„Baladė apie Rimvydą ir Žaibą“ sugrįžta į kino ekraną

  • Teksto dydis:

Šių metų rudenį filmas apie Lietuvos partizanus „Baladė apie Rimvydą ir Žaibą“ vėl sugrįžta į Lietuvą. Šį kartą žiūrovai jį galės matyti Kauno kino centre „Romuva“, o filmo pristatyme dalyvaus jo kūrėjai ir autoriai.

Kokio atlygio galėjo tikėtis partizanai, eidami į miškus, guldydami galvas už Tėvynę? Ko galėjo laukti iš sovietų pavergtos, komunistų, stribų ir išdavikų valdomos Lietuvos? Ar vylėsi, kad laikas atsivers ir amžinai nebus vadinami banditais, kad ant grindinio suguldyti išniekinti jų kūnai prisikels su prisikėlusia Lietuva?

„Baladė apie Rimvydą ir Žaibą“ – tai pirmas pilno metražo filmas apie Lietuvos partizanus ir jų ryšininkus Lenkijos ir Lietuvos pasienyje 1945–1949 m. „Baladė“ yra dokumentinio pobūdžio su meniniais vaidybos elementais. Pagrindinis filmo leitmotyvas – dviejų Lietuvos partizanų Jurgio Krikščiūno-Rimvydo ir Vytauto Prabulio-Žaibo žūtis 1949 m. gruodžio 15-ąją Šlynakiemyje, netoli Punsko.

Jurgis Krikščiūnas-Rimvydas – Dainavos apygardos štabo Ryšių ir informacijos skyriaus viršininkas, partizanų kapitonas. Jis žuvo 1949 m. gruodžio 15 d. Šlynakiemy šalia Punsko. 1950 m. po mirties jis apdovanotas Laisvės kovos kryžiumi (su kardais), jam suteiktas Laisvės kovotojo karžygio garbės vardas. Atkūrus nepriklausomą Lietuvos valstybę, LR Prezidento 1997 m. lapkričio 20 d. dekretu apdovanotas Vyčio Kryžiaus 1-ojo laipsnio ordinu.

Vytautas Prabulis-Žaibas – Jurgio Krikščiūno adjutantas – kilęs iš Mockavos kaimo. Punsko krašte jis turėjo artimų giminių. Pirmą kartą Lenkijos sieną perėjo 1945 m. balandį kartu su dešimčia partizanų ir buvo čia iki didvyriškos mirties.

Filmo autorius – Sigitas Birgelis, režisieriai – Sigitas Birgelis ir Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė. Scenarijus parengtas pagal Punsko krašto partizanų ryšininkių Teklės Pauliukonytės ir Janinos Judickaitės prisiminimus. Vaidina Punsko, Vilniaus ir Kauno aktoriai. Prisiminimais dalijasi partizanai, jų ryšininkai ir rėmėjai, pokario rezistencijos liudininkai.

Istorinės įžvalgos – dr. Bronius Makauskas ir dr. Darius Juodis. Muzika – Andrius Radziukynas.

„Baladė“ buvo kuriama šešerius metus. Filmo, kuris bus rodomas Kaune, trukmė – 1 val. 45 min.

Visi norintys kviečiami į Kauno kino centrą „Romuva“, Laisvės al. 54, spalio 11 dieną (antradienį) 18 val. Įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marytė

Marytė portretas
O kiek tie miško broliai savų iššaudė ? Kiek brolių su vermachto uniforma laižė užpakalį Hitleriui? Vertikim istoriją objektyviai. Žodžiu ne Dievo dovana buvo ir šitie liaudies gynėji....

ta,,,,, faktas,, prie smetonos ,,,pakrumiu partizanai,,,

ta,,,,,  faktas,, prie  smetonos  ,,,pakrumiu  partizanai,,, portretas
buvo policajai ,saugumieciai[kuriu kaip prisikta buvo ant kiekvieno kampo]ir visu rusiu aferiugos, bandiugos ir variugos .... stai sie ,,,,didvyriai,,,[ gavus hitlriuj y kaulus ]lindejo krumuose neede , grasinimais , santazu priverte kaimietukus eit gint lietuvosir visus iki vieno sukiso po velena......

Faktas

Faktas portretas
Partizanai prie Smetonos buvo mokytojai, kariškiai, žemdirbiai. Jie niekuo nesiskirė nuo visos Lietuvos žmonių. Tik sovietinės išperos šito nežino, jie ir neprisimena kas darėsi pokaryje kai vyko trėmimai į Sibirą. Karo metais buvusių plechavičiukų tik vienetai nuėjo į partizanus, dauguma traukėsi į Vakarus, nes mate kas darėsi 1940 siais atėjus sovietams.Visi žinojo kas laukia kai sugriš mongolų ordos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių