- Pranešimas spaudai
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šį sekmadienį žinomas kulinaras Robertas Ščesnavičius ir vėl nustebins žiūrovus – pasiruoškite patiems gardžiausiems vasariškiems eksperimentams! Unikalių skonių gerbėjams kulinaras pristatys net du patiekalus – azijietiškus blynelius ir jūros ešerį su daržovėmis.
Azijietiški blyneliai iš vandenyje pamirkytų ryžių paplotėlių su daugybe vasariškų ingredientų yra tai, ko reikia, jei norite nustebinti svečius ar artimuosius! Jie pagaminami nesunkiai ir ypač patiks tiems, kurie mėgsta netradicinius derinius, pavyzdžiui, šitake grybus, rūkytą anties filė bei mango vaisių. O ar ragautojai „Kulinarinio detektyvo“ rubrikoje sugebės atspėti blyneliams panaudotus ingredientus, pamatysime jau šio sekmadienio laidoje.
Kitoje, „Vasaros hito“ rubrikoje, Robertas parodys, kaip itin lengvai ir greitai išsikepti didįjį jūros ešerį. Pagaminimas išties nesudėtingas: svarbiausia tinkamai paruošti žuvį prieš kepimą. Kad patiekalas slepia daugybę netikėtų skonių, įsitikins ir laidos svečiai – maisto atliekų tvarkymo įmonės vadovas Vytautas Keršys ir logistikos vadovas Aurimas Šeikis.
Pastarieji laidoje pasidalins patarimais, kaip turėtume elgtis, kad išmestume kuo mažiau maisto. Svečiai siūlys pirkti tik tiek maisto, kiek ketinate jo suvartoti, ir niekuomet neiti į parduotuvę alkaniems. Taip pat jie papasakos ir apie tolimesnį maisto kelią – V. Keršys ir A. Šeikis žiūrovams atskleis, kaip iš maisto atliekų pagaminama elektra ir šiluma, bei papasakos, kad nuo 2024 m. visi namų ūkiai Lietuvoje jau turės rūšiuoti maisto atliekas. Anot pašnekovų, panašus projektas jau buvo vykdytas Šiauliuose: 1000 namų ūkių buvo įsitraukę į šį procesą ir pilotinis projektas pavyko! Tereikia prie tokio gyvenimo pokyčio priprasti.
TV3 nuotr.
O jei norite pasigaminti vieną iš Roberto receptų, ingredientus skubėkite žymėtis jau dabar!
Jūros ešerio su daržovėmis patiekalui reikės:
1 kg 200 g didžiojo jūros ešerio;
20 g baziliko padažo;
10 g raudonėlio;
5 skiltelių česnako;
350 g kuskuso kruopų;
60 g baklažano;
0,5 vnt. mango;
1 vnt. pankolio;
1 vnt. baby (mažos) cukinijos;
100 g geltonos cukinijos;
1 vnt. paprikos;
2 vnt. raudono jelapeno;
2 vnt. žalio jelapeno;
2 vnt. pomidorų;
80 g sviesto;
100 ml citrinos sulčių;
30 g austrių padažo;
100 g saldžiarūgščio padažo;
šiek tiek rudo cukraus;
druskos pagal skonį;
citrininių pipirų pagal skonį.
Gamybos procesas:
Pirmiausiai užkaiskite vandenį, kuriame virs kuskuso kruopos, o tuomet pradėkite marinuoti žuvį: apšlakstykite ją aliejumi, berkite citrininių pipirų prieskonių, pridėkite baziliko padažo. Susmulkinus raudonėlį bei česnaką, apibarstykite jais žuvį, užpilkite dar šiek tiek aliejaus ir kruopščiai įtrinkite ingredientus. Įdėję žuvį į skardą, kepkite ją orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį.
Kai užvirs vanduo, suberkite kuskuso kruopas. Tuomet paruoškite garnyrą: baklažaną, nuluptą mangą bei pankolį supjaustykite kubeliais, susmulkinkite česnaką, griežinėliais supjaustykite cukinijas. Šias daržoves sudėkite į įkaitintą keptuvę ir apkepkite.
Pradėkite ruošti kitas daržoves: kubeliais supjaustykite papriką bei raudoną ir žalią jelapenus. Nulupę žievelę, supjaustykite pomidorus ir viską sudėkite į keptuvę. Pagardinę sviestu ir citrininiais pipirais, daržoves apibarstykite ruduoju cukrumi, įpilkite citrinos sulčių, austrių bei saldžiarūgštį padažus. Į keptuvę sudėkite išvirtas kuskuso kruopas ir viską gerai išmaišykite. Tuomet ant lėkštėje esančio garnyro uždėkite iškeptą žuvį, padekoruokite jelapenu ir sezamo sėklomis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...