Ausinukas – padeda ar kenkia?

Šūsnis matematikos, biologijos užduočių, lietuvių kalbos testai – tai neišvengiama į abitūros egzaminų sūkurį patekusių dvyliktokų kasdienybė. Su konspektais sėdėti prie pusryčių stalo ir užmigti kartu su jais? O gal brandos atestato siekti pasirinkus paprastesnį kelią? Juolab kad virtualioje erdvėje ir spaudoje galima rasti ne vieną "nuodėmingojo vaisiaus" reklamą.

"Belaidės egzamino ausinės, kokių dar nematėte. Jos ypač mažos ir nepastebimos. Ausinės pritaikytos daugeliui telefonų modelių. Komplekto kaina – 450 litų. Galime atsiųsti į kitus miestus", – tokį skelbimą radome viename iš daugelio įvairias paslaugas siūlančių internetinių puslapių. Telefonu pabendrauti su ausinių prekeiviu nepavyko, Luko vardu prisistatęs jaunuolis atsakė trumpąja žinute.

"Viskas įmanoma. Info rasi www.taip.tk", – taip skambėjo prekeivio atsakymas į klausimą, ar ausines galima įsigyti trečiadienį vyksiančiam anglų kalbos egzaminui.

Nurodytame puslapyje radome ne tik slaptų kamerų, bet ir įvairiausių ausinių. Vienos prilygo degtuko galvutės dydžiui, kitos – mažojo pirštelio nagui. Pigiausias siūloma įsigyti už 90 litų, brangiausios jums gali atsieiti ir 590 litų.

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) darbuotojai siūlo atsispirti šiai pagundai ir pasikliauti savo žiniomis. "Jaunuolis, per egzaminą pagautas su ausinėmis, privalo išeiti iš salės", – su egzaminų laikymo tvarka supažindino NEC direktorė Danutė Šukienė.

Norėdamas laikyti egzaminą per pakartotinę sesiją, abiturientas privalo rašyti prašymą. Komisijai jį patenkinus, "nusikaltėlis" tais metais gali laikyti tik mokyklinį egzaminą. "Tačiau komisijos sprendimas ne visada būna palankus moksleiviui. Tad gerai pagalvokite, ar verta sau sugadinti metus?" – dar kartelį įspėjo D.Šukienė.

Šiemet tokius prašymus jau teko rašyti dviem jaunuoliams. Per lietuvių kalbos egzaminą vienas abiturientas buvo pagautas su ausinukais, kitai abiturientei berašant suskambo mobilusis telefonas. "Jie privalo būti išjungti arba nustatytas begarsis režimas", – priminė NEC direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
"suskambo mobilusis telefonas. "Jie privalo būti išjungti arba nustatytas begarsis režimas" - na, su begarsiu, o dar - su auto atsakymu... ;-) :-X
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių