- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
Kaip sūryje atsiranda skylutės, kada sūryje nebelieka laktozės, kokį sūrį kepti su šonine, o kokį valgyti su mėlynių uogiene? Apie visa tai ir dar daugiau įdomybių, patarimų ir gardžių patiekalų iš įvairių rūšių sūrių – šį savaitgalį laidoje „La Maistas“.
Sekmadienį 9 val. per TV3 rodomoje laidoje „La maistas“ prie profesionalių šefų Tomo Rimydžio ir Vyliaus Blauzdavičiaus šį kartą prisijungs sūrių ekspertas Vytautas Vaga. Jo gyvenime sūriai užima ypatingą reikšmę. Vyras jau septynerius metus keliauja po pasaulį ieškodamas ypatingų sūrių. Vytautas teigia, kad yra išragavęs visus Europos sūrius, tačiau vertina ir lietuviškus, ypač ūkininkų gamintus. „Lietuviai dabar ypač tobulėja sūrių gamyboje. Lietuvos sūrio istorija yra kuriama būtent dabar“, – sako V. Vaga.
Sūrių žinovas laidos žiūrovams papasakos daug įdomių dalykų: kaip atsirado pirmieji sūriai, kaip sūryje atsiranda skylutės, kada sūryje nebelieka laktozės ir jį gali valgyti net laktozės netoleruojantys žmonės, kokį sūrį su kuo derinti ir kaip skaniausia jį valgyti.
„Geriausia sūrį laikyti suvyniotą į popierių šaldytuve, daugiau skonio bus jei patiekalus gardinsite šviežiai sutarkuotu sūriu, prieš valgydami sūrį, atsižvelkite į tai, kaip jį rekomenduojama patiekti – pjaustytą ar laužytą – nuo to irgi priklauso jo skoninės savybės“, – patarimų negailėjo Vytautas.
Laidos svečias gamins kremišką bulvienę su Čederio sūriu ir karštą sumuštinį su Reblochon sūriu, pievagrybiais ir marinuotais agurkėliais.
O kaip netikėtą derinį visiems rekomenduoja išbandyti sūrį su baltu pelėsiu ir mėlynių uogiene.
Tuo tarpu šefas V. Blauzdavičius siūlys derinti sūrį su šonine ir pagamins net du tokius patiekalus – keptą varškės sūrį šoninės „marškinėliuose“ ir duonoje keptą sūrį su traškia šonine.
Neliks nuskriausti ir saldumynų mėgėjai – jiems Vylius pasiūlys keptą saldaus pieno sūrį su cinamonu ir medumi.
Kitas laidos šefas T. Rimydis taip pat turi ką papasakoti apie sūrius.
„Sūris mūsų istorijoje buvo prieinamas toli gražu ne visiems, savotiška prabangos prekė buvo. Jį sau leisti galėjo tik tie, kas turėjo žemės, pievų ir galėjo išlaikyti karvę. Tie galėjo valgyti, sočiau, riebiau ir skaniau. Didele sūrių įvairove nepasižymėjome. Iš esmės buvo vienas varškės sūris, kuris būdavo įvairiai apdorojamas ir paskaninamas – keptas, sūdytas, džiovintas pečiuje, parūkytas, su kmynais, kanapėmis ir t.t.“, – apie lietuviškus sūrius kalbėjo Tomas.
T. Rimydis gamins anties šlauneles su keturių sūrių pyragėliu ir varškės sūrio desertą su šokoladu, vanile, šaltalankių tyre ir spanguolių uogiene. Šį netradicinį sūrio gardėsį šefas siūlo pasigaminti ir jums
Varškės sūrio desertas su spanguolių uogiene
Gaminimo trukmė: 20 min
Ingredientai:
200 g varškės sūrio
50 g šaltalankių tyrės
30 g cukraus (arba medaus)
20 g lazdyno riešutų
20 g juodojo šokolado
Patiekiant:
Spanguolių uogienės
Mėtų lapelių
Burokėlių miltelių
Gaminimas. Varškės sūris labai gerai sutrinamas su šaltalankių tyre ir cukrumi (kad nesijaustų sūrio gabaliukų ir cukraus kristalų). Įmaišomas tarkuotas juodas šokoladas ir smulkiai sukapoti lazdyno riešutai. Iš paruoštos masės formuojami rutuliukai. Rutuliukai dedami į šaldytuvą 1-2 valandoms, kad atšaltų ir sutvirtėtų.Patiekiami su spanguolių uogiene ir mėtų lapeliais, papuošiami burokėlių milteliais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti
Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali ...
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...