos skambės neįpareigojančioje Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodo rožyno aplinkoje.

Naujų potyrių ir išraiškos formų ieškančius klausytojus šiais metais Pažaislio muzikos festivalis nudžiugins publikos pripažinimą jau pelniusiais šiuolaikinio meno projektais. Festivalio publika turės unikalią galimybę vėl gyvai išgirsti „auksinės“ Venecijos bienalės trijulės – kauniečių Linos Lapelytės, Vaivos Grainytės ir Rugilės Barzdžiukaitės – pirmą bendrą projektą šiuolaikinę operą „Geros dienos!”. Apie kasininkių likimus pasakojančios operos premjera įvyko lygiai prieš dešimtmetį, todėl simboliška paminėti šią gražią sukaktį autorių gimtojo miesto scenoje.

Klaipėdiečių „Šeiko šokio teatro“ ir garsaus danų choreografo Palle Granhøj šokio ir gyvos violončelių muzikos spektaklis pagal Maurice'o Ravelio muziką „Boléro-Extended“ bus dar vienas naujos klasikos akcentas 26 Pažaislio muzikos festivalio programoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių