Festivalyje „Cirkuliacija‘21“ – cirkas, įkvepiantis santykių harmoniją

Ar, išbuvę tiek laiko izoliacijoje, vis dar mokame bendrauti? To klausia Ispanijos šiuolaikinio cirko trupė Compañía de Circo "eia", su kuria bus galima susipažinti šį savaitgalį tarptautiniame profesionalaus šiuolaikinio cirko festivalyje "Cirkuliacija‘21". Keturi akrobatai supermenai energingame "inTarsi" pasirodyme įkvėps patirti nuostabą ir džiaugsmą prisimenant, kas yra gyvas tarpusavio bendravimas.

Stiprybė – skirtumai

Trupės pavadinimas Compañía de Circo "eia" žymi prancūzišką frazę, kurią į lietuvių kalbą išverti būtų galima kaip "nenumatyti skrydžiai harmonijoje". Trupė įsteigta 2009 m., per tą laiką savo pasirodymus pristatė daugelyje šalių (vien pirmąjį darbą parodė 150 kartų dvylikoje šalių). Spektaklis "inTarsi" buvo įvertintas ne vienu svarbiu apdovanojimu.

Trupės nariai teigia, kad mūsų laikmečiu skirtumai dažnai vertinami kaip problemos, tačiau jiems skirtumai – stiprybė ir atradimo šaltinis, kuris juos sutelkia bendram kolektyviniam darbui.

Trupės pasirodymuose atlikėjai neatsiejami vienas nuo kito, jie siekia sukurti visumą iš skirtingų patirčių ir vaizdinių. Toks yra ir pasirodymas "inTarsi", kurį kūrėjai kuria tarsi dėlionę. Pats pavadinimas koduoja itališką žodį "intarsio", apibūdinantį ypač Renesanso laikais išpopuliarėjusį medinį stalą, kuris būdavo puošiamas kitos medienos (kartu ir kitos spalvos) dalelėmis.

Tyrinėjame santykį tarp kolektyvinės ir individualios patirčių. Greta įspūdingos akrobatikos norime perteikti ir šią šiandieniame pasaulyje aktualią temą.

Spektaklyje naudojama į šio tipo stalą panaši konstrukcija, kuri veiksmo metu yra išardoma ir dėliojama iš naujo, jos dalelėms kuriant naujas kompozicijas.

"Tai metafora, taikliai perteikianti tai, kas nutiko mums: esame vienos dėlionės dalelės ir bandėme sujungti vienas kito skirtingas patirtis siekdami sukurti trupę. Šiuo žodžiu galima apibūdinti kelionę, į kurią per pasirodymą leidžiasi keturi akrobatai. Save vadiname žmonių cirku, kadangi fokusuojamės į žmones ir jų tarpusavio santykius. "inTarsi" tyrinėjame santykį tarp kolektyvinės ir individualios patirčių. Greta įspūdingos akrobatikos norime perteikti ir šią šiandieniame pasaulyje aktualią temą", – pasakojo vienas pagrindinių trupės steigėjų ir kūrėjų Fabrizio Giannini.

Kitoks bendravimo modelis

Dar vienas iš "eia" trupės kūrybos bruožų – reflektuoti tai, kas vyksta šiuolaikinėje visuomenėje, ir įkvėpti žiūrovus imtis permainų.

Nors "inTarsi" premjera įvyko prieš penkerius metus, spektaklio tema tapo tik aktualesnė. Šiandien, kai izoliacija stipriai apribojo galimybę keliauti, susitikti, turėti bet kokį gyvą kontaktą, bendravimas tapo ypač aktualia tema. Šiuo pasirodymu siekiama tarsi priminti tai, ką reiškia tarpusavio bendravimas, kad po truputį sugrįžtume prie visavertės komunikacijos.

"Negalime gyventi be kontakto su kitais. Priešingu atveju sužvėrėtume. Visi vienaip ar kitaip esame vieniši, bet galiausiai suprantame, kad ne tiek daug ir skiriamės nuo aplinkinių. Kartais atsiduriame minioje, bet pasijuntame atskirti, o kartais, būdami vieni, jaučiamės apsupti visko, ko mums reikia. Mums įdomu tyrinėti nuolatinę žmonių santykių transformaciją: susitikimus, nesupratimo, komplikacijos ir vienatvės momentus", – teigia "inTarsi" kūrėjai.

Galvodami apie tai, kas šiandien vyksta ir kaip būtų galima bendromis jėgomis viską pakeisti, trupės nariai kiekviename savo pasirodyme siekia pasidalyti pozityviomis idėjomis. Pasak jų, šiuolaikinis cirkas neabejotinai gali keisti žmones. Tuo trupė įsitikino per savo dvylika veiklos metų, per kuriuos galėjo stebėti, kaip cirkas keičia ne tik juos pačius, bet ir žiūrovus.

Savo pasirodymais trupė nori sugriauti atlikėjus ir žiūrovus skiriantį barjerą. Jiems patinka tyrinėti, kaip skirtingose šalyse, bendruomenėse yra suprantamos jų pasirodymuose akcentuojamos temos, todėl dažnai, šiems pasibaigus, rengiami susitikimai su publika, kurių metu jie išgirsta daug įvairių įkvepiančių atsiliepimų.

Akcentas: scenografija tampa personažų tarpininku, padedančiu jiems kalbėtis ir kurti bendruomenę. / Organizatorių nuotr.

"inTarsi" veikia keturi vyrai ir šiuo metu, kai daug kalbama apie lytį, apie tai, kas yra vyriškumas ir moteriškumas, akrobatai kuria kitokį vyrų tarpusavio bendravimo modelį, kartu ironiškai atspindėdami dominuojančias įprasto bendravimo situacijas. Tai fiziškas, tačiau kartu ir jautrus, stipriai paliečiantis kontaktas, kuris visuomet sukelia emocionalias publikos reakcijas.

"Kartą buvau šokiruotas gerąja prasme, kai po pasirodymo prie manęs  verkdami priėjo keli žmonės ir pasakė: "Vaikinai, niekada nemaniau, kad galiu bendrauti su kitais vyrais taip, kaip jūs parodėte scenoje, – tai buvo nuostabu", – patirtimi dalijosi F.Giannini.

Atlikti neįmanomus dalykus

Visuose trupės kūriniuose scenografija yra labai svarbi spektaklio dalis, virstanti dar vienu spektaklio personažu. "inTarsi" iš trylikos dalelių sudaryta stalą imituojanti konstrukcija viso pasirodymo metu yra transformuojama. Dinamiška scenografija atlikėjų kuriamus personažus išskiria ir suvienija, tapdama tarpininku, per kurį jie bando kalbėtis ir kurti bendruomenę.

Scenografija glaudžiai susijusi ir spektaklyje naudojamų cirko disciplinų gausa – jos dalelės panaudojamos vis kitam akrobatiniam triukui atlikti. Atlikėjai naudoja ir nemažai šokio kalbos, kuri jiems leidžia labiau perteikti emocijas. Ištreniruoti ir be galo lankstūs keturių akrobatų kūnai scenoje dirba nuolat. Šmaikštaudami akrobatai sako, kad scenoje virsta tiesiog supermenais, atliekančiais daugybę neįmanomų dalykų.

Atlikėjai kviečia ateiti į "inTarsi" atviru protu ir širdimi tam, kad būtų galima mėgautis reginiu ir pajusti pavadinime užkoduotos metaforos esmę: dalytis ir kurti visuomenę, kurioje būtų priimami skirtumai, gerbiamas kiekvieno jos nario individualumas. Pasirodymą skaityti galima keliais sluoksniais, todėl visi gali prisijungti prie to, ką mato scenoje.

"Tai itin linksmas pasirodymas, daug humoro – tikiu, kad su kauniečiais, kurie atvyks pamatyti "Cirkuliacijos", puikiai praleisime laiką. Lietuvoje savo kūrybą pristatysime pirmą kartą ir tuo labai džiaugiamės, nes kiekvienas susitikimas su kita auditorija mums yra labai brangus, leidžiantis pamatyti, kaip galime bendrauti su kita kultūra dalydamiesi gana paprasta žinute", – pozityviomis emocijomis dalijosi Z.Giannini, dalyvavęs daugelyje "inTarsi" pasirodymų, tačiau šįsyk į Kauną atvykti negalėjęs – jį pakeis taip pat profesionalumu pasigirti galintis kolega Amer Kabbani.

Pasirodymo kūrėjai: režisūra – Compañía de Circo "eia" su Jordi Aspa; idėjos autoriai ir atlikėjai – Armando Rabanera Muro, Fabio Nicolini, Amer Kabbani, Manel Rosés Moretó, choreografija – Michelle Man, muzika – Cristiano Della Monica, meninis bendradarbiavimas – Roberto Magro, James Hewison, Giulia Venosa – Oiné Ensamble, scenografija ir konstrukcija – Compañía de Circo "eia" ir El Taller del Lagarto, šviesų dizainas – Sarah Sankey, garsas – Diego Rada Antoñanzas, kostiumai – Fanny Fredouelle, Rosa Crehuet, Maru Shima,


Kas? Compañía de Circo "eia" "inTarsi".

Kur? Volfo bravore (Radvilų Dvaro g. 2A, Kaune).

Kada? Birželio 12 d. 20 val., birželio 13 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

normalus

normalus portretas
a tai čia jau ir pozas žydrieji demonstruoja,įdomu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių