Derliaus šventė Raudondvaryje vilios ne tik gardumynais

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį Raudondvario dvaras vilios rudens gėrybėmis, dainomis ir šokiais – čia vyks tradicinė Kauno rajono bendruomenės šventė „Rudens sambariai 2015“.

Sambarių pavadinimas mena senas baltiškas tradicijas, kai rugsėjo pabaigoje, per rudens lygiadienį, mūsų protėviai džiaugdavosi derliumi, vaišindavosi alumi, taip garbindami  Alutinį, o kitai dievybei – Žemininkui – aukodavo gyvulių.

Pakaunės ūkininkai stengiasi puoselėti senąsias tradicijas, tačiau dėl praktinių sumetimų rudens lygiadienį švenčia šiek tiek anksčiau, kai lietus dar ne taip merkia ir galima pasidžiaugti geresniais orais.

Šiemet visos 25 rajono seniūnijos stengsis kuo išradingiau pristatyti šių metų derlių ir savo krašto privalumus, rengs pramogas.

„Rudens sambariai“ yra visos bendruomenės šventė, tačiau daugiausia dėmesio joje skiriama žemdirbiams. Kauno rajono vadovai apdovanos gražiausiai tvarkomų sodybų konkurso nugalėtojus, aktyviausius, bendruomeniškiausius ūkininkus.

Sambariai tradiciškai atskleidžia kolektyvinį alaus gaminimo būdą ir vartojimą. Šiemet sambarių alų, sunešę po saują visų rūšių grūdų, pagamino neveroniškiai. Šio ypatingo gėrimo statinaitė putos „Juodojo gandro“ palapinėje.

Dvare bus galima paragauti kaimiškų sūrių, naminės duonos, medaus, skilandžių, dešrų, kitų gardumynų. Šventės globėjas meras Valerijus Makūnas su žmona Aurelija svečius vaišins specialiu troškiniu.

Savo išmonę rodys ne tik ūkininkai, amatininkai, saviveiklininkai, bet ir TV projekto „Virtuvės mitų griovėjai“ komanda. Bus gaminami ledai su azote keptais pieno trupiniais ir aviečių antpilu, kiti gardėsiai.

Dvaro parke vyks šeimų sporto turnyrai, liaudiški žaidimai. Vėliau nugriaudės grupės „Rondo“ ir Vytauto Šiškausko koncertas.

Šventės pradžia – 12 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių