- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
-
Virtuvėje karaliauja sūriai: netradicinio gardėsio su spanguolių uogiene receptas
Kaip sūryje atsiranda skylutės, kada sūryje nebelieka laktozės, kokį sūrį kepti su šonine, o kokį valgyti su mėlynių uogiene? Apie visa tai ir dar daugiau įdomybių, patarimų ir gardžių patiekalų iš įvairių rūšių sūrių – šį savaitgalį laidoje „La Maistas“.
Sekmadienį 9 val. per TV3 rodomoje laidoje „La maistas“ prie profesionalių šefų Tomo Rimydžio ir Vyliaus Blauzdavičiaus šį kartą prisijungs sūrių ekspertas Vytautas Vaga. Jo gyvenime sūriai užima ypatingą reikšmę. Vyras jau septynerius metus keliauja po pasaulį ieškodamas ypatingų sūrių. Vytautas teigia, kad yra išragavęs visus Europos sūrius, tačiau vertina ir lietuviškus, ypač ūkininkų gamintus. „Lietuviai dabar ypač tobulėja sūrių gamyboje. Lietuvos sūrio istorija yra kuriama būtent dabar“, – sako V. Vaga.
Sūrių žinovas laidos žiūrovams papasakos daug įdomių dalykų: kaip atsirado pirmieji sūriai, kaip sūryje atsiranda skylutės, kada sūryje nebelieka laktozės ir jį gali valgyti net laktozės netoleruojantys žmonės, kokį sūrį su kuo derinti ir kaip skaniausia jį valgyti.
„Geriausia sūrį laikyti suvyniotą į popierių šaldytuve, daugiau skonio bus jei patiekalus gardinsite šviežiai sutarkuotu sūriu, prieš valgydami sūrį, atsižvelkite į tai, kaip jį rekomenduojama patiekti – pjaustytą ar laužytą – nuo to irgi priklauso jo skoninės savybės“, – patarimų negailėjo Vytautas.
Laidos svečias gamins kremišką bulvienę su Čederio sūriu ir karštą sumuštinį su Reblochon sūriu, pievagrybiais ir marinuotais agurkėliais.
O kaip netikėtą derinį visiems rekomenduoja išbandyti sūrį su baltu pelėsiu ir mėlynių uogiene.
Tuo tarpu šefas V. Blauzdavičius siūlys derinti sūrį su šonine ir pagamins net du tokius patiekalus – keptą varškės sūrį šoninės „marškinėliuose“ ir duonoje keptą sūrį su traškia šonine.
Neliks nuskriausti ir saldumynų mėgėjai – jiems Vylius pasiūlys keptą saldaus pieno sūrį su cinamonu ir medumi.
Kitas laidos šefas T. Rimydis taip pat turi ką papasakoti apie sūrius.
„Sūris mūsų istorijoje buvo prieinamas toli gražu ne visiems, savotiška prabangos prekė buvo. Jį sau leisti galėjo tik tie, kas turėjo žemės, pievų ir galėjo išlaikyti karvę. Tie galėjo valgyti, sočiau, riebiau ir skaniau. Didele sūrių įvairove nepasižymėjome. Iš esmės buvo vienas varškės sūris, kuris būdavo įvairiai apdorojamas ir paskaninamas – keptas, sūdytas, džiovintas pečiuje, parūkytas, su kmynais, kanapėmis ir t.t.“, – apie lietuviškus sūrius kalbėjo Tomas.
T. Rimydis gamins anties šlauneles su keturių sūrių pyragėliu ir varškės sūrio desertą su šokoladu, vanile, šaltalankių tyre ir spanguolių uogiene. Šį netradicinį sūrio gardėsį šefas siūlo pasigaminti ir jums
Varškės sūrio desertas su spanguolių uogiene
Gaminimo trukmė: 20 min
Ingredientai:
200 g varškės sūrio
50 g šaltalankių tyrės
30 g cukraus (arba medaus)
20 g lazdyno riešutų
20 g juodojo šokolado
Patiekiant:
Spanguolių uogienės
Mėtų lapelių
Burokėlių miltelių
Gaminimas. Varškės sūris labai gerai sutrinamas su šaltalankių tyre ir cukrumi (kad nesijaustų sūrio gabaliukų ir cukraus kristalų). Įmaišomas tarkuotas juodas šokoladas ir smulkiai sukapoti lazdyno riešutai. Iš paruoštos masės formuojami rutuliukai. Rutuliukai dedami į šaldytuvą 1-2 valandoms, kad atšaltų ir sutvirtėtų.Patiekiami su spanguolių uogiene ir mėtų lapeliais, papuošiami burokėlių milteliais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...