- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
-
Užgavėnėms – soti karka ir prancūziški blyneliai su apelsinų padažu
Šį šeštadienį laidos „Gardu Gardu“ vedėjai kvies švęsti Užgavėnes. Nors šiais metais ir neturime ką vyti iš kiemo, tačiau tikrai galime švęsti vis dažniau mus džiuginančios saulės sugrįžimą.
Linksmai nusiteikę laidos vedėjai pabandys įsikūnyti į vienus pagrindinių Užgavėnių simbolių: Gian Luca Demarco – lašininį, o Ali Gadžijevas – kanapinį. O pagal vaidmenis – ir patiekalai. Gian Luca gamins labai sočią, aromatingą, traškia plutele karką. Tai yra nuostabus ir nesudėtingai pagaminamas patiekalas. Tik kepimas užtruks ilgiau, tačiau ko nepadarysi dėl nuo kaulo byrančios minkštos mėsos.
O kaip Užgavėnės be blynų. Ali pristatys įspūdingus prancūziškus Siuzetės blynelius su apelsinų padažu. Sakoma, kad šis patiekalas atsirado visai netyčia – užsiliepsnojus padažui. Ir taip nuo XIX a. šie blyneliai tradiciškai yra patiekiami apšlaksčius apelsinų likeriu ir padegus.
Laida „Gardu Gardu“ – šeštadienį, 9 val., per TV3.
Karka su daržovėmis
Jums reikės:
• 800-1000 g kiaulienos karkos
• 1 morkos
• 2 saliero stiebų
• 1 svogūno
• 2 česnako skiltelių
• 2 rozmarino šakelių
• 1 šalavijo šakelės
• Prieskonių kiaulienai
• 1 kg bulvių
Gaminimas. Visų pirma gerai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apskrudinti kiaulienos karką. Rekomenduojama prieš kepimą keliose vietose įpjauti odą.
Stambiai supjaustyti morką bei saliero stiebus ir susmulkinti trintuvu kartu su svogūnu ir česnaku. Sudėti ir apkepti į tą pačią keptuvę. Paskaninimui į daržoves dar įdėti rozmarino bei šalavijo šakeles, o karką apibarstyti kiaulienos prieskoniais. Užpilti raudono sauso vyno ir dar šiek tiek pakepinti.
Karką su daržovėmis ir bulves sudėti į kepimo indą, uždengti folija ir kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 min., tuomet nuėmus foliją dar 30 min. (konvekciniu režimu). Jei kepate su termometru, kepti, kol mėsos temperatūra pasieks 87°C.
Prancūziški Siuzetės blyneliai
Lietiniams blyneliams reikės:
• 55 g sviesto
• 300 g pieno
• 100 g miltų
• 3 kiaušinių
Padažui reikės:
• 1 didelio apelsino
• 80 g vandens
• 100 g cukraus
• 150 g sviesto
• 50 g apelsinų likerio
Gaminimas. Ištirpinti sviestą, atvėsinti ir kartu su kitais blynelių ingredientais išplakti iki vientisos tešlos. Į įkaitintą keptuvę įdėti šiek tiek sviesto ir jam ištirpus riebalų perteklių pašalinti popieriniu rankšluosčiu. Į ją pilti po samtelį tešlos ir paskirstyti per visą keptuvę. Kepti iš abiejų pusių.
Nuo apelsinų nupjauti žievelės oranžinę dalį ir susmulkinti plonais šiaudeliais. Keptuvėje užvirti vandenį ir jame ištirpinti cukrų. Suberti apelsino žievelę. Šiek tiek pakaitinti ir sudėti sviestą. Virinti, kol ištirps. Sulankstyti keturis blynelius į keturias dalis taip, kad gautųsi trikampėliai. Juos dėti į keptuvę su sirupu. Kepant keptuvę judinti, kad sirupas pilnai apsemtų blynelius. Ant viršaus užpilti apelsinų likerio ir uždegti. Tai yra tradicinis šių blynelių pateikimas. Rekomenduojama valgyti su ledais.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai4
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...
-
Projektas „Tapk auGalingas“: veganiškas Bolonijos padažas1
Turbūt visi žinome apie daržovių naudą ir kaip svarbu jas įtraukti į mitybos racioną. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir išmėginti įvairius patiekalus iš auGalingų produktų – daržovių, kruopų ...