Vasaros receptas
Ketinant gaminti iš rūgštynių svarbu atminti du dalykus: rinkti jas reikia tik neužterštose pievose; šiuose augaluose, be vitamino C, yra ir oksalo rūgšties, kurios didesnis kiekis ypač kenksmingas inkstų ligomis sergantiems žmonėms.
350 g rūgštynių,
3 bulvės,
50 g sviesto,
1 1/2 l daržovių sultinio,
2 kiaušinių tryniai,
4 šaukštai grietinėlės,
druskos, šviežiai maltų pipirų.
Rūgštynes nuplauti, nusausinti, smulkiai supjaustyti ir pakaitinti lydytame svieste – svarbu nuolat maišyti, kad neprisviltų. Kai rūgštynės suminkštės, sumaišyti su sultiniu ir jį užvirti, sumesti smulkiai supjaustytas bulves, paskaninti druska ir pipirais ir virti apie 30 min. Išvirusią sriubą suplakti į piurė arba pertrinti per sietelį ir į dar karštą įplakti kiaušinių trynių ir grietinėlės mišinį. Sriubą trumpai palaikyti ant nedidelės ugnies – kol sutirštės, sudėti likusį sviestą. Skanu valgyti su svieste apskrudintos baltos duonos kubeliais.
Naujausi komentarai