Tvaresnės Kalėdos: aplinkai draugiškos vaišės

  • Teksto dydis:

Per Kūčias ir Kalėdas stalai neretai lūžta nuo gardžiausių patiekalų, retai susimąstoma, kokią įtaką gamtai daro mūsų šventiniai mitybos įpročiai. Tradicinių valgių atsisakyti nereikia, tačiau suplanuoti aplinkai draugiškas ir skonio nestokojančias vaišes – įmanoma.

Kūčių stalas neretai būna kur kas tvaresnis nei įprastai: tradiciškai mėsa keičiama žuvimi ir atsisakoma kitų gyvūninių produktų. Tiesa, dažnas Lietuvos gyventojas jau kitą dieną atsigriebia ir Kalėdų stalą gausiai nukrauna patiekalais iš mėsos, pastebi Meda Šermukšnė, visuotinių mitybos pokyčių siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ vadovė.

„Norint, kad vaišių stalas per Kalėdas būtų draugiškesnis aplinkai, reikia stengtis į šventinio maisto valgiaraštį įtraukti daugiau augalinių patiekalų, veganiškų užkandžių ir desertų, fermentuotų vietinių daržovių. Tai nereiškia, kad per šventes teks atsisakyti visų pamėgtų tradicinių valgių, – užtenka juose esančius gyvūninės kilmės ingredientus pakeisti augalinėmis alternatyvomis“, – ragina M. Šermukšnė.

Pavyzdžiui, legendinei baltai mišrainei pagaminti įprastai reikėtų ir virto kiaušinio, ir rūkyto kumpio ar žuvies. Juos galima pakeisti iš sojų pupelių gaminama sojų varške (tofu), o vietoj įprasto majonezo naudoti augalinį. Jo1 galima įsigyti tiek parduotuvėje, tiek nesunkiai pagaminti namuose (receptas toliau). Jeigu šventės neįsivaizduojamos be mėsos patiekalų, juos galima ruošti iš kviečių baltymo (tai seitanas, kviečių glitimas, naudojamas kaip mėsos pakaitalas) arba iš ankštinių daržovių ir įvairių grūdinių kultūrų gaminamo augalinio faršo.

Norint, kad vaišių stalas per Kalėdas būtų draugiškesnis aplinkai, reikia stengtis į šventinio maisto valgiaraštį įtraukti daugiau augalinių patiekalų,

Pašnekovė pažymi, kad, siekiant šventes sutikti aplinkai draugišku būdu, reikėtų itin atidžiai planuoti gaminamą maistą ir jo nešvaistyti. Patartina į parduotuvę eiti tik aiškiai žinant, kokių produktų reikia vaišėms, o gaminant maistą tiksliai matuoti maisto porcijas. Jeigu galima, produktų likučius reikėtų panaudoti kitiems patiekalams ruošti.

Norintiems per šventes išbandyti kažką naujo organizacija „Gyvi gali“ siūlo augalinių patiekalų receptus.


Kalėdinis moliūgų pyragas

Organizacijos „Gyvi gali“ nuotr.

Recepto autorė – prie organizacijos „Gyvi gali“ kampanijos „Nori gali“ prisijungusi Jūratė iš valgykimesveikiau.lt.

400 g moliūgų tyrės (sutrintų moliūgų),

20 minkštų datulių be kauliukų,

200 ml augalinio pieno,

100 ml kokosų aliejaus (geriausia naudoti skystą),

320–350 g viso grūdo speltos miltų,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

1 šaukštelis sodos,

2 šaukšteliai cinamono ir imbiero,

1 šaukštelis kardamono ir muskato,

1 šaukštas acto arba citrinos sulčių,

100 g razinų ir 100 g džiovintų spanguolių (jas galima pakeisti ir kitais džiovintais vaisiais ir uogomis).

Glaistui:

100 g anakardžių riešutų (juos mirkykite vandenyje bent 2 valandas),

ketvirtis stiklinės augalinio pieno,

20 ml kokosų aliejaus (geriausia naudoti skystą),

2 šaukštai klevų sirupo,

1 šaukštelis vanilės esencijos,

1 šaukštas citrinos sulčių.

Glaistui reikalingus anakardžius sutrinkite virtuviniu trintuvu ir sumaišykite (sutrinkite) su kitais ingredientais, tada įdėkite į šaldytuvą, kad truputį sukietėtų. Pradėkite gaminti pyragą. Nuplaukite datules ir sumaišykite jas kartu su trintu moliūgu, augaliniu pienu, aliejumi ir sutrinkite virtuviniu trintuvu. Jei datulės kietos, pirmiausia jas išmirkykite vandenyje. Kitame inde sumaišykite kepimo miltelius, prieskonius, sodą, miltus ir supilkite į juos prieš tai paruoštus skystus ingredientus, citrinos sultis, suberkite razinas ir spanguoles. Jeigu tešla per skysta (tai priklauso nuo naudotos moliūgų tyrės tirštumo), po truputį įberkite daugiau miltų. Pyrago konsistencija turi priminti tirštą grietinę, kurią galima kabinti šaukštu. Supilkite pyrago tešlą į kepimo popieriumi išklotą ar aliejumi pateptą kepimo formą, kepkite iki 180 ˚C  įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., kol ištrauktas medinis pagaliukas liks švarus. Leiskite pyragui kiek atvėsti formoje, paskui perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų. Paruoštą pyragą aptepkite glaistu ir papuoškite šviežiomis ar džiovintomis spanguolėmis.


Augalinė balta mišrainė su veganišku majonezu

Organizacijos „Gyvi gali“ nuotr.

Veganiško majonezo recepto autorė – prie organizacijos „Gyvi gali“ kampanijos „Nori gali“ prisijungusi Iveta @plantasticka.

Mišrainei:

4 bulvės,

2 morkos,

120–150 g „Vemondo“ rūkyto tofu,

1 raugintas agurkas,

0,5 nedidelio svogūno,

3–4 šaukštai konservuotų žirnelių,

veganiško majonezo,

prieskonių ir žalumynų.

Veganiškam majonezui:

200 ml aliejaus (geriausia naudoti rapsų),

7 g obuolių acto,

65 ml konservuotų avinžirnių skysčio,

15 g garstyčių,

7 g citrinos sulčių,

žiupsnelis druskos.

Majonezui reikalingus ingredientus sudėkite į maišymo dubenį ir šiek tiek palaukite, kol atsiskirs aliejus ir konservuotų avinžirnių skystis. Tada atsargiai į dubenį įstatykite plakiklį ir vėl palaukite, kol ingredientai nusistovės. Plakite nejudindami maišytuvo, kol masė dubens apačioje sutirštės, tada atsargiai, lėtai pradėkite judinti plakiklį, kelkite jį į viršų. Suplaktą majonezą palaikykite šaldytuve, kad sutirštėtų. Pradėkite gaminti mišrainę. Gerai nuplaukite bulves ir morkas, jų neskuskite, išvirkite atskiruose puoduose. Nusunktas daržoves atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Panašaus dydžio kubeliais supjaustykite raugintą agurką ir rūkytą tofu (galima šiek tiek pakepinti keptuvėje), kuris šiame recepte pakeičia kumpį ir virtą kiaušinį, smulkiai sukapokite svogūną. Visus ingredientus sudėkite į dubenį, pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su norimu kiekiu veganiško majonezo. Papuoškite žalumynais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As tai

As tai portretas
Kaledas svenciu su seima,o ne su tvariais ir ne su aplinka jokia!

Spanguolė

Spanguolė portretas
Šermukšnė karti uoga, neverta dėmesio.

Kas tai?

Kas tai? portretas
Tvaresnės nuo žodžio TVARTAS? Ar nuo rusiško žodžio 'ТВАРЬ'?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių