JAV kaskadininkas savadarbe raketa perskrido Gyvačių kanjoną

  • Teksto dydis:

Amerikietis kaskadininkas profesionalas Eddie Braunas (Edis Braunas) penktadienį sėkmingai atliko nutrūktgalvišką triuką – raketa perskrido Gyvačių upės kanjoną, įkvėptas savo vaikystės didvyrio kaskadininko Evelo Knievelo (Evelo Knivelo).

E. Braunas praskriejo virš Aidaho valstijos pietuose esančio didelio kanjono savadarbe raketa „Evel Spirit“ („Evelo dvasia“). Ji buvo paleista nuo kanjono pakraštyje įrengtos stačios rampos prieš 16 val. vietos (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku, stebint šimtams žiūrovų.

Raketa pasiekė apie 400 mylių per valandą (644 km/val.) greitį. Vėliau išsiskleidė jos parašiutas, o E. Braunas ir jo skraidymo aparatas sėkmingai nusileido laukuose kitapus 427 metrų pločio tarpeklio.

Tuojau po šio skrydžio kaskadininkas nedavė jokių interviu, o jo komanda anksčiau paskelbė, kad jis pirmadienio rytą susitiks su žurnalistais Niujorke.

Nutrūktgalvis sakė, kad jo raketa visiškai tokia pati, kokią E. Knievelas naudojo per savo nesėkmingą mėginimą perskristi virš Gyvačių kanjono, surengtą 1974 metų rugsėjo 8 dieną. Tąsyk E. Knievelas nusileido kanjono dugne, kai jo raketos parašiutas per anksti išsiskleidė, bet vyras atsipirko lengvais sužeidimais. Toje vietoje, kur E. Knievelas surengė savo triuką, tarpeklis yra 488 metrų pločio.

E. Braunas tikėjosi įrodyti, kad E. Knievelas būtų sėkmingai perskridęs kanjoną, jeigu parašiutas būtų išsiskleidęs kaip planuota.

Prieš šuolį 54 metų E. Braunas sakė tikintis, kad jam pasiseks. „Nedaryčiau to, jeigu galvočiau, kad to neįmanoma padaryti“, – aiškino jis. Visgi jis neatmetė ir liūdniausios baigties tikimybės, tad keliomis dienomis anksčiau paprašė savo sūnaus, kad vestų savo seseris prie altoriaus, kai jos tekės, jeigu jis žūtų.

E. Brauno raketa buvo sukonstruota Scotto Truaxo (Skoto Truakso), kurio tėvas sukonstravo E.Knievelio raketą „X2 Skycycle“. S. Truaxas tiksliai laikėsi savo tėvo brėžinių, tik šiek tiek patobulino parašiuto išskleidimo sistemą.

E. Braunui buvo sunku rasti verslininkų, norinčių paremti jo triuką. Jis sakė šiam šuoliui išleidęs apie 1,5 mln. dolerių nuosavų lėšų.

Kaskadininkas sakė, kad šis triukas taps savotiška pagarbos duokle E. Knieveliui, kurio pavyzdys įkvėpė E. Brauną pasirinkti šią pavojingą, bet nuotykių kupiną profesiją.

„Man patinka sakyti, kad nedarau nieko, ko nebūtų padaręs Evelas Knievelas, – E. Braunas sakė dienraščiui „Idaho Statesman“ prieš savo šuolį. – Tiesiog baigiu išpildyti jo svajonę. Kiek žmonių turi galimybę išpildyti savo didvyrio svajonę?“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Titas

Titas portretas
Tikrai įspūdinga!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių