„Korsaras“ Lietuvos balerinų išsižadėjo

Su "Korsaru" į Vilnių atvykstantis Maskvos Didysis teatras sudaužė jaunųjų Lietuvos balerinų svajones. Sužadinęs merginų viltis vienoje scenoje šokti su garsiausiomis Rusijos baleto žvaigždėmis, galiausiai teatras joms tarė "ne".

Tarp būrio vaikų, pirmadienį dalyvavusių repeticijoje pas Maskvos Didžiojo teatro choreografą Aleksandrą Petuchovą, 20-metės balerinos Ievos Svetickaitės, dar vasarą pakviestos šokti "Korsare", nebuvo matyti. Merginą pagal jos mokytojos rekomendacijas ir į Maskvą nusiųstą filmuotą medžiagą buvo atsirinkę "Korsaro" meno vadovai.

"Tai – mano svajonė, negalvojau, kad kada nors ji išsipildys. Tai buvo stebuklas", – birželį atviravo I.Svetickaitė. Anuomet ji su kitomis balerinomis visą dieną šoko Vilniaus gatvėse.

Ši akcija buvo pristatoma kaip įvadas į kur kas rimtesnius išbandymus – talentingiausių baleto šokėjų atranką, lemsiančią, kam nusišypsos laimė įsilieti į Maskvos Didžiojo teatro trupę.

Proga šokti su baleto perlais tituluojamais Nikolajumi Ciskaridze, Marija Aleksandrova, Natalija Osipova ir Ivanu Vasiljevu turėjo būti suteikta šešiolikai perspektyviausių jaunųjų baleto šokėjų.

Vienintelė I.Svetickaitė jau tuomet žinojo, kad bilietas į "Korsarą" jai garantuotas. Balerina džiaugėsi galimybe iš arti pamatyti profesionaliausių Maskvos Didžiojo teatro šokėjų darbą. "Korsaras" – tai daugiausia artistų ir kostiumų reikalaujantis baletas. Nuostabus reginys žiūrovams. Norėčiau, kad jis būtų pastatytas ir mūsų teatre, mūsų publikai", – kalbėjo I.Svetickaitė.

Tačiau Maskvos Didžiojo teatro sprendimas lėmė, kad profesionalų darbą mergina stebės ne kaip "Korsaro" komandos narė, bet tik kaip žiūrovė.

Kalbama, kad "Korsaro" meno vadovams pristigo lietuvaičių balerinų meistriškumo. Užuot stengęsi ištreniruoti šokėjas, choreografai pasirinko lengvesnį kelią – vietoj lietuvaičių šeštadienį ir sekmadienį Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) scenoje šoks Rusijos balerinos.

LNOBT meno vadovė Tatjana Sedunova pokyčius vertino kaip kūrybinį procesą. Girdi, pasikeitė Maskvos Didžiojo teatro planai.

"Pradžioje buvo numatyta vienaip, vėliau – kitaip. Spektaklyje mūsų šokėjos nedalyvaus, ir viskas. Mūsų artisčių nereikia. Jūs norite padaryti sensaciją, kad Ieva nedalyvaus, kad mergaitė esą nuskriausta. Tačiau taip tiesiog nutinka. Būna, atvažiuoja choreografai ir sako, kad jiems reikia žmonių, o paskui ima ir persigalvoja, viskas apsiverčia. Kūrybinis procesas nenuspėjamas", – aiškino T.Sedunova.

Tiesa, "Korsare" visgi šoks jaunieji lietuvių talentai: spektaklyje dalyvaus grupė M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtinių.

Jei Maskvos Didžiojo teatro planai nepasikeis, rugsėjo 19 ir 20 d. "Korsare" pasirodys apie 30 Lietuvos jaunųjų baleto šokėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Che, o ko tyli 'beretininkai', ko neklykia apie politinį spaudimą?..
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių