Atlikėja C. Leiria kviečia į svaiginančio portugališkojo fado koncertus

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Lietuvą užlies magiškojo fado banga. Tradicinė portugališka muzika, neatsiejama nuo šalies įvaizdžio, savo skambesiu – tikriausiai dėl ją persmelkiančio ilgesio ir melancholijos – artima ir lietuvio sielai. Ne pirmą kartą Lietuvoje viešinti vokalistė Celia Leiria kartu su virtuozais gitaristais Pedro Amendoeira ir João Filipe žada atskleisti portugališkos sielos gelmes.

C. Leiria gimtojoje Portugalijoje yra laikoma vienu iš ryškiausių naujos fado kartos balsų. Dainuoti pradėjo keturiolikos. Yra pasirodžiusi prestižinėse scenose, festivaliuose, įvairiuose projektuose Portugalijoje ir užsienyje. Nuolat dainuoja keliuose geriausiuose „Fado“ namuose Lisabonoje, įskaitant ir garsųjį „Clube de Fado“. Celia meistriškai derina brandų, savitą stilių su tradicine fado interpretacija ir šiuolaikinėmis vokalo ypatybėmis. Šiuo metu atlikėja ruošia naują albumą, kuriame derės tradicinis fado ir naujausios muzikos pasaulio tendencijos.

Gitaristas P. Amendoeira (žinomos portugalų atlikėjos Joana Amendoeira brolis) yra įsitikinęs, kad „portugališka gitara turėtų kalbėtis su dainininku“. Juk trys sudedamos fado dalys ir yra – jausmingas vokalas, emocijų versmė ir, žinoma, portugališka gitara.

J. Filipe, grojantis klasikine gitara – jaunas, daug žadantis tradicinio fado gitaristas. Įkvėpimo ir skambesio sėmėsi iš tokių žinomų klasikinės gitaros virtuozų kaip Martinho da Assunção ir Júlio Gomes.

G. Pikutienės nuotr.

Fado (iš lotynų fatum – lemtis) – XIX amžiuje Lisabonoje paplitęs muzikos žanras. Manoma, kad tai išvykusių jūreivių ir karių moterų dainos, kurių svarbiausias emocinis elementas – ilgesys (saudade). Fado žanras suklestėjo XX a. pirmojoje pusėje bei tapo itin populiarius, kai eiles šiai muzikai pradėjo kurti žymiausi portugalų poetai. Kaip tipiškas Lisabonos miesto romansas, miesto ir šalies identifikavimo simbolis, fado 2011 metais buvo įtrauktas į UNESCO nematerialaus kultūros paveldą sąrašą. Nuo to laiko fado – viso pasaulio dalis.

Koncerto organizatoriai – geros muzikos ekspertai „Bardai LT“ yra įsitikinę, kad nebūtina žinoti kalbos, kad galėtum pajusti fado poveikį, juk tai sielos muzika. Tuo įsitikinti galės visi atvykę į šį jausmingą pasimatymą su saudade.

Koncertų datos:

2021 m. rugsėjo mėn:

2 d. 19 val. Pažaislio vienuolyno liepų alėjoje;

3 d. 19 val. Troškūnų Švč. Trejybės bažnyčioje;

4 d. 17 val. Bistrampolio dvare;

5 d. 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių