Tvaresnės Kalėdos: aplinkai draugiškos vaišės

  • Teksto dydis:

Per Kūčias ir Kalėdas stalai neretai lūžta nuo gardžiausių patiekalų, retai susimąstoma, kokią įtaką gamtai daro mūsų šventiniai mitybos įpročiai. Tradicinių valgių atsisakyti nereikia, tačiau suplanuoti aplinkai draugiškas ir skonio nestokojančias vaišes – įmanoma.

Kūčių stalas neretai būna kur kas tvaresnis nei įprastai: tradiciškai mėsa keičiama žuvimi ir atsisakoma kitų gyvūninių produktų. Tiesa, dažnas Lietuvos gyventojas jau kitą dieną atsigriebia ir Kalėdų stalą gausiai nukrauna patiekalais iš mėsos, pastebi Meda Šermukšnė, visuotinių mitybos pokyčių siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ vadovė.

„Norint, kad vaišių stalas per Kalėdas būtų draugiškesnis aplinkai, reikia stengtis į šventinio maisto valgiaraštį įtraukti daugiau augalinių patiekalų, veganiškų užkandžių ir desertų, fermentuotų vietinių daržovių. Tai nereiškia, kad per šventes teks atsisakyti visų pamėgtų tradicinių valgių, – užtenka juose esančius gyvūninės kilmės ingredientus pakeisti augalinėmis alternatyvomis“, – ragina M. Šermukšnė.

Pavyzdžiui, legendinei baltai mišrainei pagaminti įprastai reikėtų ir virto kiaušinio, ir rūkyto kumpio ar žuvies. Juos galima pakeisti iš sojų pupelių gaminama sojų varške (tofu), o vietoj įprasto majonezo naudoti augalinį. Jo1 galima įsigyti tiek parduotuvėje, tiek nesunkiai pagaminti namuose (receptas toliau). Jeigu šventės neįsivaizduojamos be mėsos patiekalų, juos galima ruošti iš kviečių baltymo (tai seitanas, kviečių glitimas, naudojamas kaip mėsos pakaitalas) arba iš ankštinių daržovių ir įvairių grūdinių kultūrų gaminamo augalinio faršo.

Norint, kad vaišių stalas per Kalėdas būtų draugiškesnis aplinkai, reikia stengtis į šventinio maisto valgiaraštį įtraukti daugiau augalinių patiekalų,

Pašnekovė pažymi, kad, siekiant šventes sutikti aplinkai draugišku būdu, reikėtų itin atidžiai planuoti gaminamą maistą ir jo nešvaistyti. Patartina į parduotuvę eiti tik aiškiai žinant, kokių produktų reikia vaišėms, o gaminant maistą tiksliai matuoti maisto porcijas. Jeigu galima, produktų likučius reikėtų panaudoti kitiems patiekalams ruošti.

Norintiems per šventes išbandyti kažką naujo organizacija „Gyvi gali“ siūlo augalinių patiekalų receptus.


Kalėdinis moliūgų pyragas

Organizacijos „Gyvi gali“ nuotr.

Recepto autorė – prie organizacijos „Gyvi gali“ kampanijos „Nori gali“ prisijungusi Jūratė iš valgykimesveikiau.lt.

400 g moliūgų tyrės (sutrintų moliūgų),

20 minkštų datulių be kauliukų,

200 ml augalinio pieno,

100 ml kokosų aliejaus (geriausia naudoti skystą),

320–350 g viso grūdo speltos miltų,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

1 šaukštelis sodos,

2 šaukšteliai cinamono ir imbiero,

1 šaukštelis kardamono ir muskato,

1 šaukštas acto arba citrinos sulčių,

100 g razinų ir 100 g džiovintų spanguolių (jas galima pakeisti ir kitais džiovintais vaisiais ir uogomis).

Glaistui:

100 g anakardžių riešutų (juos mirkykite vandenyje bent 2 valandas),

ketvirtis stiklinės augalinio pieno,

20 ml kokosų aliejaus (geriausia naudoti skystą),

2 šaukštai klevų sirupo,

1 šaukštelis vanilės esencijos,

1 šaukštas citrinos sulčių.

Glaistui reikalingus anakardžius sutrinkite virtuviniu trintuvu ir sumaišykite (sutrinkite) su kitais ingredientais, tada įdėkite į šaldytuvą, kad truputį sukietėtų. Pradėkite gaminti pyragą. Nuplaukite datules ir sumaišykite jas kartu su trintu moliūgu, augaliniu pienu, aliejumi ir sutrinkite virtuviniu trintuvu. Jei datulės kietos, pirmiausia jas išmirkykite vandenyje. Kitame inde sumaišykite kepimo miltelius, prieskonius, sodą, miltus ir supilkite į juos prieš tai paruoštus skystus ingredientus, citrinos sultis, suberkite razinas ir spanguoles. Jeigu tešla per skysta (tai priklauso nuo naudotos moliūgų tyrės tirštumo), po truputį įberkite daugiau miltų. Pyrago konsistencija turi priminti tirštą grietinę, kurią galima kabinti šaukštu. Supilkite pyrago tešlą į kepimo popieriumi išklotą ar aliejumi pateptą kepimo formą, kepkite iki 180 ˚C  įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., kol ištrauktas medinis pagaliukas liks švarus. Leiskite pyragui kiek atvėsti formoje, paskui perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų. Paruoštą pyragą aptepkite glaistu ir papuoškite šviežiomis ar džiovintomis spanguolėmis.


Augalinė balta mišrainė su veganišku majonezu

Organizacijos „Gyvi gali“ nuotr.

Veganiško majonezo recepto autorė – prie organizacijos „Gyvi gali“ kampanijos „Nori gali“ prisijungusi Iveta @plantasticka.

Mišrainei:

4 bulvės,

2 morkos,

120–150 g „Vemondo“ rūkyto tofu,

1 raugintas agurkas,

0,5 nedidelio svogūno,

3–4 šaukštai konservuotų žirnelių,

veganiško majonezo,

prieskonių ir žalumynų.

Veganiškam majonezui:

200 ml aliejaus (geriausia naudoti rapsų),

7 g obuolių acto,

65 ml konservuotų avinžirnių skysčio,

15 g garstyčių,

7 g citrinos sulčių,

žiupsnelis druskos.

Majonezui reikalingus ingredientus sudėkite į maišymo dubenį ir šiek tiek palaukite, kol atsiskirs aliejus ir konservuotų avinžirnių skystis. Tada atsargiai į dubenį įstatykite plakiklį ir vėl palaukite, kol ingredientai nusistovės. Plakite nejudindami maišytuvo, kol masė dubens apačioje sutirštės, tada atsargiai, lėtai pradėkite judinti plakiklį, kelkite jį į viršų. Suplaktą majonezą palaikykite šaldytuve, kad sutirštėtų. Pradėkite gaminti mišrainę. Gerai nuplaukite bulves ir morkas, jų neskuskite, išvirkite atskiruose puoduose. Nusunktas daržoves atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Panašaus dydžio kubeliais supjaustykite raugintą agurką ir rūkytą tofu (galima šiek tiek pakepinti keptuvėje), kuris šiame recepte pakeičia kumpį ir virtą kiaušinį, smulkiai sukapokite svogūną. Visus ingredientus sudėkite į dubenį, pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su norimu kiekiu veganiško majonezo. Papuoškite žalumynais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As tai

As tai portretas
Kaledas svenciu su seima,o ne su tvariais ir ne su aplinka jokia!

Spanguolė

Spanguolė portretas
Šermukšnė karti uoga, neverta dėmesio.

Kas tai?

Kas tai? portretas
Tvaresnės nuo žodžio TVARTAS? Ar nuo rusiško žodžio 'ТВАРЬ'?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių